Gevorkyan pokračuje v expanzi

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 29. 4. 2024
Gevorkyan pokračuje v expanzi

Zdroj: Protext

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Gevorkyan z Vlkanové u Banské Bystrice pokračuje v expanzi. Převzal továrnu na práškovou metalurgii v Polsku a část strojírenského gigantu ve Švédsku. V letošním roce se chce výrobce součástek z kovového prášku přiblížit tržbám ve výši sto milionů eur.

Společnost, kterou na Slovensku založil letecký konstruktér Artur Gevorkyan, tento měsíc dokončila akvizici konkurenční společnosti Altha Powder Metallurgy s továrnou v polské Radomi.

Polský závod, který se práškovou metalurgií zabývá již dvacet let, patří do strojírenské skupiny Altha Group. V roce 2018 zaměstnával 250 lidí a dosahoval tržeb ve výši 10,4 milionu eur, od té doby jeho tržby klesají - i kvůli slovenskému konkurentovi.

Gevorkyan před několika lety otevřel obchodní kancelář v Radomi a postupně získává zákazníky polské společnosti díky větší flexibilitě a lepším cenám. Konkurent nebyl schopen nabídnout svým zákazníkům lepší podmínky a nakonec se s Gevorkyanem dohodl na převzetí.

"Naše náklady na akvizici byly velmi nízké, protože polská společnost již nebyla schopna plnit požadavky svých zákazníků a hrozily jí vysoké pokuty a penále za nedodání výrobků a porušení smlouvy,“ uvedl Artur Gevorkyan.

Touto transakcí Gevorkyan přebírá celé portfolio polské společnosti, přebírá její zakázky od zbývajících zákazníků, ale přesouvá výrobu z Polska na Slovensko.

"Je pro nás efektivnější přesunout výrobu do Vlkanovy, kde máme vysokou úroveň automatizace a robotizace, než provozovat dva závody," dodal.

Na cestě k tržbám ve výši 100 milionů eur

Další úlovek se podařil společnosti z Vlkanové u Banské Bystrice ve Švédsku. Gevorkyan se stal jedním ze stabilních dodavatelů strojírenského koncernu SKF, který je jedním z největších výrobců ložisek na světě. Švédský gigant zaměstnával v roce 2021 42 tisíc lidí a dosáhl obratu sedm miliard eur.

"Nenazýval bych to akvizicí, protože šlo o převod výroby k nám," řekl Gevorkyan s odkazem na převod výroby práškovou metalurgií, což je podle něj metoda, kterou v SKF zabývalo několik desítek lidí. Jak dále vysvětlil, společnosti jako SKF potřebují touto metodou vyrábět několik komponentů a švédský gigant dal přednost "outsourcingu" a dodávkám od slovenské společnosti před vytvořením vlastního většího závodu.

Artur Gevorkyan předpokládá, že i díky expanzi na polský a švédský trh by společnost mohla v letošním roce dosáhnout tržeb ve výši 90 milionů eur. V loňském roce dosáhly tržby Gevorkyanu 75 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o zhruba 30 %.

Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) činil loni 20,6 milionu eur, což představuje nárůst téměř o třetinu. Gevorkyan v současnosti ve Vlkanové zaměstnává zhruba dvě stovky lidí. Podle Artura Gevorkyana společnost zveřejní auditované výsledky v nejbližších dnech.

 

Zdroj: Gevorkyan

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Další tiskové zprávy

EuroCucina 2024. Pozornost věnovaná detailům i udržitelná budoucnost prémiové značky ASKO.

EuroCucina 2024. Pozornost věnovaná detailům i udržitelná budoucnost prémiové značky ASKO.

Praha 16. května 2024 (PROTEXT) - V Miláně skončila EuroCucina 2024 – velkolepá přehlídka toho nejlepšího, co je k vidění v současném designu a technologiích pro kuchyně. Nemohly zde... celý článek

Binance pomohla nizozemským úřadům získat zpět miliony eur ukradených při podvodu na hazardní platformě

Binance pomohla nizozemským úřadům získat zpět miliony eur ukradených při podvodu na hazardní platformě

Praha 15. května 2024 (PROTEXT) - Hazardní platforma ZKasino slibovala vysokou investiční návratnost. Namísto toho se vložené prostředky investorů pokusili její představitelé ukrást.... celý článek

FIDRIX vstupuje na trh nástrojů pro kybernetickou bezpečnost a správu sítí

FIDRIX vstupuje na trh nástrojů pro kybernetickou bezpečnost a správu sítí

Brno 15. května 2024 (PROTEXT) - Na distribuční trh s nástroji pro kybernetickou bezpečnost a správu sítí vstupuje česká společnost FIDRIX. Jejím cílem je poskytnout podnikům a organizacím... celý článek

Otevřený dopis generálnímu řediteli České televize

Otevřený dopis generálnímu řediteli České televize

Praha 15. května 2024 (PROTEXT) - Rajchl, Paroubek a Blaško posílají otevřený dopis generálnímu řediteli České televize, ta dle nich neoprávněně omezuje přístup kandidujících subjektů... celý článek

10 mýtů a faktů o aktuální situaci v Liberty Ostrava

10 mýtů a faktů o aktuální situaci v Liberty Ostrava

Ostrava 15. května 2024 (PROTEXT) - Od konce roku 2023 jsou tisíce zaměstnanců Liberty Ostrava a TAMEH Czech doma na překážkách ze strany zaměstnavatele, protože Liberty zastavila výrobu.... celý článek

Partners Financial Services