Třetina Čechů neví o rizicích vysoké hladiny CO2 v místnosti. Přes tři čtvrtiny však správně větrá

Protext | rubrika: Tisková zpráva | 16. 4. 2024
Třetina Čechů neví o rizicích vysoké hladiny CO2 v místnosti. Přes tři čtvrtiny však správně větrá

Zdroj: Protext

Praha 16. dubna 2024 (PROTEXT) - Celkem 75 % Čechů uvažuje nad kvalitou vzduchu ve svých domácnostech. Jak správně v domácnosti větrat ví poté 79 % lidí. O zdravotních rizicích vysoké hladiny CO2 obsažené ve vzduchu v domácnosti ví však pouze třetina české společnosti. Vyplývá to z průzkumu společnosti STIEBEL ELTRON. O kvalitu vzduchu v domácnosti Češi typicky pečují pomocí čističky či zvlhčovače vzduchu.

Třetina Čechů neví o negativních dopadech vysoké hladiny CO2 v místnosti

Jaká zdravotní rizika s sebou vydýchané prostředí nese neví přes třetinu Čechů. Ukázal to průzkum společnosti STIEBEL ELTRON, předního německého výrobce tepelných čerpadel, větracích jednotek s rekuperací tepla a ohřívačů vody. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Při překročení maximální doporučené hladiny CO2 v místnosti, která se pohybuje okolo 1000 ppm, přitom lidem hrozí bolest hlavy, zvýšená únava či pokles koncentrace. Pokud hladina CO2 přesáhne 5000 ppm přichází na řadu závažnější zdravotní rizika, v extrémních případech i ztráta vědomí.

O tom, jaká je maximální doporučená hladina CO2 v domácnosti, tedy 1200 - 1500 ppm, ví však pouze více než desetina Čechů. Celkem 58 % lidí se poté domnívá, že se jedná o hladinu do 1000 ppm. Ta se však nejčastěji uvádí jako doporučená a tedy ideální.

"Přes čtvrtinu respondentů uvedlo, že by hladina neměla překročit 350 ppm. Takový obsah CO2 ale bývá naměřen jen ve venkovním prostředí. Výsledky našeho průzkumu ukazují, že v české společnosti v této oblasti stále panuje řada mýtů," komentuje David Šafránek, vedoucí technického oddělení ze společnosti STIEBEL ELTRON.

Jak Češi větrají?

Průzkum se zaměřil i na návyk Čechů větrat. Celkem 79 % Čechů si je vědomo tří hlavních zásad: větrání by mělo být krátké, intenzivní a časté. Přes pětinu Čechů si však bohužel zásady efektivního větrání stále neosvojilo. Celkem 10 % z nich větrá dlouze s polootevřeným oknem či oknem otevřeným pouze na ventilaci nebo mikro-větrání. Dalších 10 % používá stejné způsoby, a navíc větrá pouze krátce.

"Rozdíl dělá také doba větrání. Ta by se měla vždy přizpůsobit ročnímu období a aktuální venkovní teplotě. Zatímco v zimě se doporučená délka větrání pohybuje okolo šesti minut, v jarních a letních měsících mohou okna zůstat otevřená až do půl hodiny. Na podzim pak mezi deseti až dvaceti minutami," uvádí David Šafránek.

Čechům na kvalitě vzduchu v jejich domovech záleží

Nad kvalitou vzduchu v domácnosti přemýšlí 3 ze 4 Čechů. Z řady přístrojů a způsobů, které jeho kvalitu zlepšují využívají Češi nejčastěji čističku vzduchu. Tu má doma 24 % z nich. Dalších 21 % Čechů pro zkvalitnění vzduchu využívá zvlhčovač vzduchu. Větrací systémy s rekuperací poté využívá méně než 5 % české populace. Přitom přísun čerstvého vzduchu je jediným správným řešením pro snížení koncentrace CO2.

Do zařízení pro zlepšení kvality vzduchu v domácnosti plánuje v budoucnu investovat 17 % Čechů. Nejčastěji si chtějí pořídit čističku či zvlhčovač vzduchu nebo kombinaci obojího. Desetina Čechů z nich se chystá investovat do systému rekuperace. Ti, kromě moderního a tepelně úsporného způsobu výměny vzduchu, si sníží prašnost v domácnosti. Rodiny alergiků ocení filtry větrací jednotky, které zachycují pyly. U rekonstrukcí navíc mohou klienti získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

"Větrací systémy s rekuperací tepla přitom představují jeden z nejefektivnějších způsobů výměny vzduchu bez ztráty tepla a starostí navíc. S rekuperací Češi ušetří náklady na vytápění, a navíc zlepší domácí klima. Navíc v nízkoenergetických domech mohou české domácnosti dosáhnout až 50% vyšší úspory za vytápění," vysvětluje na závěr David Šafránek.

 

O společnosti Stiebel Eltron:

V České republice působí STIEBEL ELTRON od roku 1991, od roku 2018 je Praha sídlem vedení Clusteru pro střední a východní Evropu, a tedy sídlem části top managementu mezinárodní skupiny STIEBEL ELTRON. Firma je průkopníkem v oblasti obnovitelných zdrojů energií - konkrétně výrobu tepelných čerpadel zahájila společnost už v polovině 70. let minulého století. Evropský úřad pro životní prostředí udělil v roce 2022 společnosti STIEBEL ELTRON nejvyšší hodnocení "Klimatický lídr", za její využívání obnovitelných energií šetrných ke klimatu. Společnost se 100letou historií stala synonymem pro německou kvalitu a inovace v oblasti tepelných čerpadel a dalších energeticky efektivních technologií. Její tradiční hodnoty spočívají v závazku k spolehlivosti a špičkovým standardům. Důkazem toho je například tepelné čerpadlo HPA-O 07.1 CS Premium + HM trend + ISG, oceněné značkou kvality v dTestu. Skupina v současnosti vlastní sedm výrobních závodů, 26 prodejních společností a má zastoupení ve více než 120 zemích. Zhruba 50 % obratu pochází ze zahraničí. Společnost má přibližně 6000 zaměstnanců po celém světě.

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

„Články označené PROTEXT přebíráme ze stejnojmenné služby agentury ČTK, nejsou součástí redakčního obsahu webu Peníze.cz. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a nese odpovědnost za její obsah. ČTK v podmínkách služby uvádí, že nezveřejní informace, které by byly v rozporu se zákonem nebo by mohly být způsobilé porušit práva třetích osob na ochranu osobnosti, případně jiná zákonem chráněná práva třetích osob.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Další tiskové zprávy

V Kopřivnici byla radost běžet. S ČEZ RunTour se o tom přesvědčily dvě tisícovky běžců

V Kopřivnici byla radost běžet. S ČEZ RunTour se o tom přesvědčily dvě tisícovky běžců

Kopřivnice (Novojičínsko) 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Na jeden den utichly v Kopřivnici motory nákladních automobilů, místo nich se nad rodištěm Emila Zátopka nesl běžecký smích. V sobotu... celý článek

Osvěžte svůj šatník se službou Clean Out od Remixu!

Osvěžte svůj šatník se službou Clean Out od Remixu!

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Remixshop je platforma s cirkulární módou, kde najdete miliony unikátních secondhandového a outletového oblečení. Nyní Remix spouští... celý článek

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

Výnos dluhopisů v únoru klesl z lednových 8,43 % na 8,01 %

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Vážený průměrný výnos se v únoru choval tak, jak jsme čekali. Po nelogickém lednovém navýšení začal klesat, když se dostal z lednových 8,43 na 8,01... celý článek

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Revoluce v rehabilitacích: Síla virtuální reality ve zdravotnictví

Ostrava 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Technologie virtuální reality (VR) mění prostředí zdravotní péče a nabízí inovativní řešení a doplněk konvenčních rehabilitačních metod. VR se stále... celý článek

První ročník soutěže s NEVAJGLUJ podpoří větší čistotu v obcích. Obce mohou vyhrát až 60 000 Kč za aktivity proti odhazování nedopalků

První ročník soutěže s NEVAJGLUJ podpoří větší čistotu v obcích. Obce mohou vyhrát až 60 000 Kč za aktivity proti odhazování nedopalků

Praha 29. dubna 2024 (PROTEXT) - Od dubna do 8. září mohou soutěžit obce až o 60 000 Kč, pokud zorganizují osvětové aktivity zaměřené na omezení odhazování nedopalků a jiných drobných... celý článek

Partners Financial Services