Fond oprav: Peníze, které můžou slušně zvednout hodnotu vašeho bytu

Pro řadu majitelů bytů končí vlastnictví nemovitosti u dveří do bytu. Údržba společných částí domu je příliš nezajímá a často na ni nejsou ochotni přispívat přiměřené částky. Pak jsou překvapeni, že při větší havárii musí zaplatit vysoké sumy najednou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2012 16:10, Jana

Chtěla bych se zeptat, když schůze odsouhlasí navýšení příspěvku do fondu oprav, jedná se o byby v osobním vlastnictví,někteří nájemníci odmítnou zvýšený příspěvek platit,je toto postižitelné? Je m ožné počítat penále a podle jakého §. Děkuji za odpověď.

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2013 15:51, Michal

Přesně tak. Balkony jsou součástí konstrukce domu, tedy patří všem. Potíž je v tom, že toto mohou ostatní majitelé bytových jednotek bez balkonů chápat trochu jinak. Doporučuji po odsouhlasení všech tento vztah konkrétně upravit ve stanovách BD.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

25. 2. 2012 16:10 | Jana

Chtěla bych se zeptat, když schůze odsouhlasí navýšení příspěvku do fondu oprav, jedná se o byby v osobním vlastnictví,někteří nájemníci odmítnou zvýšený příspěvek platit,je toto postižitelné? Je m ožné počítat penále a podle jakého §. Děkuji za odpověď.
+49
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2010 16:42 | Alzbeta Cifkova

Dobrý den, mám dotaz na placení do fondu oprav. bydlím v paneláku 30 let, platíme řádně do fondu oprav. Nyní se rozhodlo, že budeme platit do fondu oprav navíc na výměnu výtahu tím způsobem, že každá rodina zaplatí určitou čásku dle velikosti bytu /dle m2/. Bydlíme v přízemí, výtah nepoužíváme, nemáme balkon, všechny ostatní byty balkon mají, pouze přízemní byty balkon nemají. Tím pádem budeme platit nejvyšší příspěvek do fondu oprav na výměnu výtahu, ačkoliv výtah nepoužíváme, protože máme největší byt, neboť nemáme balkon /ti, co mají balkon, tak budou platit pouze dle plochy bytu - balkon se jim do příspěvku do fondu oprav na výměnu výtahu nebude započítávat. Je prosím tento postup správný? Děkuji předem za odpověď. Alžběta Cífková
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2010 20:29 | lustrant

Vše by mělo být schváleno vlastníky na schůzi. Pokud někdo dostává odměny, je to daněno jako ze závislé činnosti tj. musí se z toho platit zdravotní, sociální daň a záloha na daň z příjmu. Pokud tedy někdo dostane 32.000 Kč netto jsou ale celkové náklady vyšší. Na vše máte právo - žádejte informaci nebo náhled, pokud nedají pošlete jim to doporučeně nebo se nechte zastoupit někým.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 3. 2010 11:08 | esbe

Dobrý den. V domě mých rodičů mají všichni byty koupené a tím pádem založili společenství vlastníků . Domovník je zároveň také jeho předsedou a na jeho funkci přispívá všech 24 bytů častkou, která ve výsledku činí kolem 32 000 Kč jednou za rok, právě o Vánocích. Peníze nedostává , vždy si v této částce kupuje nějaké zboží. O platu paní, která vede účetnictví se raději nikde nehovoří. Prosím, můžete mi někdo říci, jak je to s odměnou za domovnictví ? Děkuji
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2010 8:42 | dara

Zkušenost mám špatnou v domě nebyl výbor,nikdo se o nic nestaral,správce si dělal co chtěl museli jsme po převodu bytu do OV od obce dodržet smlouvu se správcem,který dům spravoval již před převodem.Správce byl arogantní choval se jako by dům byl jeho,schůze svolával a tam ovlivnoval lidi,kdo se ozval byl doslova seřván.Vrchol byl když si zabral místnost ve vstupu kde byli kočárky a kola,udělal si tam kancelář,choval se jako v době kdy byty byli obecní.Zasahoval do všeho i do pronájmů bytů,tvrdil že to musí schvalovat a kdo to nebude dodržovat tak dostane pokutu,kterou když někdo nezaplatí dá ho k soudu.Neustále nás buzeroval,že mu někdo neplatí ,že mu jako dům dlužíme atd.Už tam nebydlím odstěhovali jsme se.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2010 12:51 | coverlet

Koupili jsme si členská práva v bytovém družstvu, které vzniklo privatizací domu.Dům o 20ti bytech. Tedy vlastníkem domu se stalo družstvo, zapsané v obchodním rejstříku, tedy, jako obchodní organizace. S členskými právy souvisí i právo k nájmu bytu. Naše předchozí bydliště bylo v jiném kraji, kde jsme měli byt v osobním vlastnictví a s vlastnictvím bytu zároveň vlastníte podíl na domu a na pozemku. Vzhledem k tomu, že naše družstvo vzniklo privatizací doju z majetku města, nevztahoval se na nás zákon o převodu bytů do osobního vlastnictví z majetku družstva, v našem případě bylo zapotřebí ,aby s převodem bytů do osobního vl. souhlasila nadpoloviční většina. Seznámili jsme členy družstva s výhodami osobního vlastnictví a upozornili jsme na řadu nevýhod v družstvu s pouhou nájemní smlouvou atd.atd.atd. Převod do osobního vl. jsme odsouhlasili 100%, Počítali jsme i s tím, že by se mohlo stát, že někdo bude preferovat družstvo, takže by se mohlo stát, že by vedle sebe museli fungovat dvě právnické osoby, družstvo a společenství vlastníků .,každá se svými stanovami, pro své členy, ale pokud by byl majoritní vlastník družstvo, pak by jeden vlastník, nebo více vlastníků, v menšině proti družřstvu, museli by se řídit stanovami družstva, a pokud by například výbor družstva navrhl k odsouhlasení nájem za 1m2 20,- Kč, pak by to znamenalo, že by totéž museli hradit i vlastníci. Je třeba si uvědomit, že družstvu se převodem do osobního vl. zmenšil majetek, nejen o převedené byty, ale i o podíly na domu a na pozemku a protože družstvo má mimo nájmu bytů v činnosti správu domu, totéž má i spoolečenství vlastníků , Pokud by z 20ti bytových jednotek v našem případě bylo preveden jeden byt, pak by se zmenšil majetek družstva o tento jeden byt, a podíl na domu a pozemku, ale majitel bytu, by nepřestal být členem družstva, jen je ve výhodě oproti ostatním, že si může dělat se svým bytem co chce, může na něj dostat hypotéku, může ho bez souhlasu družstva pronajímat, jeho bytová jednotka může být děděna více dědici, zatímco družstevní podíl je nedělitelný, tedy pokud jsou dvě děti, podíl zdědí pouze jeden a druhého musí z tržní ceny vyplatit, atd. U nás to bylo jednoduché, zpracovali jsme prohlášení vlastníka, rozdělili dům na bytové jednotky, prohlášení vlastníka jsem vložili do katastru nemovitosti. Byty jsme převáděli na základě kupní ceny za členské vklady a podíly, tedy finanční prostředky kteří členové zaplatili na pořízení domu, nebo jejich právní předchůdci,.
Nepotřebovali jsme žádné znalecké posudky, družstvo podalo za každou bj. přiznání k dani z převodu nemovitostí, neplatili jsme nic, protože je to osvobozené od daní z převodu nem. Jakmile byla zapsaná pátá kupní smlouva do Katastru nemovitostí vzniklo ze zákona společenství vlastníků., udělali jsme si stanovy, první schůzi nám osvědčil notář, jsme zapsáni v obchodním rejstříku společenství vlastníků. Zpracovali jsme si vše potřebné, družstvo jsme v průběhu roku zlikvidovali, nyní je podán návrh na výmaz družstva z obchodního rejstříku. Nemusíme mít datové schránky, nemusíme podávat daňová přiznání, protože společenství vlastníků se stará o dům, nemáme žádnou výdělečnou činnost, nikoho nezaměstnáváme.Každý vlastník podal do konce ledna přiznání k dani z nemovitosti a ikdyž jsou většinou členové družstva strašeni, že daně jsou vysoké, není to pravda, tak jako tak každý člen družstva platí na daně z nemovitosti a má v podstatě pouze nájemní smlouvu a nikdy neví, jak bude družstvo hospodařit, nemůže si nijak svou investici zajistit. Všichni v našem domě, jsou šťastní, spokojení a vše funguje dál, s mnoha výhodami a pokud někdo o svůj byt přijde, pak svou vlastní blbostí. Hodně se poučíte na stránkách http://www.starlit.cz/ v poradně. Takže vlastníci bytů, nemusíte se cítit vůči majoritnímu družstvu v nevýhodě, jste spolumajitelé domů a pokud je majoritní vlastník jeden vlastník , pak nevím, jak může družstvo svým podílem přehlasovat majoritního vlastníka. Převod do osobního vlastnictví stálo každého 30,- Kč za ověření podpisu. Samozřejmě, že jsme si najali právníka, který zprcoval kupní smlouvy, prohlášení vlastníka, podklady pro obchodní rejstřík ve vztahu k družstvu, další pak ve vztahu ke společenství vlastníků, zajistil notářské zápisy, atd.atd.atd. samozřejmě, že to stálo téměř 90 tis., ale převod je nákladem družstva, tedy v podstatě se vše platilo z nájmů členů družstva. Prostě osobní vlastnictví je osobní vlastnictví. Všichni zažívají jiné pocity, než pouzí nájemníci , už jen proto, že jsou vlastnici bytových jednotek, každý má byt se sklepem zapsaný v katastru nemovitostí a zároveň je podílovým spoluvlastníkem domu a pozemku. Prostě všichni byli nájemníci a teď jsou majitelé realit a tak se ve všech probudila zodpovědnost a chuť budovat, pečovat, starat se. Škoda jen že je hodně lidí v nájmu družstev, mají možnost požádat o převod do osobního vl., ale mají strach, nevím z čeho,. Když si uvědomím, že družstva vlastní několik domů a přitom, kdyby se lidé z jednoho domu domluvili a požádali všichni o převod do osobního vl. , pokud mají splacenou anuitu, družstvo na své náklady musí převést byty do osobního vl. stejnou cestou, jakou jsme to dělali my. Celý dům by pak byl ve vlastnictví bývalých členů družstva, vzniklo by Společenství vlastníků a začali by si hospodařit a starat se sami a nemuseli by živit řadu absolutně cizích lidí a zaměstnanců družstva.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2010 8:03 | comment

Pokud vás družstvo jako majoritní vlastník okrádá, je to velmi nepříjemné. Nemáte žádnou šanci ovlivnit složení výboru vlastníků, kam si družstvo dosadí své lidi, kteří pak určují, ke kterému jejich kamarádovi který ten milion z vašich peněz odejde. Sám jsem to zažil a nešlo to nijak vyřešit - družstevníci jako takoví se o byty tolik nezajímali a družstvo neměli tendenci moc ovlivňovat, nehledě k tomu, že by to stejně nedokázali. Nakonec jsme se raději odstěhovali.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2010 17:48 | Petr Jan

Pro bytové družstvo jsou vlastníci bytu přítěží, při každé příležitosti to pociťuji, na schůzi jsem oslován jako soukromník, při úpravách domu mě není poskytnuta půjčka tak jak ostatním členům družstva, v případě hlasování, například o údržbě, opravě domu jsem přehlasován. Stavební bytové družstvo tahá jak z uživatelů bytů, tak z vlasníků jen peníze. Bydlím v bytě, který byl dostavěn v roce 1989 a od té doby už jsme dvakrát prováděli rekonstrukci střechy, výměnu stupaček, výměnu radiátoru a nyní máme naplánovanoú další střechu, zateplení s fasádou za dalších asi sedum miliónů, což připadá na byt více jak dvěstě tisíc korun.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2010 9:45 | Lubomír Petr

Uvítal bych,kdyby toto téma bylo rozebráno i v případě Bytového družstva,nejen Společenství vlastníků.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Ondřej Raška

podnikatel, Miton

David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Raška
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services