Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

Od Nového roku mohou majitelé bytů s dosud regulovaným nájemným svým nájemníkům zvýšit nájemné v průměru až o 20 %. Umožňuje jim to zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Co deregulace přinese nájemníkům v bytech s regulovaným nájemným a co vlastníkům těchto bytů? Jak zjistit, o kolik vzroste nájem právě vám? Jak se deregulace promítla do občanského zákoníku a zákona o sociální péči?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2007 14:13, useknutahlava

Jestli platíte 2.5x více než regulovaný nájemník, tak to není tak hrozné. Já mám na místní poměry hodně levný nájem v centru Prahy a platím 5x více než regulovaní nájemníci v témže domě.
Aspoň vidíme, jak vypadá ta socialistická "spravedlnost", "solidarita" a "rovnost".

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2007 11:17, jardavary

Deregulace začala? Podle čeho? Podle protiústavního paskvilu z dílny pomateného Martínka? Podle blábolu, který tedy kromě naší vlastní Ústavy nerespektuje opakované nálezy našeho Ústavního soudu a vůbec nerespektuje Listinu práv a svobod? Podle tohoto blábolu ani po skončení tzv. deregulace nebudu oprávněn požadovat ani nákladové nájemné a nadále budu nevolníkem náhodně vybrané skupiny bolševických pohrobků! Podle tohoto bolševického paskvilu, který odsouhlasili komančové všech barev, jenom proto, aby nepřišli o hlasy voličů a tedy svoje vlasní koryta a z regulace plynoucí výhody. Zářným příkladem je posranec (správně podle Miloše Zemana) Křeček, který navíc rozeštvává majitele domů s nájemníky a sám profituje ze státem dotovaného SONu a se svým příbuzným v realitní kanceláři nabízí těm svým pověstným babičkám byty za zatraceně tržní nájemné! (Mladé rodiny, které nezdědily komoušský dekret a pěkně bydlí tržně za svoje, ty toho lidumila nezajímají!) A že takových chudáků, kteří by zřejmě finančně neutáhli bez okrádání majitelů svoje, kdysi komanči za zásluhy přidělené lukrativní bydlení, je celá řada, dokládá seznam, který je opět zveřejněn na stránkách www.homr.cz.
Majitelé domů bláhově doufali, že když se ministrem MMR stane pravicový politik, že se situace začne výrazně pro ně obracet k lepšímu. Naopak, tento údajný pravičák si najal za naše peníze advokátní kancelář, aby se pokusila zvrátit neodvratný rozsudek soudu pro Lidská práva ve Štrasburgu. Tento nový ministrant si velmi pochvaluje spolupráci se SONem. Myslím, že se velmi přiléhavě jmenuje Cancalovič!

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

2. 1. 2007 19:21 | EVIČKA

DEMENTE REGULOVANEJ!!!!!!!!!JDI SI BYDLET DO SVÉHO.A ZA SVÝ.PAK POZNÁŠ KOLIK STOJÍ OPRAVY DOMU,POJIŠTĚNÍ,DAŇ Z NEMOVITOSTI ATD.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 17:46 | nesocan

Ty (a platí to i pro podobné rudoprdelníky zde na diskuzi a obecně vůbec) bolševická amorální zrůdo! Zatímco v našem bytě 100 m2 se roztahoval (a doposud stále roztahuje, navíc za regul. nájemné) parazitní knecht, nás bydlelo v bytě 2+1 o rozloze 47 m2 6 lidí (!), z toho jedno novorozeně! Zavři tedy tu svou rudou nevymáchanou zlodějskou d...u! Je nejvyšší čas rozdělit stát na dva (levičáci / pravičáci) virtuální státy, a ať si každý hospodaří dle svých zásad. Opravdu už nemíním (a je to názor čím dál častější) sdílet cokoliv s amorálními bezskrupulózními h....y! A pak, až budou rudozadnice po nějaké době (viz zdárné příklady jako KLDR a Kuba) chcípat hladem, tak žádné imigrace!!!!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 16:58

Rodinný majetek a střecha nad hlavou vám asi nic neříká, že. Anebo si myslíte, že bych těch 8 milionů neuměla bez starostí utratit a pak natahovat ruku, že mám malý důchod, státe dej mi na bydlení.Tak by to asi mělo vypadat podle vašich představ.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 16:56 | Jana

Asi vam nedochazi, ze dum plny regulovciku je ztratovy byznys bez moznosti prestat podnikat. Ten dum by za dane situace zrejme zadny normalni clovek ani nekoupil ani za korunu. Jedina moznost, jak do toho dlouhodobe nemuset cpat penize, je nechat takovy dum zchatrat. To ale neni prilis spolecensky odpovedne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 16:37 | Jaroslav

Moje řeč, úplně nesnáším tyhle kňouraly. Kdo vás nutí ten barák vlastnit a strašně na něm prodělávat? Prodejte ho a najděte si podnikání bez rizika a se ziskem.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 16:12 | Petr B.

To byl slušný výlev chudáka majitele domu. Když jste takový chudák , tak proboha ten barák prodejte a jděte makat do fabriky, on vás někdo nutí násilím podnikat?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 13:20

Připojuji se k tomuto dotazu na paní redaktorku odkud že má tyto údaje se kterými operuje i mmr? Sama mám v Praze dvě děti, které mají trvalý pobyt v Ostravě a tam platí tržní nájemné
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 12:49 | MoB

Je to docela možné, asi by bylo zajímavé znát oficiální čísla... takto můžeme spekulovat donekonečna. Možná že by nějaké relevantní údaje mohla najít redakce..?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 12:46 | Jana

Je to tak. Zvláště v Praze bydlí mladí lidé, kteří sem přišli studovat a pracovat, za tržní nájemné a trvalé bydliště mají u rodičů mimo Prahu. Takže statistiky jsou velmi zkreslené.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 11:28 | Dušan D.

Tito mladí lidé jsou pak ve statistikách mnohdy spíše započítáni v původním bytě, takže efekt na výsledky statistiky může být i opačný a regulované byty jsou ve skutečnosti o to výrazněji využity neefektivně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 11:17 | jardavary

Deregulace začala? Podle čeho? Podle protiústavního paskvilu z dílny pomateného Martínka? Podle blábolu, který tedy kromě naší vlastní Ústavy nerespektuje opakované nálezy našeho Ústavního soudu a vůbec nerespektuje Listinu práv a svobod? Podle tohoto blábolu ani po skončení tzv. deregulace nebudu oprávněn požadovat ani nákladové nájemné a nadále budu nevolníkem náhodně vybrané skupiny bolševických pohrobků! Podle tohoto bolševického paskvilu, který odsouhlasili komančové všech barev, jenom proto, aby nepřišli o hlasy voličů a tedy svoje vlasní koryta a z regulace plynoucí výhody. Zářným příkladem je posranec (správně podle Miloše Zemana) Křeček, který navíc rozeštvává majitele domů s nájemníky a sám profituje ze státem dotovaného SONu a se svým příbuzným v realitní kanceláři nabízí těm svým pověstným babičkám byty za zatraceně tržní nájemné! (Mladé rodiny, které nezdědily komoušský dekret a pěkně bydlí tržně za svoje, ty toho lidumila nezajímají!) A že takových chudáků, kteří by zřejmě finančně neutáhli bez okrádání majitelů svoje, kdysi komanči za zásluhy přidělené lukrativní bydlení, je celá řada, dokládá seznam, který je opět zveřejněn na stránkách www.homr.cz. Majitelé domů bláhově doufali, že když se ministrem MMR stane pravicový politik, že se situace začne výrazně pro ně obracet k lepšímu. Naopak, tento údajný pravičák si najal za naše peníze advokátní kancelář, aby se pokusila zvrátit neodvratný rozsudek soudu pro Lidská práva ve Štrasburgu. Tento nový ministrant si velmi pochvaluje spolupráci se SONem. Myslím, že se velmi přiléhavě jmenuje Cancalovič!
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2007 10:25 | pravda

V nasi spolecnosti zije skupina neoduvodnene a bezzasluhove privilegovanych spoluobcanu, jakasi kasta nadlidi, kteri ziskali privilegium od zlocineckeho bolsevickeho rezimu, bydlet za regulovane najemne a to na veky. Oni i jejich potomci. Neexistuje ani zadna pravni norma, ktera by specifikovala, ktery obcan ma a ktery nema bydlet za regulovane najemne. Vyse takoveho regulovaneho poplatku za uzivani cizi veci nedosahuje vyse potrebne pro prostou reprodukci bytoveho fondu.
Tito privilegovani obcane meli diky tomuto privilegiu za minula obdobi neoduvodnene nizsi zivotni naklady, a tim i vyssi zivotni standard, nez obcane neprivilegovani. O tomto stavu, kdy uzivaji cizi majetek za podminek, ktere odporuji Ustave CR a Listine Prav a Svobod dobre vedi a vedeli a na navrhy majitelu na napravu odmitaji pristoupit. Majitele domu jsou pak touto skupinou okradani o 175mld Kc za minula obdobi v cele CR. Tato castka zustala v penezenkach a za nehty techto privilegovanych obcanu platicich regulovane najemne.
Je nesmysl, aby po rozsudku ESLP ve Strasburku tuto kompenzaci platili ostatni neprivilegovani obcane z vlastnich dani. Je treba na tyto privilegovane uvalit zvlastni dan a tyto kompenzace v radu 175mld Kc pozadovat zpetne po privilegovanych spoluobcanech a jejich potomcich.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2007 9:59 | Autorka

6. NEEXISTENCE PŘECHODŮ NÁJMU BYTU. Přechody náj. vztahu na příbuzné či další osoby proti vůli vlastníka neexistují. Obecně lze říci, že v bytě mohou bydlet jenom ty osoby, s nimiž uzavřel vlastník nájemní smlouvu.
7. POMĚR NÁJEMNÉHO A PLATŮ Čisté nájemné představuje 30 procent průměrné mzdy, služby asi 8 procent průměrné mzdy. Dohromady tedy 38 procent.
8.MALÁ MĚSTA pod 20 000 obyvatel, kde není zrcadlo nájmů, se stanoví výše nájmu pro nového nájemníka podle nájmu ve 3 srovnatelných tržně pronajatých bytech a k tomu ještě může (ale také nemusí být) + 20%.
9. Pro stanovení místně obvyklého nájemného se berou údaje pouze o bytech na volném trhu, nezapočítávají se nájmy sociálních bytů.
10. Mietspiegel - ZRCADLO NÁJMŮ. Místně obvyklé nájemné je vytvořeno skupinou: 2 zástupci majitelů, 2 zástupci sdružení nájemníků, 2 zástupci města. Tato skupina lidí jde společně zjišťovat tržní nájemné ve volně pronajatých bytech - nikoli sociálních. Dělají průzkum přímo v pronajatých bytech v určité ulici. Zjišťují: plochu bytu, holý nájem bez služeb, vybavení bytu, polohu bytu. Po zjištění potřebných dat tato skupina lidí určí hladinu nájemného pro určitou ulici, přičemž někdy je i jedna ulice zařazena podle atraktivity do různých tříd ( t.j. např. čísla 1 až 59 první třída, od čísla 60 druhá třída …). Nájem za m2 pro byty s různým vybavením se určí např. takto: byt s topením, dvojitá okna, všude dlažba a teplá voda = 100 bodů, bez dlažby -2 body, bez dvojitých oken -3 body, bez teplé vody -2 body atd. Byt se 100 body např. 180 Kč za m2, byt s 90 body 180-18= 162 Kč za m2 atd. Hladina nájemného pak platí jeden rok. Za rok se tato skupina zase sejde a rozhodne o kolik procent se hladina nájemného v té které ulici zvýší. Toto se děje další čtyři roky. Každých pět let se data znovu zjišťují.
Ve městech pod 20 000 obyvatel se místní obvyklé nájemné nezjišťuje VŮBEC. Tam stačí, když majitel zjisti nájem ve třech srovnatelných bytech, můžou být i v jeho vlastním domě.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2007 9:58 | Autorka

U nás regulovaný apartheid, v EU jednoduché jako facka
V Spolkové Republice Německu jsou pravidla na určení výše nájemného velmi jednoduché, protože vztah mezi pronajimateli a nájemci je založen na svobodném rozhodování a rovnoprávnosti obou účastníků. Nájemník je zákazníkem, pronajímatel se snaží získat slušného nájemníka a nabízí mu kvalitu za přiměřenou, odpovídající cenu.
1. NÁJEM se orientuje dle tzv. zrcadla nájmů. Mietspiegel - t.j. místně obvyklé nájemné Zrcadla nájmů jsou určována pouze z tržních nájmů. Toto zrcadlo existuje ve větších městech nad 20 000 obyvatel a zachycuje výši nájmu ve srovnatelných bytech. Byty jsou členěny do skupin podle vybavenosti, polohy ve městě atd.. Majitel má tedy volný byt. Zjistí výši místně obvyklého nájemného. Má právo nabízet byt za cenu až o 20% vyšší než místně obvyklé nájemné. Pak byt pronajme.
2. SOCIÁLNÍ BYTY Tyto byty postavil majitel za bezúročnou půjčku od státu. Zavázal se za to po dobu, po kterou půjčku splácí, pronajímat je sociálním případům. Lidé, kteří vydělávají pod limit, můžou sociální byt dostat. Každý rok musí pak předložit, kolik vydělávají. Tito lidé platí v soc. bytech asi 80% výše nájmu místně obvyklého nájemného. Pokud nastane, že začnou vydělávat více, můžou v sociálním bytě zůstat, platí vlastníkovi stejný nájem ale státu odvádějí jakousi pokutu, resp. zvláštní daň za to, že obývají tento sociální byt - tzv. "Odvod za chybné obsazení bytu!. (Křeček by se tam nedoplatil !!!)
3. WOHNGELD - PENÍZE NA BYDLENÍ Na druhé straně existují nájemníci bydlící v normálních, t.j. ne sociálních bytech, kteří se dostali do špatné finanční situace. Tito se mohou obrátit na úřady se žádostí o tzv. Wohngeld, t.j. peníze na bydlení. Část nájmu dává stát nájemníkovi, aby tento mohl nájem v plné výši platit vlastníkovi. Přitom se ale zjišťuje, zda nájemník bydlí v bytě odpovídajícím jeho potřebám, to znamená, že v žádném případě Wohngeld nedostane jedna osoba bydlící sama ve stometrovém bytě. Pokud někdo příspěvek požaduje, musí bydlet v bytě odpovídacímu jeho potřebám.
4. ZPŮSOB ÚHRADY ZA SLUŽBY je dohodnut v nájemní smlouvě Může se rozpočítávat podle metrů čtverečních, podle metrů kubických, podle počtu osob atd.. Velmi zajímavé je, že nájemníci platí ve službách kromě věcí u nás obvyklých, jako je odvoz odpadků, voda, úklid domu, kominíka atd. také úklid chodníku, pojištění domu proti živelným pohromám a daň z nemovitosti.
5. SPLATNOST NÁJEMNÉHO. Nájem je povinen nájemník platit tak, aby byl nejpozději 3. dne v měsíci na kontě vlastníka, t.j.nájem na říjen musí být 3.10. na kontě. Pokud nájem není zaplacený, pošle vlastník písemnou upomínku, kde je stanovena lhůta zaplacení, např. 10 dní. Pokud za deset dní nájem nepřijde, následuje okamžitá výpověď, stěhování platí nájemník sám. Náhradní byt neexistuje.
.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2007 9:10 | MoB

To nemusí být jenom neefektivním využitím, ale např. proto, že tyto byty často obsazují mladí lidé po škole před založením rodiny (a přestěhováním do lepšího nebo úprkem za hranice tohoto Kocourkova). Možná že existuje i korelace mezi velikostí bytu a faktem, že je pronajímán - není třeba možné, že většinou jsou pronajímány menší byty?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 8:39 | Michal Kára

Nezblaznila. Do bytoveho fondu se pocitaji i byty v druzstevnim a soukromem vlastnictvi. A ne v kazdem byte bydli stejny pocet lidi. Naopak jak je videt, tak v najemnich bytech bydli prumerne mene lidi, nez v bytech jinych, coz ukazuje na to, ze nejsou efektivne vyuzivany,
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2007 8:16 | Jarmila

"Byty s regulovaným nájemným stále tvoří významnou část nájemních bytů, kterých je v České republice asi 1 milión. Regulované nájemné se vztahuje na asi 760 000 bytů, tedy necelou pětinu bytového fondu ČR. V regulovaném nájmu bydlí asi 17 % obyvatel ČR." Nějak to nechápu. 760 000 je 1/5 z miliónu a v 1/5 bytů bydlí 17 % nájemníků? To se mi asi zbláznila kalkulačka nebo co?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Grondol

podnikatel, Czech International

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Zdeněk Grondol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services