Lenoši nezbohatnou... a učitelé asi taky ne, říká Robert Kiyosaki

Důvodem číslo 1, proč lidé nejsou bohatí, je jejich lenost, píše ve svém sloupku „bohatý táta“ Robert T. Kiyosaki a říká: „Nebojím se, že článkem urazím finanční ‚lúzry‘. ‚Lúzři‘ moje sloupky nečtou.“ Na čem Kiyosaki staví svou politicky nevhodnou teorii o lenoře a bohatství? Jak se můžeme poučit od drancujících dobyvatelů? A za co všechno může v oblasti úspěchu písmeno „L“?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2007 12:21

mam rad kiyosakiho- suhlasim s nim na 90 percent, nezavisle aniz by som o kiyosakim dozvedel , tak som investoval do nemovitosti do ktorych roky nechcel nikto investovat, kiyosaki mi len potvrdil spravny smer.................knizny biznis je vsak knizny biznis- proste nasirel opat volne miesto na trhu , a preto je vynimocny a uspesny. som rad ze som nasiel cloveka ktory to vidi tak isto ako ja . marian

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2006 2:45, jezevec

Xlátaninám tyou Kyosaki mám velkou skepsi.
Kdyby ten pán opravdu něco věděl a uměl - tak by to asi dělal, a nepsal by knížky pro blbý.
Takže pokud je pro něj lukrativní psát nějaké cinty typu "nejleší je být na vrcholu letadla typu Amway" či "nejlépe zbohatnete když budete za levno nakupovat nemovitosti a pak je za draho prodáte" - asi mu jeho vlastní práce moc nejde, a zkouší co se dá.
Ta představa miliradáře, an sedí v přepychopvém paláci, a sžírán altruismem píše knihu kterak každý může dosáhnout pohádkového bohatství - mi poté co jsem absolvoval základní školu, už nepřipadá ani vtipná.

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

29. 8. 2006 20:45

nadherny prispevek :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2006 19:00 | Fredy

Knihy od R. Kiyosaki je třeba především umět číst. Kdo to pojme jako Americký sen, jako pohádku o zbohatnutí, která se do našich podmínek absolutně nehodí, tak je mu to k ničemu. To ať to raději ani nečte. Kdo to bere, jako učebnici a návodnici, tak je to také špatně. Je třeba si to přečíst dvakrát, či třikrát a myslet při tom. V jeho knihách je mnoho dobrých nápadů a rad, ale i ty je třeba přefiltrovat do našich, případně evropských podmínek. Některé rady jsou špatné, některé neproveditelné a na některé naopak zapomněl. Je třeba pochopit, že daňové a účetní zákony USA a naše jsou dost odlišné. Co je v USA výhodou, tak u nás zatím neexistuje. Platí to i naopak. U investic do nemovitostí jeho rady platí, ale v upravené podobě. Za jeho nejlepší radu považuji to že "nejlepší investice je ta, kterou mi zaplatí někdo jiný", kterou se snažím aplikovat již více jak deset let. Zatím jsem od něj lepší nezaznamenal.
Někdo tady rozebíral lenost a bohatství. Co je to lenost a co je to bohatství? Někde jsem četl, že bohatým se člověk stane, když má volný milion korun. Co to je volný milion? Ve slamníku? Či na běžném účtu? Vy máte někdo touhu mít milion korun na běžnáku? Předpokládám, že většina z vás by si s tím milionem dokázala investičně poradit, ale určitě byste je nenechali před chřtánem finančního žraloka, aby vám ho pomalu a jistě ohlodával.
Někdo je líný a tudíž není bohatý. Někdo je líný a přesto je bohatý. Mým cílem vždy bylo být bohatý, abych mohl být líný. Neboli abych nemusel pracovat.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2006 18:10 | Nejlínější workholik

Lenoši nezbohatnou. A pilní zbohatnou? Je také možné, že brzo dostanou infarkt nebo mozkovou mrtvici, žaludeční vředy a bohatství se třeba ani nedožijí? Co když je někdo bohatý lenoch už od narození? Kolik asi existuje snaživých a pilných chudáků? Kdo je asi nejpilnější lenoch? Sestavuje někdo žebříček nejbohatších lenochů? :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2006 16:59 | Honza

A ještě víc se bojím blbejch.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2006 16:30 | QEntity

Možná byste měl vědět více, co si o tom myslí autor... Samozřejmě, že je potřebné a žádoucí ve školách upozorňovat na chyby studentů...
Problém ovšem K. vidí v tom, že se tak žáci a studenti naučí své chyby nenávidět a vyhýbat se jim za každou cenu... A to je průšvih... Protože pak vzniká generace lidí, která si nedokáže přiznat, že chybuje... A když udělá chybu, tak ji raději zamaskuje, než aby si ji dokázala přiznat... K. chce, abysme své chyby milovali a samozřejmě se z nich pro příště poučili.... A to samé platí i o chybách druhých lidí... TY JSOU DALEKO LEPŠÍ, PROTOŽE CHYBY DRUHÝCH LIDÍ NÁS TAK NEOCHROŽUJÍ JAKO CHYBY VLASTNÍ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2006 13:06 | Bouček Antonín

Problém je, že bandité většinou nejsou bohatí - respektive riziko povolání zdaleka nenahradí jeho možné přínosy. Nemám statistiky životních osudů konkvistadorů. V knize Freakonomics od S.D. Levitta a S. D. Dubnera se však probírá účetnictví černošského drogového gangu v Chicagu a byl byste asi překvapen, jak chudý je průměrný drogový dealer. Pokud si to pamatuji správně, vypadá chicagská korporativní struktura drogového podsvětí asi takto: a.) V čele Chicagského podsvětí je rada ředitelů, kteří jsou odměňováni zhruba asi jako rada ředitelů amerického podniku střední velikosti (roční příjem USD 0,5 mil. - 1 mil.). Problém této funkce je, že na rozdíl od rady ředitelů normálního podniku je třetina drogových bossů ve vězení. b.) pod radou ředitelů jsou jednotlivé gangy. Šéf gangu bere zhruba 100 tis. USD ročně. Jeho zástupce však bere jen zlomek této částky a řadoví členové ještě méně - v přepočtu 3,5 dolaru na hodinu. Za 3,5 dolaru na hodinu podstupuje řadový člen každoročně zhruba 7% riziko smrti a 50% riziko zranění. Práce je tak mnohem rizikovější než dřevorubectví (dle pracovních tabulek nejrizikovější povolání v USA) a riziko smrti je vyšší než u osob odsouzených k smrti a čekajících na popravu. Důvod, proč dealeři toto riziko podstupují, je, že doufají, že se stanou šéfy, v úplně stejné víře jako stovky příchozích do Hollywoodu očekává, že se stanou slavnými herci (jsou motivovaní a nejsou líní). Jak autoři podotýkají, dealeři stejně jako herci odhalí poměrně brzy, že tomu tak není. Třicetiletý drogový dealer je v chicagských ulicích raritou - v tom čase dealer v průměru buď mrtvý, zavřený anebo dělá něco jiného. Ad srovnání s učiteli - chicagský vysokoškolský pedagog, co dělal výzkum u zmíněného gangu byl často dealery žádán, zda by jim na univerzitě nedohodil práci uklízeče. Jinými slovy, průměrný učitel zcela určitě není milionář. Na druhou stranu je bohatší než průměrný bandita.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2006 12:36

.. ano u nás je to naopak, u nás bohatnou líný
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2006 11:54 | Jirka

S těmi učiteli mi to připadá taky praštěné. Chybami se člověk učí a nejlépe vlastními. OK. Vlastní chyby dělají žáci a učitel je na ně upozorňuje známkováním. Kdyby to nedělal, žáci by mnohdy nevěděli, že něco dělají špatně a nemohli by se ze svých chyb poučit. Vidím to tedy tak, že "trest" za chyby ve škole pomáhá zbohatnout žákům. Učitelé jsou v tomto případě jen katalyzátorem jejich bohatství. Známkování se bohatství učitelů vůbec netýká. Ledaže by brali úplatky za pěkné známky. To by pak bohatli podpLacení učitelé a žáci zůstávali Líní hLoupí a chudí.
Napadlo mě, jestli to nebylo myšleno tak, že učitel zabraňuje žákům dělat chyby z kterých by se mohli poučit tím, že je straší trestem. To je ovšem taky pěkná ptákovina. Kdo neumí, udělá chybu, i kdyby se bál sebevíc. Dokonce vystresovaný žák bude pravděpodobně dělat chyb víc. Kdo umí a dělá chyby z trucu nebo lenosti, tomu učitel opět pomáhá k bohatství tím, že ho tlačí ke svědomitější práci. Průšvih je, pokud je učitel blb. To pak žáci nezbohatnou ani o ty vědomosti a zkušenosti. Snad až na jedince, kteří se nenechají snadno vodit za nos a které to vyburcuje k samostudiu hodnotnějšímu, než je péče toho učitele. Ani tak tu ovšem nevidím spojitost trestu za chyby žáka s bohatstvím učitele. Pokud jde o sebetrestání za chyby (u učitelů zřídka vídané), pak jej vidím jako přínosné. Kdybych si dokázal namlátit pokaždé, když jsem při tradingu udělal kdoví pokolikáté stejnou chybu, byl bych profitabilní o mnoho dříve. Co bych tehdy dal za mírně sadistického učitele.:-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2006 11:47 | k

Skutečně nevidím důvod, proč by bandita neměl být bohatý a pokud jde o učitele - jedině život naučí!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2006 9:22 | Redakce

Děkujeme za upozornění, překlep jsme odstranili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2006 9:15 | Honza

Není pravda, že i v současné době Kyiosaki doporučuje nemovitosti. Naopak, radí se jim vyhnout a předpovídá možný pokles cen.

Čím dál víc mám dojem, že jeho hlavním "businessem" už není investování, ale publikační činnost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2006 8:52 | comment

"Souhlasíte s tvrzením, že lenoši nezbohatnou?"
Ano, v tomhle ma Kyosaki pravdu. Nicmene nelze brat zcela slepe vsechno, co rika - napriklad to, ze se neboji sam sebe srovnavat s "dobyvateli a bandity" (a jeste to bere jako sebechvalu), o nem docela dost vypovida.
"Má podle vás trestání za chyby něco společného s bohatstvím učitelů?"
No to je strasna blbost. U kohokoliv jineho bych to bral jako vtip, ale u Kyosakiho verim, ze to muze myslet vazne, s jeho stylem argumentace se to celkem shoduje.
"Co si o teorii písmene L myslíte?"
Myslim, ze "loser" se pise s jedim "o". Doporucuji to v clanku opravit.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2006 8:48 | KFL

Ma pravdu. Jeho knihy muzou byt sice plne hura systemu a rychlych reseni, na druhou stranu po odstraneni veskereho balastu ma pravdu ve vetsine veci. Samozrejme z toho spousta plati na americky system, ale principy investovani se daji aplikovat kdekoli.
Liny clovek nikdy nezbohatne. Liny clovek ceka, co mu da stat a ostatni. Coz je ostatne nejlepe videt u nas..
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services