Diskuze - Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)
Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz
14. 7. 2006 10:49 | Sam
Například u Citibanky jsem za půl roku neplatil za kreditku ani korunu na úrocích ani poplatcích. Roční poplatek za obnovení karty je sice 500 Kč, ale pokud za ten rok kartou zaplatím víc, než 36.000 Kč, nestojí mě nic.
Podobně mám od ČS kartu Kredit+ každý měsíc bez úroků a bez poplatků. Roční poplatek si sice strhnout, ale používáním karty naskakují body, za které se tento poplatek dá vrátit. Stačí jen kartu pravidelně používat - potřebný počet bodů získám při útratě cca 42.000 Kč za rok.
Dokonce neplatím ani poštovní poplatky. Všechno vlastně platí obchodníci, u kterých utrácím. Pouze je nutné dodržet rytmus splácení 100% dluhu ke konci bezúročného období a nevybírat z bankomatu. Zejména Citibanka má za výběr z bankomatu kreditkou nehorázné poplatky, úročení je již od prvního dne.
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
14. 7. 2006 2:50 | Jiří
14. 7. 2006 2:42 | Jiří
7. 7. 2006 8:10 | Sam
Kreditní karty vydávají banky a pro její získání jsou o něco málo tvrdší podmínky. Zpravidla mají bezúročné období - při úhradě celé čásky na výpisu do data splatnosti neplatíš úrok. Obvykle se to však netýká výběru z bankomatu.
Kreditní karty mívají nižší úroky a poplatky. Při systematickém používání - placení v obchodech a splátky 100% v termínu - může vyjít jejich používání zcela zdarma.
5. 7. 2006 19:46 | Jiří
Dosud jsem se domníval, že je to jedno a totéž (kredit = úvěr) a "půjčkové karty" se dělí na kreditní (možnost uhradit v úročených splátkach) a charge (zaplatit naráz).
Samozřejmě odhlížím od toho, že se u nás donedávna říkalo kreditky úplně všem platebním kartám.
5. 7. 2006 7:21 | Sam
Kreditní karty mají zpravidla tzv. bezúročné období. To znamená, že celý měsíc nakupuji kreditkou a na konci mi přijde výpis s datem splatnosti. Mohu se rozhodnout:
- zaplatím celou částku, která je na výpisu, tedy 100%. V tom případě mi banka nebude účtovat žádné úroky a zpravidla ani poplatky. Kreditní karta má v tomto případě vlastnosti charge karty - zaplatím nižší částku, nejméně však minimální (na výpisu je uvedena). Banka mi pak účtuje úroky už od vzniku pohledávky. Bezúročné období není žádné, kreditní karta tím získá podobné vlastnosti, jako úvěrová
Samozřejmě preferuji první variantu, protože úroky z kreditních a úvěrových karet bývají dost vysoké - i přes 2% měsíčně. Raději to dorovnám kontokorentem. Získám tím bezúročné období na kreditce. Kontokorent má zpravidla nižší úročení a je snížen, resp. splacen každou příchozí platbou na běžný účet.
Pokud dlužím 5100, nemá smysl splatit jen 5000, protože bych platil úroky z celých 5100 do data úhrady 5000 a potom ještě úroky ze 100 do konečného splacení.
4. 7. 2006 9:00 | Honza
Jak je produkt postaven víš předem, nemusel jsi ho brát.
4. 7. 2006 8:28 | MoB
3. 7. 2006 15:20 | Tomáš Marný
3. 7. 2006 13:45 | petr
Kreditka je bezúročná jenom v případě 100% splacení, jinak se úročí dluh počínaje datem transakce. Co je na tom divného?
3. 7. 2006 11:49 | MoB