Diskuze - Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 43 komentářů)

13. 4. 2006 23:04

Místem to rozhodně není, spíš konkrétními lidmi. Já mám třeba s Vámi jmenovaným místem (Kladno) velmi špatné zkušenosti s Odborem výstavby...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 22:58

To ještě není tak hrozné, já mám na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových žádost o odprodání pozemku více než 2 roky a zatím se dozvídám jenom to, že toho mají moc... Stížnost na vedení asi nepomůže, a úplatek pro vedení by musel být větší než pro příslušného úředníka... Nevíte někdo, kolik by se mu mělo šoupnout? Pozemek ve střediskové obci 600 m2...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 19:11 | comment

Skoda ze Vas zodpovedny a vstricny pristup k Vasi praci neni mezi statnimi uredniky vice rozsiren :-(
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 19:04 | Roman

Taky se mi často stává, že si na lidi, co mi volají s dotazem, vezmu telefon a a za chvilku jim zavolám. Jednak je to někdy z důvodu, že si ten jejich dotaz chci rozebrat s kolegy, jestli se shodneme na stejném názoru, na stejném řešení, případně vyhledat podklady a zkonzultovat s finančním ředitelstvím, pokud se jedná o něco opravdu složitého a ne moc běžného, ale dost často si ten telefon vezmu jenom proto, abych o tom dotazu mohl minutku popřemýšlet. Je to lepší, než okamžitě odpovědět, a pak se to člověku po čase rozleží v hlavě a napadají ho doplňující dotazy, kterými by mohl zjistit, že věc se má trošku jinak, než se na první pohled zdálo. Spousta dotazů je totiž od lidí, kteří problematice moc nerozumí, a tak se nedovedou správně vyjádřit a člověk od nich nejdřív musí zjistit, co mají vlastně opravdu za problém, protože zádrhel může být nakonec někde úplně jinde, než na co se ve skutečnosti ptají. Samozřejmě na běžné dotazy, tj. na většinu dotazů, se odpovídá hned.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 18:40 | Kateřina

Já znám slušných a ochotných úředníků - zejména na finančních úřadech - poměrně dost. Nemyslím, že by je nějak těšilo, když po lidech chtějí spoustu papírů - obvykle to podávají spíš omluvně, někdy se skutečně omlouvají! Vždy mi informace podávali bez problémů, dokonce pokud nevěděli, požádali mě o strpení a později zavolali. Že by to bylo místem? (Kladno a Praha 12).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 17:56 | Roman

A jak jste psal: "Nezridka kdy je videt na urednici nefalsovane pobaveni, kdyz Vas nuti shanet ono sedme razitko - je videt, ze si ten okamzik vylozene uziva a ze se raduje z pocitu moci, kterou nad Vami ma a toho, ze musite udelat to, co Vam prikaze.", tak několik takových úřednic u nás taky máme, nebojte, taky si to užívají :-) Řekl bych, že si tím léčí své komplexy ;-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 17:22 | Roman

Finanční úřad, oddělení daňové kontroly.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 17:19 | comment

Je samozrejme, ze clovek se ma choval slusne, byt jedna s urednikem :-) Sam se samozrejme pri jednani s urady snazim myslet na to, ze urednik sam za nesmyslne slozite postupy nemuze, ze je to casto dane, jak pisete, zakonem. Osobne jsem se jeste do primeho stretu s urednikem nedostal. Jen je skoda, ze rozhodne nepotkavam jen tak ochotne a komunikativni uredniky, jako jste Vy (nebo alespon jako pisete, ze jste Vy), dokonce by se dalo rici, ze spise opak je pravidlem. Nezridka kdy je videt na urednici nefalsovane pobaveni, kdyz Vas nuti shanet ono sedme razitko - je videt, ze si ten okamzik vylozene uziva a ze se raduje z pocitu moci, kterou nad Vami ma a toho, ze musite udelat to, co Vam prikaze. Kazdopadne jste mi ale trochu zvedl naladu a dodal nadeje, ze ne vsichni statni urednici jsou na svych mistech proto, aby lidem co nejvice zneprijemnovali zivot. Mohu se zeptat, na jakem urade jste zamestnan, pokud to muzete prozradit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 16:38 | Pavel

Já jsem podával dvě související věci (Vypořádání podílového spoluvlastnictví a Prohlášení vlastníka) a při podání mi to úřednice v podatelně odmítla vzít, že jsou to dvě věci (neřekla mi, jako laikovi, že stačí další kolek za 500,- Kč). Nic se nedělo, po telefonických urgencích a stížnosti panu řediteli Večeřovi jsem po půl roce dostal výzvu k doplnění o druhou, při podání nepřijatou věc. Dal jsem ji do podatelny, úřednice opět prskala, že se to takto nesmí dělat (pry slučuji dvě věci do jedné??), pak opět cca 3 měsíce nic a po cca pěti telefonátech, kdy jsem byl vždy ujištěn, že si moji složku už posunuli nahoru, jsem tedy po roce měl věc vyřízenou. Co s tím člověk může dělat???!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2006 16:24 | Roman

Třetí příklad, taky z praxe. Dojde člověk, že něco neví, že mu to máme udělat. Poradíte, uděláte, zařídíte, spočítáte, vypíšete, předáte. Je to dobře, jemu se to ale nelíbí, protože to není tak, jak si představoval (nerozumí tomu), takže zvedne telefon a zavolá vedoucímu, že jste mu to vyplnili špatně. Vedoucí přiletí, jak je možné, že po pěti letech na úřadě nejste tu a tu věc schopen udělat. Vysvětlujte mu, že je to dobře, ale že ten druhý člověk tomu nerozumí a tak si chce všude možně stěžovat. Vedoucí uvěřit může, ale taky nemusí. V každém případě víc takových telefonátů a může se stát, že v jeho očích budete vypadat, že svou práci neumíte, že ji neovládáte, neznáte a že se sem vlastně nehodíte. Pokud se mi něco nezdá, obzvlášť, když tomu nerozumím, řeším případné nesrovnalosti přímo s tím člověkem, který to sestavil, a nechám si to vysvětlit, a neřeším to přes vedoucího nebo ředitelku, kteří o tom konkrétním případu vůbec nic neví, takže se k němu nemůžou vyjádřit a mohou z vysvětlování druhé strany, která je samozřejmě vždycky perfektní, svatá, nevinná, získat dojem, že zrovna vy jste ten špatný, vy tomu nerozumíte, vy to nechápete, a že je nejlepší důvod vás vlastně vyrazit za neschopnost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 14:26 | Roman

Ale no tak, na každém státním úřadě nemají všichni lidi otrávené ksichty. I u nás sice několik takových najdete, ale naprostá většina je velice ochotných a vstřícných - pokud se člověk podle toho chová, aby k němu člověk tak přistupoval. Pokud někdo rozrazí dveře a začne hulákat, že za něj někdo má něco udělat, něco mu sestavit, sepsat, tak se nedivte, že když se někdo neumí chovat, je drzý a někdy vyloženě sprostý, tak na něj člověk civí otráveně a zrovna se kvůli němu nepřetrhne, když má dělat něco, o co se má ten člověk postarat sám.
Ale máte pravdu, že je to úřad od úřadu. Já, ač sám úředník, mám špatné zkušenosti všeobecně s obecními úřady, se vzděláním, zkušenostmi, schopnosti a ochotou jejich pracovníků, někdy je to vážně otřes, když porovnám je z městké správy s námi ze státní správy (opět mluvím jenom za náš úřad, nejsem moc schopný posoudit ostatní, když tam nejsem denně).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 13:53 | Martin

Prolazatelná škoda... Když jsem se sháněl po hypotéce v Praze, tak mi banky ihned nabízely službu "čerpání úvěru na základě žádosti o vklad", abych byl schopen vůbec něco koupit. Tuto službu ale některé banky hezky zpoplatňují, od 1000-5000Kč. Nechceš platit? Tak čekej, uvidíme, zda ti kupce počká... :-(
Samozřejmě, vklad do katastru trval řádných 5 mesíců...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2006 16:24 | Roman

Víte, hlavní problém vidím v tom, že když něčemu nerozumím, jdu se zeptat předem. Já to tak dělám. Sám neovládám všechno, nejsem superman, a pokud se jedná o problematiku, kterou se nezabývám, nedělám ji, a přesto něco z toho potřebuji, zajdu za kolegou nebo kolegyní a zeptám se. Pokud se to týká nějakého jiného úřadu, tak si tam zajdu nebo jim zavolám a poradím se. Když za mnou někdo dojde předem, sedneme si a probereme, jaký má problém, co by se s tím dalo dělat, nadiktuji mu, co potřebuje, jak to má vypadat, když tak mu dám i vzor toho, co má přinést, pokud nějaký mám, okopíruju mu třeba nějaké sdělení nebo stanovisko ministerstva, pokud k jeho problému existuje, a než udělá u nás nějaké podání, tak mu to klidně zkontroluju, jestli je všechno OK, ať ho potom někdo jiný, z jiného oddělení nenahání, že mu třeba chybí to sedmé razítko, jak říkáte. Pokud tomu vůbec nerozumí, klidně žádost sepíšu za něj a jenom mu to dám podepsat, když s textem souhlasí. Jenomže spousta lidí se nezeptá a leckdy jsou záležitosti, které už zpětně spravit nejdou a pak se rozčilují, jaký je to bordel, že jste neochotní a vůbec si neuvědomují, že mantinely stanoví zákon a já jej musím dodržovat.
Nebo třeba dnes byl případ, že se k nám přihrnul takový mladý klučina, rozrazil dveře stylem "tak jsem tady", vtrhnul do kanceláře, ani nepozdravil, strčil nám papíry pod nos, že má u nás něco podat a že mu to máme spočítat, jak mu to vyjde a sepsat to; pak se rozčiloval, že si myslel, že to vyjde jinak a když odcházel, ani nepoděkoval, jenom vyletěl s tím, že za rok je tu zas. Chování řeznického psa. Když by to dal nějakému právníkovi, ten by mu to zpracoval stejně, jenom by za to musel solidně zaplatit. Tak mu to udělal nějaký ouřada zadarmo, ve svém pracovním čase, který měl věnovat své skutečné práci, kterou potom stejně musí udělat někdy jindy a sedí tam třeba přesčas, a ještě za to dostal vynadané. Ta trocha snahy opravdu je, ale člověk to musí taky trošku ocenit a ne být arogantní a dávat najevo, jak ho strašně obtěžujete už jenom tím, že se mu snažíte pomoct. Lidi ve spoustě případů jenom něco chtějí, ale na druhou stranu sami nejsou ochotní v ničem. Když se vám jindy přiřítí jiná osoba, která arogantně něco chce a když zařídíte, co potřebuje a pak jí chcete třeba předat písemnost, kterou nepřevzala na poště (třeba neměl čas, mě je jasné, že jsou případy, kdy se na poštu za těch 14 dnů, co tam obálka leží, nedostanete), a ona osoba vám začně nadávat do k...v a p..í, že nic nepřevezne a práskne dveřmi, tak si taky myslíte své. Divíte se pak, že se vůči takovým lidem nepřetrhnete?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 15:13 | comment

Myslim, ze kamen urazu bude ve Vasi vete "...zrovna se kvůli němu nepřetrhne, když má dělat něco, o co se má ten člověk postarat sám." Jde o to, co vsechom si urednici predstavuji, ze si "ma" obcan udelat sam a jake jsou o tom predstavy obcanu - pokud dorazite na urad po tritydennim obihani jinych uradu a pracnem ziskavani sesti potvrzeni a razitek, a urednim Vam s kyselym vyrazem sdeli, ze Vam chybi razitko sedme a ze si ho "mate zaridit sam", tak uz se nelze divit, ze obcan "začne hulákat" jak pisete. Pritom z pohledu Vas, urednika, je vse naprosto jasne - razitko chybi, obcan si ho "ma" zaridit sam. Nerikam, ze je to chyba vyhradne Vas, uredniku - za vetsinu z toho muzou nekonecne spletite pravni predpisy a nesmyslne zakony, ale trocha snahy cloveku pomoci by Vas myslim nezabila ani v pripadech, kdy "se má ten člověk postarat sám".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 14:59

docela by me zajimalo jake ma odmeny reditel katastru a jeho zamestnanci kdyz nekdo spatne pracuje tak by mel jit domu s holym zakladem mel jsem na katastru zadost o vklad 10mesicu petr
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2006 11:02 | Pavel

Domnívám se, že se nejedná o "odrazovací" poplatek. Banky mezi sebou soutěží vyhlašováním co nejnižší úrokové sazby (již od 3,99%) a tak musí zisky dohnat na méně viditelných poplatcích jako za "sestavení, vedení, nahlížení, pojištění..." U katastru bych doporučil Šimonovského řešení. Když pokuta za použití dálnice bez známky má být 0,5 mil. Kč proč by převod nemovitosti nemohl stát třeba 10 mil.Kč? A hned by bylo na katastru prázdno a úřednice by si mohly lakovat nehty i v pracovní době. Ani Gross by si za ty peníze nezapsal svůj byt a nemusel by vymýšlet strýce Vika. Zkrátka pořádné zdražení by v tomto chaotickém státě pomohlo udržovat ten správný stav.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 10:30 | jirka

Když bere úplatky i ředitel, těžko uchovat serióznost úředníků. Stačí se je podívat do http://nahlizenidokn.cuzk.cz/. Krásně tam uvidíte, že něktré vklady jsou hotové za 30 a jiné i za 120 dní. Bohužel je praxe strašná a jestli se s tím pan Pelikán setkal jen jednou, asi tam moc nechodí. Ti co KN potřebují častěji ví, že tam zobou skoro všichni a je to hnus. Šibalové jedni.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2006 10:20 | Alice

Přece nemůžete srovnávat hypotéky s vkladem do katastru?!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 9:32 | MoB

S tou bankou je to správný dotaz... podle mého názoru se jedná o tzv. odrazovací poplatek. Něco jako "když na to nemáš, tak vypadni". Jinak nechápu, proč se výše poplatku liší podle výše hypotéky - pracnost je stejná, konzumace času a pracovníků též... a více peněz banka dostane ve splátkách. Totéž je poplatek za "úrokové zvýhodnění" u stavebního spoření, vedení účtu u hypoték (150 Kč za měsíc? za co???), příplatek u kdysi poskytovaného státního zvýhodnění... Žijeme v přepoplatkovaném světě.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2006 9:09

Jaký je rozdíl mezi fungováním Katastru nemovitostí a Střediska cenných papírů? Žádný. Byť mám k SCP řadu výhrad, porovnejte si, jak složité a časově náročné je uskutečnit převod akcií v hodnotě několika milionů v SCP a jak tomu bude u parcely ve stejné hodnotě v Katastru... Ano, nemovitosti nejsou standardizované jako cenné papíry, ale je třeba rozlišovat jednoduché a složité operace (např. dělení nemovitostí, zápis nových, změna typu nemovitosti, věcná břemena atd.). Pokud jde ale o jednoduchý převod nemovitosti- parcela, byt, domek ze subjektu A na subjekt B, nevidím v tom žádný problém. Chce to jednoduchý formulář (jako SCP), uvést převodce, nabyvatele, předmět převodu a je to! Proč tam mají x měsíců zkoumat nějaké smlouvy? Dokonce si dokáži představit, že by Katastr mohl fungovat i při finančním vypořádání při prodejích, na jeho účet by nakupující složil peníze a Katastr by souběžně ve své evidenci provedl převod nemovitosti z prodávajícího na kupce a peněž kupce prodávajícímu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Jannis Samaras

podnikatel, Kofola

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jannis Samaras
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services