Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš

Martin Zika | | 14. 11. 2005 | 36 komentářů
Několik tvrdých parametrických změn by náš penzijní systém výrazně ozdravilo, vznikl by tím prostor pro důkladnou přípravu reformy. Ve středně až dlouhodobé perspektivě mají fondový i průběžný systém v podstatě stejný výkon. To jsou některé z myšlenek profesora Igora Tomeše, který se celoživotně zabývá sociálními systémy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2005 13:31, Jirka

Také nechápu, proč si vězni na ten svůj pobyt a stravu nevydělávají. Pokud někdo v base pracuje, tak je to spíš aby zahnal nudu, pěstování koníčka nebo v těch lepších případech rekvalifikace na nějaké řemeslo. Ptá se někdo těch pod mostem nebo v lesní zemliance, jestli nemají hlad, žízeň, není jim zima? Ti se často provinili jen tím, že byli slabé povahy a nedokázali se nepřízni osudu postavit. Někdy dokonce doplatili na vlastní dobrotu. Až bída z některých udělala zloděje, kteří tu a tam někomu šlohnou peněženku nebo tašku s nákupem. Ale opravdoví gauneři se o sebe postarat nemusí. Nejen, že by měli vydělat na vlastní spotřebu a na dozorce, ale taky na úhradu škod, které napáchali. A který je tak nebezpečný, že mu nelze dát ani lepit pytlíky, nedostane nažrat, dokud nezkrotne. A pokud jde o trest smrti, já jej za trest nepovažuji. Trest je výchovný prostředek. Smrt nikoho nepřevychová. Z humanismu bych odsouzenci na doživotí dal vybrat mezi vězením a milosrdnou smrtí. Času na rozmyšlenou by měl dost.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2005 17:36, Jamako

No, s tim 6-ti letym ditetem si nejsem jisty. Pritelkyne pracuje ve skolni druzine a deti z "elitni skoly" pry jsou podle jejich zkusenosti casto horsi nez deti od nasich diskriminovanych obcanu (pracovala na obou frontach). Takze bych asi v tomto pripade negeneralizoval - casto za spatne deti mohou sami rodice. Koho trestat - rodice nebo deti? Zvlast, kdyz jsou to treba "elitni" rodice....
Kyvadlo "svobody" se po revoluci prekmitlo prilis na druhou stranu....

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

14. 11. 2005 23:46 | Alfrédo

Opravdu nevím, čím jsem si zasloužil toho "sobeckého egoistu". Copak někomu něco upírám, či se snažím získat na jeho úkor. Právě naopak, i když už nejsem nejmladší, tak mladým fandím a věřím v jejich schopnosti a rozum. Stát má svou roli jasně stanovenou již ve své definici a tu více či méně dobře plní. Pokud jde o jeho sociální roli, pak je jeho jednoznačnou povinností se postarat či pomoci osobám, které toho nejsou schopny samy (staří, postižení a bezmocní vč. osob o ně "celoživotně" pečujících, mládež odcházející z dětských domovů, matky s dětmi bez domova, atp.). Máte pocit, že nyní není stát naším pomocníkem a ochráncem? Nerozumím Vám zcela přesně, co myslíte silným státem, jen doufám, že za tím neskrývají ostnaté dráty kolem hranic, devizové přísliby, kriminály plné vězňů svědomí, atp.. Souhlasím s Vámi v tom, že zcela jistě nebylo nezbytné privatizovat plynárenství, vodu či uhlí, ale již se stalo a nic se na tom v nejbližší době nezmění. Zřejmě stát vidíte jako něco, co je povinno se o Vás starat. Stát však musí někomu peníze "ukrást" (legalizováno zákonem), aby je jinému mohl zase dát. Dává je však opravdu jen potřebným nebo kdejakému neschopnému a lenivému joudovi, neboť on vykřikuje, že chce jistoty? Co když jednou ti, co ty peníze mají je nebudou chtít dát a zmizí odsud? Pevně věřím, že současná demokracie bude v budoucnu překonána jiných společenským zřízením, ale současně doufám, že výrazně spravedlivějším, než si přejete Vy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 22:31 | MaxII

Vážený, i když to co popisujete je z větší části pravda, je to jen pohled mladého, relatívně úspěšného, sobeckého egoisty. Váš náhled se určitě časem změní pokud budete mít rodinu a děti a náhodou se Vám přihodí nějaká vážnější choroba nebo havárie, svobodné děti budou fetovat a třeba se i narodí postižené. Barák, nebo luxusní byt Vám vybere parta nezaměstnaných a auto Vám podpalí i s Váma svobodně se přistěhovavši odpad z nějaké východní země. Ono Vás to nadšení s přibývajícím věkem rychle opustí a začnete si říkat, že stát by měl být více vaším pomocníkem a ochráncem. Jasně, podle zákonných pravidel. Ale aby byl silný, musí mít zdroje, jen daně jsou málo, časem přijde na to, že potřebuje vlastnit strategické podniky, které k svému životu nepotřebují nadnárodní monopol-energie, voda, uhlí. A až k tomu dojde, půjdeme znovu cestou k demokratickému socialismu. Ne cestou násilnou, ale cestou uvědomělého konsensu. Vývoj přece probíhá v kmitech a po spirále.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 16:54 | Vaklaf

Velmi povzbudivé čtení názorů fundovaného člověka. Škoda jen, že větší průraznost mají "moudra" zřetelně nebo skrytě lobující za zájem té či oné finanční skupiny.Už se těším na pokračování.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2005 15:01 | Alfrédo

Hezký, pesimisticky laděný příspěvek. Jen bych doplnil, že současní penzisté si na svůj důchod nikdy nezaplatili ani jediný haléř, což je také jejich jediná záchrana, neboť by většina z nich vyčerpala své "důchodové úspory" za pár měsíců. Vyvozujete správný závěr, že stát není schopen spravovat efektivně žádný majetek, tedy se jej logicky zbavuje. O investicích asi moc toho nevíte. Tak jak se vyplácelo uplynulé cca 2 roky investovat na burze u nás, to se jen tak nevidí, u některých titulů jste mohla dosáhnout za tu dobu zhodnocení hodně přes 200%, podobně tomu je i u akciových podílových fondů, které vlastní české akcie. Co myslíte tím, že peníze odplývají do zahraničí? Pokud vím, tak daně tady zůstávají a pokud jde o řádně zdaněné peníze ve vlastnictví fyzických či právnických osob, tak snad trochu slušnosti - po tom Vám doufám nic není. Že Češi nemají děti - to je současná daň hodnotě nejvyšší - svobodě. Chtějí si užít této vymoženosti, cestovat, studovat, pracovat v zahraničí, budovat profesní kariéru, atp.. Možná to bude za pár let zase jinak, ale nechme to na nich. Vidím svět kolem sebe trošku jinak a jsem nadšen, jak se vše za těch 15 let změnilo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 13:38 | ja

Soucasnym a nastavajicim penzistum nechci na jejich duchody sahat, chapu, ze si cely zivot platili na "cely" duchod. Ale jen nechapu, proc bych mel nekomu platit cely duchod (rekneme cca 50 % prumerne ciste mzdy) a sam za 40 let dostat maximalne polovinu z toho. Nejak mi tu chybi motivace k zapojeni do tohoto systemu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 13:34 | Jarmila

Milý(á) Ja, v jednom nemáš pravdu: současní penzisté si na důchod platili celý svůj produktivní život, stejně jako si platíš nebo budeš platit Ty. Problémem současných penzistů je, že jim stát říká, že nemá a nedá, protože jejich peníze použil před r. 1989 na budování fabrik, které v 90. letech nechal pozavírat, rozkrást, případně zprivatizovat a peníze, pokud už nějaké získal, rozfofroval. Tak se spolu s inflací v 90. letech stalo, že zisky, které by dnes mohly financovat nejenom český státní rozpočet, ale i důchody důchodcům, odplývají vesele do zahraničí, a stát se tváří jako mrtvý brouk, jeho se to netýká. Jak to, že třeba banky byly ve státních rukách silně prodělečné, ale v rukou zahraničních vlastníků vynášejí více než mateřské instituce v zahraničí? Kolik peněz odplynulo tomuto státu na Bahamy, Seychely, k rukám zahraničních vlastníků? Kde třeba skončily české zaoceánské lodi? Jo, byly prodány, on Kožený tenkrát potřeboval peníze. To se ty lodi českému státu nevyplácely nebo nám pan profesor nedovede přiznat, že ta privatizace nebyla zas až tak moc košer? Asi ne, jako spousta dalších věcí. Proč se tu dneska nevyplácí investovat a bohatší čeští lidé radši investují do německých nebo amerických akcií? Kolik peněz odplývá do zahraničí? Proč nemají Češi děti? Jo, oni nemají dost peněz, aby je uživili? A co se stane, kromě toho, že nás bude míň? Aspoň v horizontu nějakých 15 let ubydou nezaměstnaní.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 12:32

kde berete tu jistotu, ze tento stat neboli česká republika pod vedením socanů ma "lepší" kredit než kterákoliv zahraniční banka? už se to tu probiralo kolikrát, tzv "sociální pojištění" vůbec žádným pojištěním totiž není , je to jednoduše daň, která Vám, jako "skoro akcionáři" ale nezakládá právo vůbec na nic...není to v žádném zákonu, není to v ústavě...za 30 let se Vám stát úplně jednoduše vysměje do očí...(jelikož v kase bude ležet minimalne dluh -4biliony kc.):-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 12:04 | Michal

Kdysi jsem tady četl názor, který mi utkvěl v paměti. A stopto s ním souhlasím.
Na penzijním připojištění, či životním pojištěná se dá vydělat jen ve dvou případech. Pokud tyto produkty prodáváte a nebo pokud ty společnosti vlastníte. Jinak nikdy.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 11:29 | klm

V průběžném systéme jste jako volič jakýmsi "akcionářem" zatímco ve fondovém systéme jste jen "vážený" kloient. "Vážený" pokud paltíte příspěvky, jakmile začnete uplatňovat své nároky, můžete se dočkat dopisu súvodním " S politováním Vám oynamujeme, že v důsledku blabblabla.....vaše pohledávka je vedena po číslem blablabal" zeptejte se řadz důchodců v USA, Velké Británnii a to tam mají právní řád na docela jiné úrovni! Pokud se chcete mít v důchodu dobře, musíte být napřed an té "správné" straně a být akcionářem penzijního fondu!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 11:24 | Jarmila

"Čtvrtina až třetina důchodců pracuje". Jenže na rozdíl od těch, co nejsou v důchodovém věku, pracují na místech, kde jim nevadí, že je zaměstnavatel ze dne na den pošle na dlažbu, protože jejich služby už nepotřebuje. Důchodci je to jedno, je finančně zabezpečen, protože má důchod. Člověk ve věku produktivním má smůlu, protože taky ze dne na den nemusí sehnat jinou práci. A pak: důchodci mnohdy pracují na zkrácenou nebo nevhodnou pracovní dobu. při zkrácené nemusí doplácet do minimální daně, při nevhodné se jich netýká, že škola zavírá již v 16.00 hod. Nechci být škarohlíd, neřešil se tento problém již za komunistů? Jako že v pracovním procesu je hodně důchodců? Taky byly různé vyhlášky, podle kterých se to netýkalo lidí na dělnických postech, ale byla řada výjimek. My měli v r. 1990 ve fabrice 80-leté pracovnice, co si za 5 let nevybraly ani den dovolené. Doma by byly samy, v práci pokecaly se stejně starýma ženskýma a ještě si přinesly peníze. Když se s nástupem nezaměstnanosti začali důchodci propouštět a posílat na dovolenou, fabrika plakala, co ji to najednou stojí peněz. Taky bylo třeba najednou řešit po léta odkládaný problém. A co Úřady práce? Ty to nezajímá? Proč je teda tolik lidí nezaměstnaných? Ptá se někdo zaměstnavatelů, proč radši důchodce než nezaměstnaného?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2005 11:24 | klm

"Přesto jeho myšlenky u nás slyšet prakticky nejsou a je to rozhodně škoda" pan profesro totiž zřejmě nemá lokty okované miliony,tak jeko jiní ůexperti" nastrčení pojišťovnami, které se již nemohou dočkat nepredstavitelných zisků (v případě fondového systémue půjde o bolanční sumu v řádu tisíců miliard..)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2005 11:01 | neodborář

Zdá sa, že toto je jakési Špidlovo klon. Zdroje jsou!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2005 10:43 | ja

Muzete si vymyslet jake modely chcete, ale ten stary i vsechny nove zkrachuji na soucasne demograficke situaci v Cesku i drtive vetsine zapadni Evropy. Pokud bude mit prumerny Cesky par cca 1,2 ditete (z toho ne vsechny se doziji dospelosti a nebudou mit deti), tak prubezny penzijni system nic nezachrani. Takze jako mlady clovek mam nulovou motivaci do takoveho letadla prispivat a system se tak zhrouti jeste drive... A prechod na fondovy system me taky zrovna nelaka - zaplatit prubezne duchody soucasnym penzistum a jeste fondovy duchod sobe - dekuji nechci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2005 9:04 | Michal

Fajn. Jenže ve fondovém systému budeš mít na výběr z několika penzijních fondů, či pojišťoven, jejichž hospodaření neovlivníš. Podívej se na jejich portfolio a pochopíš, že je to PAYG v bledě modrém. Většinou státní dluhopisy. Neboli v případě státního bankrotů, ke kterému nás koně kočího Paroubka nebezpečně táhnou, na tom budeš stejně. Jedině, že by byl fondový systém založen na dobrovolnosti a bez určení, kam investovat. Pak bych to viděl jako jakousi diverzifikaci. Tedy alespoň na státu nezávislého. Cizí akcie, nemovitosti apod.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 9:00

Pěkný mikropohled. článek je ale o makropohledu na danou problematiku:-)))
P.S.: Právní záruky na cáru papíru ti můžou být k ničemu při špatné konstelaci hvězd...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2005 8:20

PAYG a fondy maji dlouhodobe stejny vynos? v podminkach Bananistanu je v tom ale veliky rozdil, do jakesi velke cerne diry PAYG hazim svoje tezce vydelane penize bez JAKEKOLIV pravni zaruky se strany statu, ze z nich jeste nekdy neco uvidim.. ve fondovem systemu si SAM mohu zvolit, kam a jakym zpusobem investuji sve penize a mam v ruce alespon car papiru, ktery se zove SMLOUVA!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Radovan Vítek

podnikatel, CPI Group

Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radovan Vítek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services