Vyplatí se vám státní důchodové pojištění?

Jak vydělat na penzijním systému, resp. jak ho zneužít? Není nic jednoduššího. Stát nás k tomu totiž chybným nastavením několika parametrů přímo vybízí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2004 22:56, jezevec

Máte samozřejmě pravdu. Bohužel. Socani utratí nejen všechno ale ještě navrch vyseknou sekeru přes jeden bilion korun.

Mimochodem to číslo vypadá takhle: 1 000 000 000 000.

Metodika "taxe prostě zvedne pojistné" naštěstí nelze aplikovat donekonečna - jednak je limitována zdroji, o které jsou i hlupáci ochotní nechat se obrat za mlhavý příslib žvance v nedohledné budoucnosti - jednak je limitována konkurencí ceny práce v zemích kde mzda není zatížena pojistným tolik mnoho. Zvedne-li se pojistné příliš vysoko, cena práce stoupne nad únosnou mez, zvýší se tedy počet lidí bez práce a tím pádem se sníží objem vybraného pojistného (větší procento z méně peněz). IMHO jsme nyní v zatížení práce na hraně nebo těsně za ní (na cestě do prdele).

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2004 8:30, ppetr

nevim cemu se divite.kdyz jdou penize z ERARU. je uplne jedno jestli to nekdo nastavi chybne nebo ne ,veskera zodpovednost zadna.
Z CIZIHO KREV PRECI NETECE !!!!!!!!!!!!!!

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

17. 10. 2004 16:40 | Kateřina

Velmi obecně: Odložený důchod se nevyplatí, pokud nebudete žít do hodně vysokého věku (platí opačně než u předčasných důchodů). Výhodnější je si o důchod zažádat, pracovat dál a důchod rozumně investovat. Konkrétní výpočet je jiná věc, mohlo by být zajímavé udělat takovou kalkulačku na předčasné a odložené důchody. To je ale spíš námět pro redakci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2004 15:47 | Jarmila

Můj názor: 1. Je pravda, že muži jsou diskriminováni pozdějším odchodem do důchodu. Ale ženy - babičky zase většinou pečují o vnoučata, takže je do pracovního procesu uvolněna 1 pracovní síla = matka dětí. Poté, co se začalo platit za školky, je babička mnohdy pro mladu rodinu levnějším řešením (viděla jsem situaci, kdy školné za dvě děti v MŠ se rovnalo měsíčnímu příjmu jejich matky). Jenže i ty babičky zas odcházejí do důchodu později. 2. A není náhodou diskriminací žen nižší celoživotní plat, nemožnost sehnat zaměstnání když má malé děti (je málo flexibilní, protože i v té školce jsou jen do X-hodin a ne déle, a pokud musí odjet na několikadenní pracovní cestu, musí nejdřív zabezpečit péči o děti, což se většinou mužů netýká), nemožnost sehnat zaměstnání když je jí dvacet, nemožnost sehnat zaměstnání když jí děti odrostou, protože to už je prý stará a nemá praxi (protože co kdyby měla děti), když děti onemocní zůstane s nimi doma = má hned nižší výdělek, pokud vůbec nějaký, není diskriminací samotná doba mateřské a rodičovské dovolené se směšnou výší mateřské a úvahami, že by se tato doba neměla započítávat do náhradních dob pro výpočet důchodu... Ze všech těchto důvodů má žena nižší starobní důchod!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2004 13:06 | jezevec

Pokud vám není přes padesát - než se dožijete důchodu, socani všechno utratí a nebude je z čeho vyplácet. Důchod pak bude jen taková nouzová pojistka, pokud zemřete o něco později, než jste si naplánovai a kolik jste si našetřili, abyste vysloveně nezemřeli hlady. Ale důchod v dnešním smyslu už nikdy nebude, a možná se ho nedožijí ani dnešní padesátníci. Takže kalkulace o tom, jak se vám vyplatí nebo nevyplatí státní důchod, jsou jen vařením z vody. Od začátku minulého století nebyla ani jedna generace, která by o svoje důchodové úspory a fondy nepřišla. Připadá vám dnešní politická situace natolik důvěryhodná, abyste jim svěřili peníze na dvacet, třicet, a více let? Já bych si radši spořil sám a staral se sám o sebe. A do státního důchodového fondu jen to nejnezbytnější.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2004 12:13 | JirkaP

Problém "žena, která vychovala ." - "muž, který vychoval ." je fakt zajímavý. To se musí jednou provalit. Moje otázka. Jsem živnostník. Za necelé čtyři roky budu mít nárok na důchod. Nikdy jsem se do důchodu nechystal. Chci pracovat dál. Pojištění platím. Mohu zatím nejít do důchodu? Vyplatí se to? Nebo je lepší brát důchod a pracovat? Nechci konkrétní radu, ale způsob výpočtu, tabulku s porovnáním atd. Můj názor na důchod. Zákonný nárok na důchod. Ještě k tomu průběžně financovaný, je prokletím této společnosti. Kdyby neexistoval, tak by i těch dětí bylo více. Ale jak z toho ven? Pěkný den a díky za odpověď.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2004 11:56 | Jirka

Nepamatuji si to přesně, ale vím, že na ústavní soud se nemůžete obrátit přímo. Mělo by to jít přes poslance nebo nejvyšší soud. Ústavní soud mi vůbec připadá spíše jako rozhodčí pro parlamentní hry, než jako strážce lidských práv. Průšvih je, že snad každý z našich zákonodárců schvaloval několik zákonů, které prvky diskriminace obsahují. Nejde zdaleka jen o rozlišování pohlaví. Takže pochybuji, že byste touto cestou něco prosadil. Schůdnější asi bude Helsinský výbor, jak Vám radí paní Kateřina.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2004 11:39 | Jirka

Je pravda, že pokud se spolehnete se zabezpečením na důchod jen na stát, moc prostoru pro předčasný odchod do důchodu mít asi nebudete. Pro lidi, kteří se během života zabezpečí jinak, je to ale návod, jak se alespoň částečně ze systému vyvázat. Nejsem si jist, ale tuším, že pro předčasný odchod je dán nějaký věkový limit. Pokud toho věku dosáhnu dříve, než stát tuto možnost zruší nebo znevýhodní, rád toho využiju.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 16:21 | Kateřina

Mimochodem, tohle je fakt zajímavá otázka. V zákoně je "žena, která vychovala ..." Skutečně by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby si u Ústavního soudu stěžoval na diskriminaci muž, který svoje děti vychoval sám (vdovec nebo rozvedený otec, kterému byly děti svěřeny do péče). Žena, která vychovala děti, může do důchodu dřív (i v případě, že jí muž pomáhal), muž, který vychoval děti (dokonce i sám), ne. To je přece úplně zřetelná diskriminace. Nějaký otec by to měl zkusit, co myslíte?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 13:13 | Pavel

Jen doplním - ony i ty aktivity něco stojí. Takže závislost na penězích (třeba nepřímá) tam je.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 13:04 | Kateřina

Můj osobní názor: 1. Nižší důchodový věk pro ženy je diskriminace mužů. 2. Nižší anuita z penzijního připojištění pro ženy je diskriminací žen.
V našich zákonech je výslovně uvedeno, že v těchto případech nejde o diskriminaci ve smyslu Listiny. Já si myslím, že jde, ale to by musel rozhodnout Ústavní soud. Jak se podává stížnost nevím - v případech diskriminace je často ochoten pomoci Helsinský výbor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 13:01 | Kateřina

Podle nových pravidel si můžete k důchodu přivydělávat bez omezení, nikoli ale k předčasnému. Máte samozřejmě pravdu, jde o to, poukázat na chyby systému, ne o návod co máte dělat :-) Každý neuvažuje jako vy. Mimochodem - ta závislost mezi délkou (i kvalitou) života je podle sociologů spíš než na penězích na aktivitách člověka - takže když pracujete = jste aktivnější = statisticky pravděpodobně budete žít déle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2004 8:55 | Aleš Náhlík

Kateřino, mám na Vás jeden dotaz. V současném systému je jinak definován věk odchodu do důchodu pro muže a ženy. U žen je nižší v zívislosti na počtu dětí. (Nevím, zda porozených, vychovaných, atd.)
V listině práv a svobod je článek, který hovoří o zákazu diskriminace z hlediska pohlaví. Je postup, kdy je různá hranice pro odchod do důchodu pro může a ženy protiústavní? Pokud ano, jakým způsobem mohu já jako občan ČR podat stížnost k ústavnímu soudu?
Děkuji, AN
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2004 7:10 | Pavell

Možná, že při předčasném odchodu do důchodu celkově více získám od státu, jenže mě nezajímá, kolik z důchodového systému celkem vyberu, ale jaký budu mít životní standard v důchodu. Pokud se nemýlím, při braní důchodu jsou silně omezeny možnosti si přivydělat, takže můj životní standard je daný výší důchodu. Pokud do předčasného důchodu neodejdu (nebo i přesluhuji), mé výdělky po tuto dobu nijak omezeny nejsou a navíc mám poté i vyšší důchod. A navíc - není nějaká závislost mezi životní úrovní a délkou života? Tedy když se spokojím s nižším důchodem, tak i (statisticky) dříve zemřu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Martin Stropnický

umělec a politik

Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services