Jak koupit nemovitost

Petr Vykoukal | rubrika: Jak na to | 21. 10. 2003 | 33 komentářů
Nákup domu či bytu je rozhodnutí na mnoho let dopředu. Není tedy dobré k němu přistupovat bez přípravy. Na co byste si měli dát pozor?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2006 8:45, Petr Podráský

Také chci všechny varovat před spoluprácí s RK Prolux. Jen díky článkům na internetu a GOOGLE jsme jim nenaletěli. Právě Prolux je proslulý svými podvody. Skoro každý v Teplicích Vám řekne co jsou zač. Já jsem u nich chtěl koupit byt a jen díky článkům na internetu jsem taky nenaletěl !!! Do poslední chvíle tvrdili, že složíme zálohu 10% z ceny bytu co byla na jejich stránkách a pak doplatíme zbytek. Ale když jsme přišli na pobočku podepsat smlouvu o sprostředkování tak jsme makléře celkem dostali a nakonec z toho vyplynulo, že bychom složili zálohu 10% a pak ještě zaplatili provizi dalších 10% co by si ten makléř připsal do té smlouvy. V našem případě těch 10% bylo 46 000 ze 460 000 Kč ! Mají ji fakt dobře dělanou a jakmile složíte peníze už je nikdy neuvidíte. A to nemluvim o tom, že by nám smlouvy přišli emailem z jejich právního odd. a další komunikace by byla taky po emailu. Nakonec jsme se domluvili s majitelem bytu bokem. Ten ale bude muset tu naši provizi také zaplatit, protože on je sám ukovaný smlouvou s Proluxem. Asi tomu nikdo nebude věřit, ale sám makléř nám nakonec řekl, že to bude lepší, že mu jejich systém klamání lidí také vadí - byl to pan Nachtmann z Teplic. A jako bonbonek máme to celé nahrané na diktafonu :) Takže zase pozor na Prolux !!!!

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 5. 2009 14:42, Karolina Valentova

Společnost PROLUX Consulting Int. jednoznačně odmítá lživé informace ve smyslu, že by jak koli mohla poškodit své klienty. Právě naopak společnost investuje vysoké částky do zveřejnění nabídek v kontinualní silné medialní kampani a servisu spojeného se zajišťováním prohlídek do 24hod, rezervací do 24hod, přípravy dokumentů k převodu do 24hod, správy zakázkového systému, silně obsazené call a prodejní centrum odborně vyškolenými zaměstnanci 7dní v týdnu, označení všech nemovitostí poutačem NA PRODEJ a mnoha dalších výhod, které běžně klienti v regionálních RK nedostávají. K tomuto je nutné poznačit, že do doby prodeje klient neplatí jedinou korunu a veškeré náklady nese naše společnost. Jedná se o desítky až statisíce Kč v závislosti na ceně prodávané nemovitosti. Uspěšnost prodeje nabízených nemovitostí je velmi vysoká. V případě, že k prodeji nedojde např. z důvodu, že prodávající nemůže nebo není ochoten upravit cenu nemovitosti na úroveň reálné tržní v daném čase a místě, pak taktéž nezaplatí jedinou korunu. Z tohoto důvodu není možné, aby byl jediný klient něčím poškozen. Naopak jsou někteří klienti, kteří svým neseriozním přístupem nezaplatili za námi poskytnutý profesionální servis zakončený zrealizovaným prodejem jejich nemovitostí za platnosti spolupráce, čímž naopak oni poškozují naši společnost.

-48
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

21. 10. 2003 12:06 | jirka

Peníze nelze skládat ani u velkých RK. Není žádný rozumný důvod tak činit, ale mnoho důvodů ( i zkušeností ) proč se tomu vyhnout. V RK je výrazně vyšší zastoupení podvodníků, než je u naší populace běžné.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 12:03 | jirka

Kéž by to byla pravda. Většina realitek bere z obou stran, což je nemorální. Jako by právník zastupoval obě strany sporu. Koho zájem tedy hájí - pouze svůj.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 11:12 | Lady

Myslím, že realitka, která požaduje za jednu službu zaplatit dvakrát příště nikým kontaktována nebude. Za korektní považuju platbu jednou stranou (je otázka kdo by měl platit - nájemce či pronajímatel?). Co se týče obnovení smlouvy, my ji například máme na pět let a jelikož jsme pravidelně platící klienti, majitelé nemají důvod hledat někoho jiného a my zatím nemáme jinou možnost rozumného bydlení. Pokud je vztah nájemce pronajímatel korektní a dodržuje nastavená pravidla nemělo by být obnovení smlouvy problém ani pro jednu stranu.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 11:06 | Lady

Omlouvám se, ale nesouhlasím. Realitce jsme platili jeden měsíční nájem, ale pronajímateli jsme jej samozřejmě museli zaplatit také. Takže poplatek platil nájemce nikoliv majitel nemovitosti.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 10:24

Problém je v tom, že realitka si bere jeden měsíční nájem od nájemce i od pronajímatele, takže např. při nájemní smlouvě na jeden rok bere realitka provizi 2 měsíční nájmy, což značně zakrojí do výnosu pro majitele nemovitosti- pronajímatele. Ten musí jenom doufat, že po roce obnoví stávající smlouvu s nájemcem, tentokrát už bez asistence realitky a tedy již bez provizí. Nechci zpochybňovat právo realitky na provizi, ale někdy je to přehnané. Je rovněž otázkou, zda nájemce provizi zapracuje do výše nákladů, které je ochoten za bydlení zaplatit (sníží si proporcionálně limit na měsíční nájemné).
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:59

Doplnil bych ještě jednu věc, na kterou je třeba dávat pozor, a to sice daň z převodu nemovitosti. Platí ji sice prodávající, ale kupující za ni ručí. Pokud vydáme 100% kupní ceny, může se stát, že prodávající daň nezaplatí a nic netušícímu kupujícímu najednou přijde od finančního úřadu výzva k zaplacení, čímž se koupě prodraží o 5%. Kupující sice následně může prodávajícího zažalovat o tuto daň, ale když neuspěl při vymáhání finanční úřad, těžko uspěje v občanskoprávním řízení kupující (soud samozřejmě rozhodne ve prospěch kupujícího, ale fyzicky bude peníze těžké získat). Je tedy dobré 5% ceny zadržet (třeba v notářské úschově), dokud prodávající nedoloží, že podal přiznání a daň zaplatil. Závěrem bych ještě varoval před skládáním peněz na účet realitní kanceláře, zvláště, pokud se jedná o menší realitní kancelář typu s.r.o. s minimálním základním kapitálem. Notářská úschova či dokumentární akreditiv v bance sice nejsou zadarmo, ale vyplatí se. A přece jenom ještě jedno doporučení - kromě všech v článku uvedených dokumentů doporučuji navštívit příslušný stavební úřad a podívat se na územní plán v dané lokalitě, aby náhodou kousek za skvělou nemovitostí nebyla naplánována nějaká významná komunikace či aby v těsném sousedství nebylo možné postavit průmyslovou provozovnu....
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 9:55

U nájmu si zpravidla realitka bere minimálně jeden měsíční nájem, těžko tedy říct, že to platí nájemce, neboť jsou to peníze fakticky náležející pronajímateli, platí tedy de facto pronajímatel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:54

Je to nepochybně brutální, když si realitka řekne u nájmu o provizi oběma stranám. Ale je to pořád lepší, než další měsíce čekat a shánět (seriózního) nájemníka (a mít nepronajatý byt a nulový výnos). V inzertních časopisech typu Annonce jsem se setkal (téměř výhradně) s inzeráty, jež se na první pohled tvářily jako soukromé, ale po zavolání to byla nějaká realitka anebo ještě hůře poloamatérský realitní makléř (zprostředkovatel zprostředkovatelů). Kvalitní realitka alespoň sežene bonitního nájemníka (nejlépe cizince) a odfiltruje problémové zájemce, kteří by později stejně neplatili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:52

Provizi platí ten, kdo má smlouvu s realitkou. Když tedy zadáte realitce jako kupující, aby Vám vyhledala nemovitost a zprotředkovala její koupi, zaplatíte Vy (a dost možná i prodávající). Pokud si ovšem vyberete z nabídky realitky jako kupující, neměl byste realitce platit ani korunu - provizi má od prodávajícího, který jí svěřil nemovitost k prodeji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:44 | investor

Co popisuješ, je pravda. Ale to mi nebrání těchto lidí využít. Nechám si od nich tipovat objekty, hlavně ty čerstvé. Je to jakýsi servis, bez obchodu. Jsou celý nadržení z vidiny velkých provizí a tak prozradí kde co. Skutečný obchod jde pak již mimo ně. Na skutečný obchod jsou třeba odborníci a ne tito lehkoživkové. Na to je to dost vážná věc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 9:12 | Lady

Například u zprostředkování nájmu to je nájemce (většinou), nejhorší je situace, když si realitka řekne oběma stranám. U koupi to asi ve většině případů bude kupující, ale nejsem z oboru a nemovitost jsem zatím nekupovala. Nejlepší asi je najít si prodávanou nemovitost bez realitky a jednat rovnou s majitelem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2003 8:55 | petr

Jen takovy drobny dotaz - kdo obvykle plati pri koupi nemovitosti provizi RK? Prodavajici nebo kupujici?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 10. 2003 8:31 | jirka

Realitní kanceláře jsou stinnou stránkou koupě nemovitosti. Ve většině případů se nejedná o žádné odborníky. Koupi domu vám však mohou pěkně zkomplikovat. Nejen , že některé nemovitosti nabízí více RK za zcela odlišných podmínek ( přečtěte si např. časopis S-reality a pobavíte se). Mnohdy vám totiž poskytují i zcela mylné informace, často se s prodávajícím ani neznají. Pouze znají dalšího zprostředkovatele, který už zná zprostředkovatele, který zná majitele. Říkají tomu , že kooperují, ale je to většinou normální podvádění. Celý proces koupě tak jen komplikují a prodražují. Pomohlo by , kdyby realitní činnost byla koncesovaná, měla vlastní uznávanou komoru ( současné pochybné skupinky nazývající se Asociace, ..., tím nejsou), komora by za vážná pochybení vylučovala. Pracovat by v RK mohl jen odborník. Při současném stavu se jim raději vyhněte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services