Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

29. 7. 2003 9:25 | Karel

Zdeňku, nezlobte se, ale přesně takhle podle mě uvažuje přiblbý Američan (aniž tím bych chtěl říct, že takoví jsou všichni!). Nejdřív si přečtěte pořádně článek a přestaňte mluvit o panelácích a jeskyni. A jestli si myslíte, že jediným smyslem života je vydělávat peníze, klidně si to myslete a vydělávajte dál...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 9:14 | Zdenek

Ja jsem si koupil byt v Seattle USA na tricetiletou hypoteku,kterou jsem za tri roky splatil,pote jsem si koupil dum zase na tricetiletou hypoteku,kterou jsem za tri roky splatil.U domu se mi zvysila hodnota z 165 000 na 250 000 dollaru.I kdyz mam vyssi naklady na bydleni nezli bych mel v byte,mam take daleko vyssi kvalitu bydleni.A pri soucasnem padu akcii to byl jeden z mych nejlepsich investmentu.Podle argumentace autora clanku bychom vsichni bydleli v panelacich nebo jeste spise v jeskyni.Ano,je to vetsi zodpovednost ale take to cloveku brani zlenivet,kdyz musi stale premyslet jak platit sve platby.Koupil jsem si byt na predmesti Prahy,kam se hodlam nastehovat na duchod a doufam,ze tam budou bydlet lidi,kteri maji trochu vzdelani a tridu nez tupa sebranka ktera neni schopna se na neco vzmoci.Ted zijete v kapitalismu panove a damy a to neco stoji!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2003 9:09 | Karel

No, mě by moc zajímalo, kam se podle vás lidé dostali "dál a dál"...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 9:06 | Kamil Jirsů

Naprosto souhlasím, hypotéka se stala velmi módním produktem, něco jako obchodování s akciemi v roce 2000. A obávám se, že to bude i stejný průšvih, až dojde na vystřízlivění trhu. Navíc máte pravdu v tom, že si tu věc v podstatě nikdo neumí spočítat, všichni vidí jen inzerovanou sazbu, ale když dojde na lámání chleba, velmi se diví, co všechno ještě musí splácet...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 9:04 | Pavel Prokop

No nevím, já bydlím v nájemních bytech už osm let a malování i veškerou další údržbu nad pár desetikorun vždy platil majitel bytu. Včetně toho, když někde ve zdi praskla trubka, museli rozkopat kousek koupelny, tak platili jak opravu, tak i nové dlaždice a podobně. Nemluvě o tom, že jim vždy stačilo nahlásit, co je potřeba a vždy si sami zajistili firmu na provedení práce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 9:01 | David Měrkovský

Každý by měl žít o úroveň níž než-li je jeho aktuální příjem, tvrdí autor. Ale copak to někdo umí? A copak by byl možný nějaký pokrok, kdyby se lidé s tímto smířili místo toho, aby se snažili jít dál a dál?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2003 8:24 | NED

Opět jde o směsku polopravd a demagogie. Nic jednoduššího než napsat stejný článek se zcela opačným výsledkem vč. rádoby "faktických" propočtů. Splátka jistiny a úroků = 184.800/rok, životní poj. (nemusí být, ale pro klid duše budiž, např. poj. úvěru) + živelní pojištění = 6.000/rok, polpatky 1.800/rok, hodnota vlast. prostředků (max. 1% p.a. brutto) = 6800/rok, spoluvlastnické platby (12 x 1500) = 18000/rok, opravy a údržba ?? vymaluji si snad i nájemní byt ne?? Daňová úspora = - 2154/rok. Celkem 209246/rok, = 17437/měs. Není zde započtena státní podpora pro mladé do 36 let (to bych se dostal podstatně níž). Při splácení nikoliv 15, ale 20 let jsou měsíční výdaj rovny měsíčnímu nájmu. A navíc po 15 resp. 20ti letech je byt můj a neplatím jako ovce celý život 14tis/ měs, ale o 10tisíc měsíčně méně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2003 7:54 | Fredy

Tak, jak to popisuje autor, tak by měl začít každý finanční poradce svoji řeč u klienta. Takový vstupní psychotest. Něco jako když zjišťujeme rizikový profil klienta před tím, než mu sestavíme investiční portfolio. Ještě by se to slušelo doplnit příkladem, co se stane když.... Když klient přestane splácet. Když dům vyhoří, nebo jej zatopí voda. Když dům naruší výbuch plynu v bytě, který nebyl pojištěn. Jistě by se našlo těch případů že života více. Ale to už bych asi maloval čerta na zeď a klient by utekl. Každopádně je hypotéka běh na dlouhou trať. A takto je třeba na to pohlížet. Nejhorší stav je, když se hypotéka stává prestižní záležitostí. Vy ještě nemáte hypotéku? Tak to nejste in. Dále je třeba rozlišovat pořízení nemovitosti - bytu a vlastního domu. Je v tom dost velký rozdíl. Tento článek se zaměřil jen na pořízení bytu. U bytu raději preferuji nájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2003 7:24 | David

Ano, souhlasím s tímto článkem. Lidé by si měli spočítat, co je lepší, ale zase nedělat závěr z tabulky na konci článku. Ta je opravdu dělaná pro potřebu ukázat, že je lepší nájem než hypotéka. Pokud něco děláte, tak pořádně. Tabulka zapomíná, že si mohu odečíst poplatky z daní, pojištění po splacení nemovitostí není vinkulováno pro pojišťovnu. Ani nechápu položku poplatky 3.600,- Bez vysvětlení. Je to trošku nedodělanej článek. Ale úkolem asi bylo kopnout do lidí, aby si vše řádně spočítali a nepodlehli masivní reklamě hypotéka za 4,7%.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 21/21

21

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Jan Keller

sociolog

Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services