Diskuze - Příliš drahý dlužní úpis

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

19. 12. 2005 11:33 | DAS

Jak může někdo srovnávat prodej rohlíků v Tescu s půjčením,třeba 30000 korun.To skutečně zavání hrubým primitivizmem.Pokud skutečně kopete za tyto v článku uvedené týmy,přeji co nejméně zoufalých klientů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 12. 2005 10:51

Pní Chytilová se velmi neodborně vyjadřuje o problamatice úvěrů a skonto s úrokem si plete v jiném článku, než je uvedený článek. Skonto v článku ani autorka neuvádí, protože je nazývá úrokem. Zřejmě termín skonto ani nemůže použít, protože ani neví, co to skonto je. Zejména upozorňuji na neodbornost jejich článků, které žádnému spotřebiteli nepomohou, naopak jej poměrně dost těžce dezinformují a vytvářejí ve spotřebiteli dojem, že na každém rohu čeká nějaký "náhončí", který jej chce okrást. Pokud byste měli věřit paní Chytilové, nesměli byste nakupovat ani rohlíky. Vždyť TESCO je nakupuje za 70 haléřů a prodává s navýšením přes 100 procent, když chtějí za jeden rohlík celou korunu padesát. !!! V článcích paní Cyhtilové jsou normální tržní mechanizmy vydávány za lichvu a kdovíco ještě !!! Kdo peníze půjčuje, je nepůjčuje z charitativních důvodů, ale aby na tom vytvářel zisk. Pokud nebude mít věřitel zisk, nepůjčí vám nic. Vy nakupujete, on prodává. A prodává za tržní cenu. Když za tu cenu nebude nikdo nakupovat, půjde s cenou dolů. Pokud je na trhu poptávka, odpovídají tomu ceny atd. A cena úvěrů je dána rizikem. Pokud půjčíte tomu, kdo si u žádné banky ani neškrtne, je to riziko jako hrom a navýšení musí pokrýt rizika a ještě vytvořit zisk.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2005 11:46

Tak jednak kde je v článku nějaké skonto a pak jste reagoval jako potrefená husa. Paní Chytilová, jestli jste to nepochopil, varuje právě před nestoudnými náhončími bez nějakého svědomí. Patrně jste ze stejné stáje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2005 15:34 | Paní Cyhtilová by měla psát jen o tom, čemu rozumí

Zejména mne rozčiluje, jak může v celostátních médiích a zejména v odborných médiích, která se specializují na finanční otázky, pracovat jako redaktorka osoba, která neví co je úroková sazba a plete si ji s skontem. Kdyby podle toho posuzovala bankovní úvěry, tak by zjistilä, že klient za celou dobu splácení (např. 5 let) zaplatí také 50 % navíc. Jenže žádná banka neuvádí skonto ve svých tabulkách jak to dělá Profireal.... Opravdu na mne působí velmi tristně, jaký prostor média dávají vyloženým dezinformacím a lžím a jak zaměstnávají osoby, které nemají ani základní znalosti o tom, o čem se snaží psát. Nebo jde o cílenou dezinformaci ?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2005 15:32 | PanímCyhtilová by měla psát jen o tom, čemu rozumí

Zejména mne rozčiluje, jak může v celostátních médiích a zejména v odborných médiích, která se specializují na finanční otázky, pracovat jako redaktorka osoba, která neví co je úroková sazba a plete si ji s skontem. Kdyby podle toho posuzovala bankovní úvěry, tak by zjistilä, že klient za celou dobu splácení (např. 5 let) zaplatí také 50 % navíc. Jenže žádná banka neuvádí skonto ve svých tabulkách jak to dělá Profireal.... Opravdu na mne působí velmi tristně, jaký prostor média dávají vyloženým dezinformacím a lžím a že zaměstnávají osoby, které nemají základní znalosti o problematice, o které se snaží psát . Viz paní Chytilová...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2005 14:12 | svb

Díky za vysvětlení. Vzoreček se sice pro jednu půjčku s pravidelnými splátku hodně zjednoduší, ale ne natolik, aby se dal vyjádřit nějakým takovým jednoduchým vztahem, jak jsem si představoval původně - i online kalkulátor RPSN, který jsem našel na webu to počítá numericky.
Bohužel to ale znamená, že RPSN nemá žádnou konkrétní vypovídající hodnotu a hodí se opravdu jen k relativnímu srovnávání produktů - pokud mám jednu nabídku a potřebuji se rozhodnout, jestli ano nebo ne (což je myslím zdaleka nejběžnější situace), tak je to úplně na nic. Prostě jen další povinná byrokracie, která nemá žádný pozitivní efekt. Škoda, byla to původně dobrá myšlenka, akorát se nějak zvrhla, jako obvykle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2005 11:21 | dchytilova

ještě pro upřesnění odkazy: http://www.coi.cz/Spotuver/uver.htm http://www.coi.cz/Spotuver/zakon.htm#cast2
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2005 11:12 | jezevec

Vzorec pro výpočet RPSN je uveden v příloze zákona č. 321/2001 Sb. Roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr se vypočítá podle tohoto vzorce:
K = m AK K'= m' A'K' suma -------- = suma --------- K = 1 (1+i)tK K'= 1 (1+i)tK'
Význam písmen a symbolů: K je pořadové číslo půjčky téže osoby K je číslo splátky AK je výše půjčky číslo K A'K' je výše splátky číslo K' suma značí celkový souhrn m je číslo poslední půjčky m' je číslo poslední splátky tK je interval, vyjádřený v počtu roků a ve zlomcích roku, ode dne půjčky č. 1 do dnů následných půjček č. 2 až m tK' je interval, vyjádřený v počtu roků a ve zlomcích roku, ode dne půjčky č. 1 do dnů splátek nebo úhrad poplatků č. 1 až m' i je hledaná roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr, kterou je možno vypočítat (buď algebraicky nebo numericky opakovanými aproximacemi na počítači), jestliže jsou hodnoty ostatních veličin rovnice známy buď ze smlouvy nebo odjinud.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2005 11:07 | dchytilova

Vzorec pro RPSN najdete v příloze zákona č. 321/2001 Sb. (o spotřebitelském úvěru), nebo například na stránkách České obchodní inspekce. Rozhodně se nejedná o prostý poměr mezi náklady a splátkou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2005 9:21 | svb

Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, jak se přesně vypočítá RPSN? Domníval jsem se, že jde poměr "nákladů" (tzn. částky, kterou platím navíc) ke splátce úvěru za rok, takže pokud si půjčím na rok 10000 a po roce vrátím 11000, bude RPSN 10% (splátka byla 10000, navíc jsem zaplatil 1000). Čísla v článku jsou ale úplně jiná, např: Cofidis - 50000 na 67 měsíců při 1500/měs : roční splátka 8955, zaplatím 18000 => RPSN 101%, ale v článku je 32,6% Domácí půjčky - 20000 na 18 měsíců při 2184/měs : roční splátka 13333, zaplatím 26208 => RPSN 96%, ale v článku je 270%
Takže jak to s tím RPSN je? Ve "slovníku" Peníze.cz je k téhle zkratce jen obecný popis a že je dobré podle toho porovnávat úvěry, ale o tom, co to číslo vlastně znamená tam není ani slovo...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Oldřich Bajer

podnikatel, zakladatel NetCentrum

Jiří Devát

manažer

Oldřich Bajer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services