Pavel Kohout: ZVÝŠIT DPH JE SAMOZŘEJMĚ ŠPATNÉ, ALE ZDRAŽIT PRÁCI BY BYLO HORŠÍ

denní kohout: ZVÝŠIT DPH JE SAMOZŘEJMĚ ŠPATNÉ, ALE ZDRAŽIT PRÁCI BY BYLO HORŠÍ
Jiří Pehe se ptá: proč nelze problém důchodů vyřešit prostým zvýšením odvodů? Jednoduše proto, že odvody z mezd zdražují práci. Dražší práce znamená vyšší nezaměstnanost. Ještě začátkem 70. let byla nezaměstnanost v Evropě okrajovým problémem. Pak se začaly zvyšovat daně a odvody a během necelých deseti let se nezaměstnanost stala noční můrou. Práce není žádnou magickou výjimkou ze zákona nabídky a poptávky.

Největší problémy s nezaměstnaností a veřejnými financemi mívají země, které mají zároveň vysoké daňové a odvodové zatížení práce: Belgie, Itálie, Maďarsko a samozřejmě Řecko.

Vyšší odvody mají samozřejmě i Německo nebo Švédsko. Až bude česká ekonomika na úrovni konkurenceschopnosti těchto zemí, pak bychom mohli možná začít uvažovat o zvýšení odvodů. Ovšem s vědomím, že německý státní dluh přesahuje 80 procent HDP a že celková švédská nezaměstnanost po odečtení statistických triků se typicky pohybuje mezi 15 až 20 procenty.

Do té doby bychom měli v zájmu české ekonomiky usilovat o co nejmenší dodatečné zdražení práce. Zvýšit DPH je samozřejmě špatné. Zdražit spotřebu je však stále menší zlo než zdražovat práci.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services