Ranní přehled: 11/09/09; Orco, NWR, politika

Zprávy z finančních trhů, 11. 9. 2009 09:46
Index PX: 1148 bodů (-0,5% d/d), objem: 1 876 mil. Kč Komentář trhu: Pražká burza podobně jako evropské trhy zahájila včerejší seanci pozitivně, nicméně své zisky nedokázala udržet.
Index PX nakonec v závěru propadl do záporu a odepsal 0,5 %.
Nedařilo se především Telefónice O2 ČR, která po dividendě zatím nedokázala najít záchytný bod a poklesla již k 433 Kč (-2,7 %). Mírně oslabovaly i oba bankovní tituly – Ertse Bank o 0,8 % (752 Kč) a Komerční banka díky závěrečné aukci jen o 0,3 % (3 330 Kč). Philip Morris (-0,6 %, 8 400 Kč) přerušil svoje tažení vzhůru, taktéž zobchodovaný objem se vrátil k průměru.
Zato NWR dokázalo vytěžit z pozitivní zprávy ohledně pozastavení uzavření koksovací baterie maximum a posílilo o 2,4 % (171 Kč). Pegas, který stanovil rozhodný den pro výplatu dividendy na 22. září, si pak připsal 2,6 % (480 Kč). Největší růst předvedlo CETV (+3,1 %, 565 Kč), jenž pravděpodobně míří k úrovni 600 Kč.
Orco: Neutrální (Analytik: Patrick Vyroubal) Společnost Orco včera zveřejnila návrh restrukturalizace dluhopisů.
O návrhu se bude hlasovat na valné hromadě držitelů všech dluhopisů dne 24. září (je potřeba 2/3 většina) a dále je nutné získat souhlas pařížského obchodního soudu. Úspěšná restrukturalizace dluhopisů je podmínkou navýšení kapitálu ze strany Colony Capital. Dle návrhu držitelé dluhopisů (nom. hodnota 411 mil. EUR) obdrží konvertibilní dluhopisy v hodnotě 120 mil. EUR a 11,43 mil. nových akcií, dohromady tak získají 56% nominální hodnoty dluhopisů (zadluženost Orka se tak sníží). Orco dále uvedlo, že by mohlo získat 68 mil. EUR v hotovosti po vydání 9,71 mil. nových akcií za 7 EUR/akcie (Colony Capital a současní akcionáři). V případě existujících warrantů bude navržena restrukturalizace warrantů (snížení realizační ceny na 7 EUR), o které se bude hlasovat na valné hromadě držitelů warrantů (15. září). Z hlediska NAV po restrukturalizaci dluhopisů by NAV na akcii vzrostlo na 19 EUR.
Po zahrnutí navýšení kapitálu (68 mil. EUR) by NAV činilo 15,4 EUR na akci a po konverzi všech restrukturalizovaných warrantů by NAV bylo 14,3 EUR na akci. Na hodnotu NAV bude mít samozřejmě vliv i budoucí hospodaření společnosti, které bude pravděpodobně stále zatíženo nepříznivou situací na realitním trhu.
Restrukturalizace dluhu je klíčová pro pokračování společnosti v činnosti. Domníváme se, že Orku se společně s věřiteli podaří najít vhodné řešení akceptovatelné pro všechny strany.
NWR: Neutrální (Analytik: Petr Novák) NWR zveřejnilo, že vydalo 264 351 akcií typu A (dávající majetkový podíl na majetku těžební divize). Tyto akcie představují 0,1% základního kapitálu.
Tyto akcie vydalo jako součást odměny generálního ředitele Salamona.
Na tuto odměnu má dle prospektu generální ředitel právo po roce působení ve společnosti. Stejné právo má podle údajů i ve čtyřech následujících výročích svého působení u společnosti. Politika (Analytik: Petr Sklenář) Ústavní soud ve čtvrtek zrušil předčasné volby 9. -10. října. Ústavní soud uznal stížnost poslance Miloše Melčáka a zrušil speciální ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny.
Poslanecká sněmovna již před rozhodnutím Ústavního soudu rozpracovala obecnou změnu ústavy umožňující snadnější rozpuštění Sněmovny.
Zákon může být schválen již dnes.
Předčasné volby by se mohly uskutečnit nejdříve 6. a 7. listopadu.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services