Fio informuje: Jáma po Lehman Brothers zasypána, otázkou zůstává čím?

Zprávy z finančních trhů, 10. 8. 2009 11:00
Pražská burza během pondělního dopoledního obchodování osciluje kolem nuly na 1142 bodech.
Mírný úvodní růst na 1150 bodů vzal postupně za své, když kromě zavírání krátkých pozic na trhu není vidět přílišná nákupní snaha.
Index si totiž v minulém týdnu připsal úctyhodných 7%.
Na druhou stranu přetrvávající pozitivní sentiment brání výraznějšímu vybírání zisků.
Zřejmě příklad klasického „short squeez“ je Komerční banka, která si ráno sáhla až na 3530 Kč, aby se aktuálně kotovala poblíž 3450 Kč (-0,20%). Akcie Erste se z otvíracího maxima na 726 Kč vrátily na 715 Kč (-0,24%). Bankovní tituly jsou každopádně díky nedávnému růstu a vývoji sektoru v zahraničí místem, kam tečou hodně „horké“ peníze.
Největšímu růstu se po vývoji v zámoří těší akcie CME ( 7%). Na druhou stranu akcie Telefonica 02 už v uplynulých dnech svoje momentum ztratily a dnes se obchodují na 485 Kč (-0,82%). Ani akcie ČEZu se nemohou pochlubit převahou nákupních pokynů a zůstávají poblíž 980 Kč.
NWR se z uklidněním či spíše ústupem cen ropy nedokáže výrazněji prosadit nad 130 Kč (-0,4%). Pohled na roční grafy indexů i jednotlivých společností nabízí obrázek o tom, jak se postupně zacelil šok po pádu Lehman Brothers.
Mezera se zaplnila, jáma prohloubená od října 2008 je zasypána.
Otázkou za velké peníze je, zdali byl na zasypání této jámy použit kvalitní beton nebo poněkud méně stabilní podklad. Bilióny USD, které vlády vynaložily záchranu finančního systému a podporu ekonomik někdo bude muset zaplatit.
Akciové indexy stojí na důležité křižovatce.
Někdo vítá a vidí nový byčí trh, někdo naopak zůstává na straně medvědího sestupného trendu.
Zdá se mi, že řady stoupenců druhého tábora hojně ubývají s rostoucími kurzy.
Technicky vypadá vše čím dál růžověji, fundament je stále zahalen mlžným oparem. A co takhle selský rozum milí investoři?

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services