Forex: Páteční dění na trhu

Čtvrteční seance přinesla mezi prvními daty z eurozóny výsledky italské průmyslové produkce, která nedokázala naplnit většinové odhady trhu a oproti očekávanému růstu o 0,4% v červnu zaznamenala kontrakci o 1,2%.
O něco lepší čísla pak v pravé poledne ale přišla z Německa, kde se výrazného růstu dočkaly nové tovární objednávky, jejichž objem se v červnu zvyšoval o skokových 4,5%, což vysoce převyšovalo většinový konsenzus trhu, který počítal s podstatně mírnějším růstem o 0,6%.
Obchodování v dopoledních hodinách však bylo spíše utlumené, když obchodníci vyčkávali především na odpolední zasedání Bank of England a Evropské centrální banky, které shodně rozhodovaly o sazbách.
BoE tentokrát nezůstala nic dlužna pověsti banky, která dokáže často zaskočit trh, když své rozhodnutí ponechat sazby beze změny na 0,50% doprovodila také komentářem, ve kterém oznámila další vystupňování kvantitativního uvolňování.
Banka tak oznámila, že hodlá navýšit celkový objem programu na vykupování vládních dluhopisů o 50 mld. liber na 175 mld. Na to reagovala britská měna okamžitým výprodejem, který ji připravil o podstatnou část pozic, které si pro sebe tento týden vydobyla. Žádné překvapení si naopak pro obchodníky nepřipravila Evropská centrální banka.
Ta sazby ponechala beze změny na 1% a ani z následného společného prohlášení Rady guvernérů se obchodníci příliš nových informací nedozvěděli, když ECB pouze potvrdila, že i nadále považuje rizika dalšího vývoje cenové stability za vybalancovaná.
Spojené státy včera přinesly pouze tradiční počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které se v minulém týdnu snižovaly z 588 tis. na 550 tis. (oček.: 587 tis.). Akciové indexy si také včera vzaly oddechový čas a v průběhu celého dne hledaly svůj směr.
Zatímco tak v Evropě německý DAX uzavřel výše o 0,32%, ve Spojených státech indexy zamířily do červených čísel a S&P ztratil 0,56%.
Cena ropy (brent) včera mírně korigovala dřívější zisky a uzavřela obchodování na 74,73 USD/barel, zlato zlevňovalo na 961 USD/tr.unc..

Poslední den tohoto týdne přinesl již v brzkých ranních hodinách výsledky obchodní bilance z Německa, která v červnu skončila v přebytku 12,2 mld. euro (oček.:  10,6 mld.), když export rostl o 7% a import pak o 6,8%.
Další na řadě jsou pak stejná data z Francie, kde by měla bilance skončit v deficitu 3,1 mld. euro (předch.: -2,7 mld.) a za pozornost budou stát rovněž v 10:30 výsledky britského indexu cen výrobců (PPI) pro vstupní ceny (oček.: -0,8%, předch.: +1,5%) a ceny výstupní (oček.: +0,2%, předch.: -0,2%). Pro tento týden poslední čísla z eurozóny pak v poledne zveřejní ještě Německý statistický úřad, v podobě červnové průmyslové produkce, od které trh čeká meziměsíční růst o 0,6% (předch.: +3,7%). Odpoledne jsou ke zveřejnění připraveny v 13:00 čísla z Kanadského pracovního trhu, kde má klesat zaměstnanost o 20 tis. osob. (předch.: -7,4 tis.), což by mělo poslat míru nezaměstnanosti výše o dvě desetiny na 8,8%.
Tím hlavním market moverem jsou dnes ale jednoznačně data z pracovního trhu Spojených států, která přijdou na řadu v 14:30.
Od těch se čeká další růst nezaměstnanosti, i když pouze o desetinu na 9,6%.
Celkový úbytek zaměstnanosti v nezemědělském sektoru (NFP) by pak měl podle odhadů trhu dosahovat 333 tis. osob.
To by byl nejnižší úbytek od října loňského roku a další ze signálů, který nasvědčuje pozvolné stabilizaci amerického pracovního trhu, které pomáhá zejména zmírňování kontrakce americké ekonomiky.
Společně s těmito čísly pak bude zveřejněno ještě červencové tempo růstu průměrné hodinové mzdy (oček.: +0,1%, předch.: 0%) a pro dnešek posledními čísly z USA pak již bude pouze v 21:00 červnový vývoj celkového objemu spotřebitelských úvěrů.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services