Forex: Libra po zasedání BoE chudší o veškeré zisky ze začátku týdne

Pořádný šok si pro obchodníky připravila Bank of England, která v odpoledních hodinách včera rozhodovala o úrokových sazbách.
Ty sice podle většinového konsenzu zůstaly beze změny na 0,50%, banka však v doprovodném komentáři zveřejněném k rozhodnutí rozbourala veškeré spekulace, že přestane s politikou kvantitativního uvolňování a oznámila další rozšíření programu na vykupování vládních dluhopisů (Giltů). Ve svém doprovodném komentáři pak varovala před tím, že i když v posledních týdnech začínají přicházet ze světa data nasvědčující probíhající stabilizaci ekonomik hlavních obchodních partnerů Británie, situace je stále vážná a s několika riziky.
Mezi hlavní přitom BoE zařadila především vývoj v bankovním sektoru, kde by snaha bank stabilizovat situaci ve svých bilancích mohla vést k dalšímu omezení úvěrové expanze, což by se mohlo následně velmi negativně promítnout i na budoucím vývoji britské ekonomiky.
Zejména z tohoto důvodu tak Bank of England rozhodla  o navýšení objemu vykupovaných dluhopisů ze 125 mld. na 175 mld., tedy ještě 25 mld. nad horní hranici, kterou v březnu při zavedení tohoto opatření schválil britský ministr financí.
Britská centrální banka tak hodlá pokračovat v silné monetární expanzi, na což reagovala libra téměř okamžitým a prudkým oslabením. Jen za včerejšek tak přišla téměř o kompletní zisky z tohoto týdne, když na páru s dolarem uzavřela čtvrteční seanci slabší o 1,3% až na ceně 1,6770 GBP/USD, zatímco k euru slábla o 0,9% na 0,8550 EUR/GBP.
Velmi divoce pak na rozhodnutí BoE reagovaly také britské dluhopisy, jejichž cena strmě rostla a výnos u desetiletých giltů klesal o 10bsp. až na 3,726%.

Včerejší obchodování dokázalo změnit doposud velmi pozitivní obraz, který libře v minulých týdnech zajišťovala přicházející data.
Právě spekulace na postupnou stabilizaci druhé největší evropské ekonomiky dělaly v minulých dnech z libry nejsilnější z nejvíce obchodovaných světových měn, když ta dostala možnost dohnat vysoké ztráty, které nabrala na všech hlavních párech koncem minulého roku.
Ačkoli je včerejší rozhodnutí Bank of England jednoznačně negativní zprávou, to že bude libra jen na jeho základě pokračovat v dalším slábnutí zatím nevidíme jako příliš reálné.
V případě, že na finančních trzích bude i nadále převládat pozitivní sentiment, může být podle našeho názoru libra i nadále lákadlem pro obchodníky, kteří vyhledávají investice do rizikovějších aktiv.

Dnešní obchodování přinese z Británie pouze výsledky PPI pro vstupní a výstupní ceny, avšak dopad těchto dat na kurz libry zřejmě bude jen omezený.
Vývoj kurzu libry tak dnes bude záviset především na sentimentu na akciových trzích, který mají pevně v rukou v odpoledních hodinách zveřejněné americké výsledky z pracovního trhu (NFP). Od těch se čeká úbytek červencové zaměstnanosti o 333 tis. (předch.: -467 tis.), což by byl nejlepší výsledek od října a údaj, jehož potvrzení může vlít do žil obchodníků nový optimismus.
V případě, že by pak americká data dokázala dokonce příjemně překvapit, můžeme se na závěr týdne dočkat dalšího přílivu investic do rizikovějších aktiv, což by mohlo libře na páru s dolarem otevřít cestu k částečné korekci včerejších ztrát.
Ta se k dolaru prodávala v 8:20 na ceně 1,6768 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services