ČNB snižuje sazby na historické minimum kvůli nové prognóze

Česká národní banka rozhodla na dnešním zasedání snížit úrokové sazby o 25 bps na historické minimum 1,25%.
Pokles sazeb očekávala polovina trhu, druhá část (včetně AFT) očekávala stagnaci. Hlasování bylo překvapivě jednoznačné (7:0), přitom poslední zasedání (26. června) mělo jasné hlasování -  4:1 pro stagnaci sazeb.
Navíc poslední měsíc členové bankovní rady měli spíše opatrné prohlášení o sazbách, než aby naznačovali jednoznačný pokles.
Hlavním argumentem jak potvrdil guvernér Tůma se pro uvolnění politiky stala nová makroekonomická prognóza, která výrazně prohloubila očekávaný pokles ekonomiky a následně snížila projektovanou inflaci.   Prognóza CPI HDP   3Q/10 4Q/10 2009 2010 2011 srpen 2009 1,3% 1,9% -3,8% 0,7% 2,2% květen 2009 1,7% - -2,4% 1,4% - Pramen: ČNB   Prognóza je jenom mírně pesimističtější ohledně vývoje ekonomiky v letošním roce než je náš model, ale pro příští rok je rozdíl o něco vyšší (HDP  2010: +0,7%; eAFT: 1,6%) a následně i očekávaná inflace je nižší asi o 0,3 p.b  než předpokládá naše projekce.
V souhrnu, ale pohled ČNB na další vývoj ekonomiky není překvapivý a předpokládá, že dno recese nastalo během 2Q/10.
Centrální banka pouze zůstává hodně pesimistická na korunu, my očekáváme další pozvolné posilování.
Nová prognóza předpokládá pokles úrokových sazeb a jejich postupný růst v druhé polovině roku 2010.   Podle našeho názoru úrokové sazby jsou na dně a další pohyb bude směrem nahoru na začátku příštího roku.
Další změna sazeb už má velmi malý dopad do ekonomiky a rozhodujícím vlivem se už stane jen další pokles rizikových prémií a oživení zahraniční poptávky.
Proti dalšímu poklesu sazeb vyzněla i poznámka guvernéra Tůmy, že po delší době už centrální banka neočekává, že rizika jsou jenom ve směru hlubšího poklesu, ale naopak přícházejí i opačná rizika jako jsou vyšší ceny ropy.   Další případný pokles sazeb má jeden technicky zajímavý rozměr.
Další uvolnění měnové politiky by znamenalo stanovení diskontní sazby na 0,00% (nyní 0,25%) a nebo změnu rozdílu mezi základními sazbami (diskontní sazba, 2T repo sazba, lombardní sazba).   Na devizovém trhu se rozhodnutí ani tisková konference neprojevila a kurz se držel v úzkém  pásmu 25,90-25,95 CZK/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services