Forex: Euro a libra likvidují ranní ztráty. Pomáhá opět sentiment na akciových trzích

Další růstový den dnes zahájily evropské akcie, které nedokázala odradit ani informace, která se objevila ve většině médií a podle které by Bank of America měla, dle (dalších) předběžně prosáknutých výsledků zítra zveřejněného stress testu, potřebovat navýšit svůj kapitál až o 35 mld. dolarů.
Bank of America, která již v minulosti obdržela od vlády injekci ve výši 45 mld., tak nadále zůstává pod drobnohledem obchodníků, ti se však i dnes vezou na vlně růstu světových akcií z posledních dvou měsíců.
Po včerejší mírné korekci se tak Německý DAX dostává zpět do zelených čísel, když si v dopoledních hodinách připisoval 0,27%, ještě více pak roste francouzský CAC40, který byl oproti včerejšku výše o 0,94%.
Zatímco zprávy o potřebě výrazného navýšení kapitálu BoA a nejasnosti nad případnými zdroji tohoto navýšení ještě v ranních hodinách pomáhaly ke zpevnění měnám jako je americký dolar a japonský jen, ty samé měny v dopoledních hodinách o své zisky přicházejí a tak se v 11:10 prodával dolar k euru znovu nad hranicí 1,3325 EUR/USD, zatímco se japonský jen na páru se společnou měnou dostal zpět nad 131 EUR/JPY.
Silnější je také libra, která navíc zpevňuje již druhým dnem na páru s evropskou měnou, ke které se dostala až nadosah hranice 0,88 EUR/GBP.
K tomu dnes britské měně výrazně pomohly také první zajímavější data, v podobě dubnového PMI pro sektor služeb, který překvapil růstem z březnových 45,5b. na 48,7b., zatímco většinové odhady počítaly s mírnějším růstem na 46,2b.
Kontrakce v důležitém sektoru služeb tak slábne v Británii již pátým měsícem v řadě, když se stejný ukazatel ještě v listopadu minulého roku pohyboval na 40,1b.
Libra má tak i nadále otevřený prostor k likvidaci svých vysokých ztrát, které nabrala v druhé polovině minulého roku, kdy se stala jednoznačně nejslabší z nejvíce obchodovaných světových měn.

Eurozóna dnes mezi nejzajímavějšími výsledky nabídla španělskou průmyslovou produkci, společně s březnovou souhrnnou dynamikou růstu maloobchodních prodejů.
Průmyslová produkce se ve Španělsku meziročně propadala v březnu o skokových 25%, což je horší výsledek než v únoru a lednu, kdy slábla o 22%, resp. 21%.
Hůře dnes skončily také výsledky tržeb z maloobchodního prodeje, které se v eurozóně propadaly v březnu nečekaně o 0,6% (oček.: +0,1%).

Obchodníci nyní vyčkávají zejména na čísla z USA, které ve 14:15 zveřejní dubnové výsledky ADP reportu z pracovního trhu, jež by měly podle většinových odhadů vykázat propad zaměstnanosti v soukromém sektoru o 644 tis. pracovních míst.
Cena ropy (brent) se v dopoledních hodinách znovu vyšplhala na 54,50 USD/barel, dražší je také zlato, které osciluje kolem 904 USD/tr.unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services