CFE Tax Advisers vydalo stanovisko ke skupinovým registracím k DPH

Stanovisko CFE[1] shrnuje rozsudky Soudního dvora EU v případech C-210/04 FCE Bank, C-17/13 Skandia America Corp, C-812/19 Danske Bank, které se týkají dopadů skupinové registrace k DPH na přeshraniční plnění mezi zřizovatelem a provozovnami.

Dle CFE si členské státy EU tyto rozsudky vykládají různě a nejednotný přístup způsobuje v praxi problémy. Některé státy neuznávají skupiny DPH zřízené podle zahraniční legislativy, jiné státy mají naopak tzv. „whole entity approach“ a do skupině zahrnují i z jejich pohledu zahraniční sídla nebo provozovny. Rozdílné přístupy jsou také v administrativních povinnostech skupin DPH, v některých státech skupina podává jedno přiznání k DPH, jinde své administrativní povinnosti plní každý člen za sebe.

CFE upozorňuje, že rozdílný přístup má dopad nejen na služby, ale i na transakce se zbožím. Jako příklad uvádí třístranný obchod. Pokud plnění vůči zahraniční části skupiny nebude předmětem DPH, pak se pro třístranný obchod patrně kvalifikují i některé čtyřstranné transakce, což vede k dalším praktickým nejasnostem. 

Dle CFE si tato problematika zaslouží více pozornosti a podrobnější výklad Výboru pro DPH, případně i legislativní změny. CFE navrhuje zvážit také myšlenku jednotného celoevropského konceptu skupiny DPH.

V případě otázek se prosím obraťte na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autorka:

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services