NSS k vyloučení prodeje pozemků z výpočtu krátícího koeficientu DPH

Nejvyšší správní soud („NSS“) se v novém rozsudku 5 Afs 335/2021 zabýval možností vyloučit z výpočtu krátícího koeficientu dle § 76 odst. 4 písm. a) ZDPH prodej pozemku. Společnost, která pozemek prodávala ho považovala za dlouhodobý majetek, a tak o něm i účtovala. Naopak správce daně dospěl k závěru, že pro danou společnost jde o zboží, neboť jejím byznysem byla developerská činnost a pozemky nakupovala s cílem následného prodeje. Správce daně tedy odmítl vyloučení tohoto prodeje z krátícího koeficientu, což vedlo k doměření významné částky DPH.

NSS se ztotožnil s rozhodnutím správce daně a Městského soudu v Praze. Ekonomická činnost daňového subjektu, jakožto činnost developera, byla posouzena správně. Daňový subjekt nakupoval pozemky se záměrem jejich přeměny na jednotlivé stavební parcely a následného prodeje. Hlavní rozdíl mezi dlouhodobým majetkem a zbožím je v předpokládaném způsobu budoucího využití pozemků. Pokud daňový subjekt vykonává činnost spočívající v nákupu pozemků za účelem jejich následného prodeje, je třeba takový pozemek pro účely DPH obecně považovat za zboží. Aby bylo možné s pozemky nakládat jako s dlouhodobým majetkem, musel by daňový subjekt například doložit, že pozemky nakoupil pro vlastní užívání.

Na tento závěr nemá dle NSS žádný vliv „drobné“ využití plátcem, např. skutečnost, že část pozemků byla po určitou dobu pronajata pro zemědělské účely, případně byla využita pro umístění reklamy, skladování materiálu nebo poskytnutí věcného břemene apod., neboť za tímto účelem nebyly pozemky pořízeny.

V případě jakýchkoliv dotazů se neváhejte obrátit na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Jevgenija Bajzíková

Štěpán Kvíz


Zdroj:    EY
Partners Financial Services