Účtování dotace na zvýšené náklady na energie

O možnostech požádání o dotaci na zvýšené náklady na energie poskytované Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) jsme Vás informovali např. ZDE.

Nyní se Komora auditorů ČR (KAČR) zabývala účtováním výnosu z této dotace a na svém webu publikovala stanovisko k této problematice. Především se řešila otázka, v jakém účetním období by měl být vykázán nárok na dotaci – blíže celé stanovisko ZDE.

Ve stanovisku se KAČR přiklání k názoru účtovat o výnosu v roce, kdy účetní jednotka obdrží rozhodnutí o přidělení dotace. Dále nicméně uvádí, že v případě této konkrétní dotace je možné účtovat výnosy i do roku, kdy byla podaná žádost, za splnění podmínek specifikovaných ve stanovisku KAČR. Zejména se jedná o následující podmínky:

  • žádost podaná do konce roku 2022 obsahuje veškeré náležitosti požadované MPO a současně tyto údaje odpovídají požadavkům a podmínkám dotačního programu;
  • účetní jednotka je schopna prokázat, že všechny podmínky požadované dotačním programem byly splněny – o parametrech finálního znění Výzvy jsme vás informovali v našich Dotačních alertech.

Pro úplnost doplňujeme, že stanovisko je přímo vázáno na podmínky této dotace a jeho závěry nejsou právně závazné.

Pokud byste měli k účtování o výnosech z dotace a jejich možným praktickým dopadům jakékoliv otázky, obraťte se prosím na autorky článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová
Karolína Mikešová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services