První evropské návrhy implementací Pilíře 2 iniciativy BEPS 2.0.

Už to začíná. První evropské státy vydaly návrhy lokálních předpisů implementující Pilíř 2 iniciativy BEPS 2.0., konkrétně se jedná o Německo, Velkou Británii a Irsko. Ministerstva financí všech tří států očekávají komentáře k návrhům v prvním pololetí tohoto roku a plánují schválení souvisejících zákonů v druhé půlce tohoto roku s účinností od 1. ledna 2024. Mezitím v Japonsku již schválili legislativu implementující pravidla pro zahrnutí příjmů s účinností od 1. dubna 2024 (zatím bez pravidel pro vnitrostátní minimální dorovnávací daň a bez pravidel pro nedostatečně zdaněný zisk).

Německo

Německý (první) návrh legislativy je nepřekvapivě v souladu se schválenou směrnicí EU. Návrh obsahuje přechodná ustanovení pro využití dat ze Zprávy o zemích (Country-by-Country Reporting) stejně tak jako 2 permanentní zjednodušující pravidla bezpečného přístavu (safe harbour rules), a to pro nemateriální zahrnuté entity (Non-Material Constituent Entity) a pro kvalifikovanou vnitrostátní dorovnávací daň (QDMTT – Qualified Domestic Minimum Top-up Tax), která by měla zjednodušit reportovací povinnost pro vybrané entity.

Ke globálnímu minimálnímu zdanění by mělo docházet na úrovni nejvyšší mateřské společnosti. Pokud se zahraniční jurisdikce rozhodne uplatnit kvalifikovanou vnitrostátní minimální dorovnávací daň, tato daň by obecně měla být započtena oproti německé dani na úrovni německé nejvyšší mateřské společnosti. V ne příliš pravděpodobném případě nízkého zdanění skupiny v Německu bude naopak uplatněna německá vnitrostátní dorovnávací daň.

Irsko

Nepřekvapivě i Irsko počítá s implementací v souladu se směrnicí EU. Irsko podobně jako Německo počítá se zavedením kvalifikované vnitrostátní minimální dorovnávací daně ve výši 15% efektivní sazby daně (pro připomenutí je nominální sazba daně z příjmů právnických osob v Irsku 12,5%). Irský návrh pravidel zatím neobsahuje detailní popis zjednodušujících pravidel bezpečného přístavu (safe harbour rules), nicméně tato by měla být doplněna v pozdějších verzích návrhu implementace.

Velká Británie

Britský (druhý) návrh legislativy byl připraven na základě modelových pravidel OECD pro zahrnutí příjmů (britský návrh neobsahuje pravidla pro nedostatečně zdaněný zisk). Návrh zároveň upravuje pravidla pro britskou vnitrostátní minimální dorovnávací daň a počítá rovněž s tím, že dorovnávací daň u britské nejvyšší mateřské společnosti by neměla být uplatněna, pokud jiná jurisdikce uplatní kvalifikovanou vnitrostátní minimální dorovnávací daň určitým způsobem. Návrh rovněž obsahuje detailní pravidla pro oznamovací povinnost a povinnost podávat přiznání v různých situacích.

O dalším vývoji Vás budeme informovat a s napětím očekáváme český návrh implementace. V případě dotazů se prosím obraťte na autora článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autor:

Karel Hronek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services