Prodej vraků aut pojišťovnou nelze osvobodit od DPH

Soudní dvůr EU („SDEU“) zveřejnil rozsudek C-42/22 Generali Seguros, ve kterém se zabýval otázkou, zda odkup a následný prodej vraků vozidel pojišťovnou lze pro účely DPH považovat za činnost související s osvobozenou pojišťovací a zajišťovací činností.

Portugalská pojišťovna Generali Seguros nabízela svým klientům kromě běžného pojištění motorových vozidel i odkup vraku vozidla v případě vzniku pojistné události. Pojišťovna následně přeprodávala vraky třetím osobám bez DPH. Portugalský správce daně doměřil pojišťovně z těchto plnění DPH na výstupu.

SDEU se ztotožnil s postupem správce daně a konstatoval, že důvodem pro osvobození pojišťovací činnosti je zejména obtížnost při stanovení základu daně. Odkup a následný prodej vozidla neprobíhá na základě pojistné smlouvy, ale smlouvy kupní a stanovení základu daně zde nečiní žádný problém. Navíc vlastníci vozidel svoje rozhodnutí o odprodeji dělají nezávislé na pojistné smlouvě, k prodeji nebyli povinní a obě transakce tak nebyly hospodářsky neoddělitelné. Daný prodej navíc nelze dle SDEU podřadit ani pod „služby související s pojištěním a zajištěním“, neboť se jedná o dodání zboží.

Dle Soudu není v tomto případě splněna ani podmínka pro osvobození od DPH v případě prodeje majetku používaného výhradně k osvobozeným činnostem (§ 62 ZDPH), protože auto nebylo používáno pojišťovnou k vlastní pojišťovací činnost, ale pouze koupeno a odprodáno.

Domníváme se, že v českém prostředí se nejedná o překvapivý rozsudek a Soud pouze potvrzuje stávající výklad.

V případě jakýchkoliv otázek se prosím obraťte na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Jevgenija Bajzíková

Štěpán Kvíz


Zdroj:    EY
Partners Financial Services