Zastropování cen energií - změny týkající se velkých podnikatelů

Jak jsme informovali v minulém alertu, na základě novely nařízení vlády č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci a o stanovení s tím souvisejícího nejvyššího přípustného rozsahu majetkového prospěchu zákazníka („nařízení vlády č. 298/2022 Sb.“), ze dne 25. ledna 2023 byla velkému podnikateli stanovena povinnost vyhodnocovat v pravidelných intervalech majetkový prospěch získaný odběrem energií za zastropované ceny. Na jednání vlády ČR dne 22. března 2023 byla schválena v pořadí již čtvrtá novela nařízení vlády č. 298/2022 Sb., která přináší zejména tyto změny:

  • zúžení časového okna pro podání zprávy o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu za období prvního kalendářního čtvrtletí roku 2023, a to od 20. do 30. dubna 2023,
  • elektronické podání zprávy o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu (od 20. dubna 2023 by na přijímání zpráv o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu měl být připravený Agendový informační systém Ministerstva průmyslu a obchodu),
  • aktualizovaný vzor zprávy o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu (příloha č. 13 k nařízení vlády č. 298/2022 Sb.).

Povinnost podat první zprávu o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu má jen velký podnikatel, který v období ledna až března 2023 odebíral elektřinu nebo plyn za stanovenou cenu. Současně upozorňujeme, že v takovém případě je prohlášení zákazníka o tom, že je velkým podnikatelem, platné jen do 30. dubna 2023. Chce-li proto velký podnikatel odebírat elektřinu nebo plyn za zastropovanou cenu i v období května až července 2023, musí nejpozději do 30. dubna 2023 zaslat svému dodavateli elektřiny nebo plynu nové prohlášení, které bude navíc obsahovat prohlášení o podání zprávy o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu Ministerstvu průmyslu a obchodu. 

V případě dotazů nebo žádostí o konzultaci v oblasti volby optimální kategorie rozsahu majetkového prospěchu, konkrétních výpočtů či podpory při vyplnění zprávy o posouzení vzniku nadměrného majetkového prospěchu prosím kontaktujte autorky článku nebo členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jana Ulrichová

Michaela Pešková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services