Nejvyšší správní soud ke korunovým dluhopisům a zneužití

Přinášíme vám čerstvý rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS) na téma zneužití a korunových dluhopisů.

Situace

  • V listopadu 2012 společnost požádala banky o vyjádření k možnosti poskytnutí úvěru k financování projektu dokončované fotovoltaické elektrárny (FVE) v Rumunsku, přičemž obdržela zápornou odpověď.
  • V prosinci 2012 se společností uzavřel její ředitel smlouvu o úpisu tzv. korunových dluhopisů v celkové výši emisního kurzu 35 mil. Kč.
  • V průběhu procesu emise dluhopisů vyzval společnost tento její ředitel k vrácení bezúročné půjčky v celkové výši 33 mil. Kč, kterou jí poskytl v roce 2010 – společnost tuto půjčku vrátila.
  • Její ředitel pak následně splatil společnosti emisní kurz upsaných dluhopisů v celkové výši 35 mil. Kč.
  • V březnu 2013 ředitel společnost požádal o předčasné splacení jmenovité hodnoty upsaných dluhopisů včetně úhrady úroků, k čemuž došlo v dubnu 2013.
  • V květnu 2013 poskytl ředitel společnosti další bezúročnou půjčku ve výši 35 mil. Kč.
  • Společnost tento postup zdůvodnila zmařenou investicí do FVE v Rumunsku, která se nakonec nekonala. Dle společnosti představovala emise dluhopisů transparentní a standardní finanční nástroj - zamýšlela vstoupit do projektu výstavby FVE v Rumunsku, přičemž bezprostředně po zjištění ekonomické nezajímavosti došlo k předčasné splatnosti předmětných dluhopisů.
  • Přichází správce daně a související úrokový náklad z předmětných dluhopisů odmítá uznat s tím, že se jednalo o úkony spojených osob sledující zneužití práva, přičemž jediným skutečným účelem emise dluhopisů bylo využít v daném období pravidla, které umožnilo držitelům korunových dluhopisů vyhnout se zdanění příjmů z dluhopisových úroků - cílem tak dle správce daně bylo vyplacení úroků nezatížených srážkovou daní řediteli společnosti za současného snížení základu daně z příjmů právnických osob společnosti jejich uplatněním jako daňově uznatelných nákladů.
  • Krajský soud se postavil na stranu správce daně.

Co na to NSS?

NSS se rovněž postavil na stranu správce daně – jeho vybrané postřehy:

  • Dle NSS je primárním smyslem emise dluhopisů zajištění externího zdroje financování, čili získání dodatečného kapitálu pro další rozvoj nebo udržení podnikání z externích zdrojů. Pokud je tento účel naplněn, uplatnění úrokových nákladů externího financování při stanovení základu daně z příjmů zásadně neodporuje účelu § 24 odst. 1 zákona o daních z příjmů (ZDP).
  • Dle NSS tento účel v daném případě naplněn nebyl. Vydání dluhopisů v této věci dle NSS sloužilo primárně jako prostředek zajištění nezdaněných úrokových příjmů ředitele společnosti, současně též ke snížení základu daně pro stanovení daně z příjmů právnických osob společnosti.
  • Dle NSS společnost neprokázala svůj záměr financovat předmětnou emisí dluhopisů právě projekt dostavby FVE v Rumunsku.
  • NSS rovněž zdůraznil, že společnost před zahájením procesu samotné emise nevyčkala ani odpovědí od oslovených bank na její žádost o úvěrové financování této investice.
  • NSS rovněž zdůraznil skutečnost, že společnost nehodlala k financování tvrzené investice využít zdroje fakticky externí. NSS konstatoval, že úpis korunových dluhopisů třetími osobami by vedl k obdobným daňovým důsledkům, které jsou v posuzované věci sporné, tj. k uplatnění úrokových nákladů jako nákladů uznatelných při stanovení základu daně z příjmů. V takovém případě by se ovšem dle NSS jednalo o transakci se zřejmým ekonomickým účelem jiným než pouze získání daňových výhod spojených s korunovými dluhopisy, a sice účelem skutečně financovat své ekonomické aktivity
  • Dle NSS je z daného sledu kroků zřejmý uměle vytvořený koloběh vlastních finančních prostředků. Pokud by společnost v daném případě dluhopisy neemitovala, její finanční situace by se podstatně nezměnila, zároveň by jí však nevznikl náklad spočívající v dluhopisových úrocích.
  • Doba, po jakou ředitel společnosti držel upsané dluhopisy, je dle NSS pro posouzení věci nerozhodná.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorku článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorka:

Lucie Říhová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services