Nařízení MiCA

V říjnu 2022 Evropská rada potvrdila svůj úmysl přijmout návrh nařízení o trzích s kryptoaktivy (dále jen „Nařízení MiCA“, dle anglického názvu Markets in Crypto-Assets). Kryptoaktivy se rozumí digitální zachycení hodnoty nebo práv, které může být převáděno a ukládáno elektronicky pomocí sdíleného registru či podobné technologie.

Nařízení MiCA nyní pokračuje do další fáze legislativního procesu v rámci Evropského parlamentu. Pokud Evropský parlament Nařízení MiCA schválí, vstoupí v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku EU, účinné bude 18 měsíců po svém vstupu v platnost. Dle dostupných informací by mělo Nařízení MiCA nabýt účinnost zřejmě již během roku 2024.

Nařízení MiCA se vztahuje na osoby, které se v Evropské unii (dále jen „EU“¨) zabývají vydáváním kryptoaktiv nebo v této oblasti poskytují služby. Z působnosti Nařízení MiCA jsou naopak vyloučeny nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Tokens, dále jako „NFTs“). Evropská komise by se nicméně právním režimem pro NFTs měla zabývat v blízké budoucnosti.

Cílem Nařízení MiCA je zejména zajištění právní jistoty pro další rozvoj trhů s kryptoaktivy, podpora rozvoje kryptoaktiv a širšího používání sdílených registrů, zavedení vhodné úrovně ochrany investorů a spotřebitelů v celé EU a zajištění finanční stability, kterou by mohla ohrožovat některá kryptoaktiva (například stablecoiny).

Nařízení MiCA zavádí povinnost osob poskytujících služby související s kryptoaktivy (například úschovu a správu kryptoaktiv ve prospěch třetí osoby, směnu kryptoaktiv za peníze či jiná kryptoaktiva nebo poskytování poradenství ohledně kryptoaktiv) získat povolení platné pro celé území EU, které v České republice bude vydávat Česká národní banka.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy současně zřídí veřejně přístupný a pravidelně aktualizovaný rejstřík všech poskytovatelů služeb souvisejících s kryptoaktivy. Mezi významné novinky dále patří nutnost vydavatelů kryptoaktiv při splnění podmínek držet kapitál a rezervní aktiva v požadované výši nebo oznámit a zveřejnit bílou knihu o kryptoaktivech, jež má obsahovat zejména informace o vydavateli, o obchodovaných kryptoaktivech, o právech a povinnostech souvisejících s obchodovanými kryptoaktivy a o hrozících rizicích.

Nařízení MiCa rovněž upravuje například propagační sdělení influencerů týkající se veřejné nabídky kryptoaktiv. Tato sdělení musí být především pravdivá, jasně rozpoznatelná jako propagační a v souladu s informacemi uvedenými v bílé knize o kryptoaktivech. Nařízení MiCA se snaží i o předcházení zneužívání trhu zahrnujícího kryptoaktiva zejména prostřednictvím zákazu obchodování zasvěcených osob či zákazu manipulace s trhem.

Další vývoj v oblasti kryptoměn pro Vás pečlivě sledujeme. V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autory článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Ondřej Havránek

Kryštof Chmelan


Zdroj:    EY
Partners Financial Services