Novela ZZVZ – jaké změny nás brzy čekají? (1)

První velká novela zákona o zadávání veřejných zakázek prošla v minulých dnech v Poslanecké sněmovně opakovaným druhým čtením (jedná se o sněmovní tisk 249). Přestože je novela označována jako technická, přinese do zadávacích procesů řadu změn – zadavatelé budou mít v některých případech opět o něco širší prostor přizpůsobit některé své požadavky, resp. průběh zadávacího řízení svým potřebám, v jiných případech je však čekají i nové povinnosti.

Dnes si představíme změny, které se týkají zjednodušeného podlimitního řízení. Tento typ řízení může zadavatel použít pro zadání veřejné zakázky v podlimitním režimu (u zakázek na stavební práce nesmí však předpokládaná hodnota zakázky přesáhnout 50 mil. Kč).

Dosud si mohl zadavatel sám určit rozsah kvalifikace, jejíž prokázání bude po dodavatelích požadovat. Zpřísnění zde nastává pro veřejné zadavatele – ti budou nově povinni vyžadovat alespoň prokázání základní způsobilosti. Výchozím zákonným způsobem prokázání této způsobilosti bude čestné prohlášení; zadavatel však bude mít i nadále možnost stanovit v zadávací dokumentaci jiné podmínky (např. požadovat předložení kopií dokladů k prokázání jednotlivých parametrů základní způsobilosti).

V této souvislosti bude také odstraněn dosavadní zákonný požadavek na to, aby doklady k prokázání základní a profesní způsobilosti prokazovaly dané kritérium nejpozději v době 3 měsíců před podáním nabídky.

Dodavatelé budou mít i v budoucnu možnost nahradit doklady k prokázání kvalifikace čestným prohlášením. Přestože v praxi bylo v naprosté většině případů zřejmé, že takové čestné prohlášení by mělo být písemné, novela požadavek na písemnou formu uvádí výslovně.

V nejbližších dnech vám přineseme další informace o projednávaných změnách v zadávacím zákoně.

V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na autora článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autor:

Jan Turek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services