Prekluzivní lhůta pro zpětnou registraci k DPH

Nejvyšší správní soud („NSS“) se ve svém nedávném rozsudku 6 Afs 331/2021 zabýval otázkou, zda byla finanční správa oprávněna zpětně registrovat daňový subjekt k DPH. Dle správce daně vznikla společnosti povinnost registrace kvůli ústně uzavřené smlouvě o sdružení s jiným plátcem DPH, a proto v roce 2018 rozhodl o zpětné registraci z moci úřední od roku 2010.

Dle názoru společnosti ale v mezidobí došlo k prekluzi pravomoci správce daně ji registrovat k DPH, neboť tříletá lhůta od důvodu pro registraci uplynula již v roce 2013.

NSS sice potvrdil, že právo registrovat daňový subjekt z moci úřední skutečně zaniká po uplynutí tříleté lhůty pro stanovení daně. Zdůraznil však, že pokud registrační důvody přetrvávají ve více zdaňovacích obdobích, tříletá lhůta se v každém zdaňovacím období obnovuje (začne běžet znovu). Správce daně tedy fakticky může registrovat společnost k DPH ještě 3 roky poté, kdy registrační důvod pominul.

Pokud by tedy správce daně stihl člena sdružení registrovat včas, mohl tak učinit i zpětně od roku 2010. To ovšem neznamená, že by automaticky mohl doměřit DPH zpětně od tohoto data, lhůtu pro doměření daně je třeba počítat samostatně.

Ačkoliv současná právní úprava zákona o DPH již institut sdružení neobsahuje, jsou tyto rozsudky NSS stále využitelné i pro jiné registrační důvody k DPH.

V případě jakýchkoliv dotazů se neváhejte obrátit na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Jevgenija Bajzíková

Štěpán Kvíz


Zdroj:    EY
Partners Financial Services