Novela zákona o pobytu cizinců

Poslanecká sněmovna aktuálně projednává novelu Zákona o pobytu cizinců (dále také „ZOPC“), Zákona o azylu a dalších souvisejících zákonů. Novela obsahuje změny reflektující aktuální požadavky ekonomické migrace a reaguje na upravené znění směrnice o tzv. modrých kartách z října roku 2021, jejíž implementace má být provedena do listopadu 2023. Novela také upravuje oblast a praxi mezinárodní ochrany (tj. azyl a dočasná ochrana).

Nejdůležitější navrhované změny v oblasti legální pracovní migrace shrnujeme níže.

  • Modrá karta

Novela ZOPC má transponovat směrnici o tzv. modré kartě EU, která byla přijata na úrovni Evropské unie s cílem zavést flexibilnější kritéria pro vstup a pobyt v EU pro vysoce kvalifikované pracovníky z třetích zemí v rámci EU. Modrá karta totiž dosud nebyla v mnoha členských státech téměř využívána, například v ČR oproti „standardní“ zaměstnanecké kartě nepřináší žádné zásadní výhody.

Žádost o modrou kartu, tedy povolení k dlouhodobému pobytu za účelem výkonu zaměstnání vyžadující vysokou kvalifikaci, by dle novely mohl nově podat i azylant nebo osoba požívající doplňkovou ochranu a schválena může být s platností až na 3 roky (místo původních 2 let). 

Dle navrhované novely by mohla být povinnost předložení dokladu o vysoké kvalifikaci (nyní možná pouze doložením dokladu o řádně ukončeném vysokoškolském vzdělání nebo vyšším odborném vzdělání, které trvalo aspoň 3 roky) splněna doložením odborné praxe.

Navrhovaná novela by dále měla přinést i zjednodušení v dokládání vysoké kvalifikace pro část uchazečů; v případech kdy uchazeč před podáním žádosti o modrou kartu již pracoval jako držitel modré karty v jiném členském státě EU po dobu minimálně 2 let, nebude mít povinnost tento doklad Ministerstvu vnitra ČR dokládat.

 V případě schválení novely ZOPC by měl mít žadatel o modrou kartu možnost předložit místo pracovní smlouvy i smlouvu o smlouvě budoucí sjednanou nejméně na 6 měsíců (původně byla požadována jenom pracovní smlouva sjednaná alespoň na 1 rok).

Novela rovněž upravuje podmínky pro změnu zaměstnavatele a pracovního zařazení a stanovuje, že držitelé modré karty jsou oprávněni změnit zaměstnavatele či pracovní zařazení kdykoliv. Tuto změnu budou muset oznámit Ministerstvu do 3 pracovních dnů bez ohledu na to, jak dlouho jsou držiteli modré karty v ČR.

Na druhou stranu se zpřísňují podmínky v souvislosti s potenciální nezaměstnaností držitelů modré karty. Ministerstvo zruší modrou kartu v případě, kdy nezaměstnanost přesáhne 3 měsíce v prvních dvou letech pobytu. U držitelů modré karty pobývajících v ČR na základě tohoto oprávnění po dobu delší než 2 roky nesmí nezaměstnanost přesáhnout 6 měsíců.

Transpozice směrnice se dotkne i Zákona o zaměstnanosti. V případě, že žadatel podá žádost o modrou kartu na území ČR jako držitel modré karty vydané jiným členským státem, může být přijat do zaměstnání třicátým dnem ode dne podání žádosti a nemusí tedy čekat na vydání rozhodnutí Ministerstvem vnitra. 

  • Povolení k pobytu za účelem společného soužití rodiny pro zletilé děti

Návrh úpravy ruší možnost podání žádosti o dlouhodobý pobyt za účelem společného soužití rodiny na území pro zletilé nezaopatřené děti, na tento typ pobytu by měly mít tedy nárok již jen nezletilé děti mladší 18 let.

  • Příslušnost zastupitelského úřadu pro podání žádosti

Novelizovaný ZOPC by zpřísnil i možnost podat žádost o dlouhodobé vízum nebo dlouhodobý pobyt na zastupitelském úřadu ČR mimo stát, jehož je žadatel občanem, popřípadě stát, který mu vydal cestovní doklad. Nově by byla taková možnost dostupná jen žadateli, který v takové zemi splňuje podmínku nepřetržitého pobytu po dobu nejméně 2 let. Taková změna by tak možnost podání žádostí u některých žadatelů pobývajících mimo zemi svého původu značně zkomplikovala. 

Další navrhovanou změnou je i povinnost (dosud na požádání, v praxi ale vyžadováno téměř vždy) předkládat dokument obdobný výpisu z rejstříku trestů k žádostem o udělení víza a povolení k dlouhodobému pobytu nad 90 dnů ze zemí, jejichž je žadatel státním příslušníkem, a zemí, kde žadatel pobýval v posledních 3 letech ve svém souhrnu po dobu delší než 6 měsíců.

  • Zdravotní pojištění pro nezletilé osoby 

Novela by měla přinést změnu i v rozsahu zdravotního pojištění dle Zákona o veřejném zdravotním pojištění pro nezletilé osoby. Dle návrhu by nově spadaly do systému veřejného zdravotního pojištění děti narozené na území ČR, jejichž matka má povolen dlouhodobý nebo trvalý pobyt na území České republiky po celou dobu jejich pobytu. Zároveň budou pojištěncem veřejného zdravotního pojištění i všechny nezletilé děti po dobu platnosti jejich povolení k dlouhodobému pobytu na území. 

Je pravděpodobné, že novela bude během legislativního procesu připomínkována, před jejím případným schválením parlamentem tak může doznat i významnějších změn. O všech změnách i vývoji legislativního procesu vás budeme informovat.

V případě nejasností či jiných dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Jan Lachmann

Sabrina Pastorková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services