Uplatnění DPH u skladovacích a logistických služeb pro zahraniční zákazníky

V našem dnešním alertu bychom Vás rádi upozornili na problematickou oblast, s níž se setkáváme v praxi u skladovacích, logistických a obdobných služeb souvisejících se zbožím.

Zákon o DPH obsahuje speciální ustanovení § 9a o místu plnění u služeb, které jsou poskytnuty společnosti usazené ve státě mimo EU (tzv. „use and enjoyment rule“). Pokud je příjemce služby registrován k DPH v ČR jako plátce a zároveň je služba skutečně užita v tuzemsku, je místo zdanění v České republice. V praxi přitom může být poměrně komplikované určit, zda je služba skutečně užita v tuzemsku.

Před delší dobou finanční správa publikovala odpovědi k dotazům na toto ustanovení (ZDE) a k některým službám poskytla výkladové vodítko. U služeb jako je přepracování zboží a obecněji práce na movité věci, je dle daňové správy podstatné, zda toto konkrétní zboží je následně prodáno v ČR nebo odesláno mimo tuzemsko. Pakliže zboží bezprostředně po zpracování opustí ČR, nepovažuje se zpracovatelská služba za skutečně užitou v ČR a nepodléhá české DPH. Pokud ale zboží ještě před přepravou mimo ČR změní vlastníka, česká DPH se uplatní. Pro českého poskytovatele služeb je v takovém případě zásadní získat od svého zahraničního zákazníka dostatek informací pro správné uplatnění DPH.

Uplatnění tohoto výkladu také na skladovací služby nemusí být vždy zcela jednoznačné a je třeba posuzovat každý jednotlivý případ dle konkrétních okolností.

V praxi se na uvedené pravidlo ovšem velmi často zapomíná, což může mít nepříjemné následky ve formě komplikovaných diskuzí se správcem daně a důkazní nouze, kdy je často extrémně obtížné s časovým odstupem několika měsíců nebo i let získat přesvědčivou dokumentaci. Doporučujeme proto tuto oblast nepodceňovat.

Pro úplnost dodejme, že u skladovacích služeb kromě skutečného užití je nutné řešit také souvislost k nemovitostí, a to bez ohledu na to, zda je zákazník usazen v EU nebo mimo EU. Pokud bude skladovací služba na základě dostupných výkladů kvalifikována jako služba související s nemovitostí v ČR, pak bude podléhat české DPH a osud skladovaného zboží je irelevantní.

Pokud Vás tento případ zaujal a týká se Vaší společnosti, rádi s Vámi prodiskutujeme problematiku ve větším detailu a pomůžeme s vhodným nastavením z pohledu DPH.

Autoři:

David Kužela

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services