Daňová uznatelnost nákladů na zajištění stravování při pracovní cestě

Rádi bychom se s Vámi podělili o shrnutí příspěvku 593/18.05.22 týkajícího se nákladů na stravování při pracovní cestě projednaného na Koordinačním výboru v červnu letošního roku.

Zákon o daních z příjmů stanovuje, že za daňově uznatelný náklad se považuje stravné poskytnuté zaměstnavatelem zaměstnanci na služební cestě, nicméně specificky neřeší uznatelnost nákladů zaměstnavatele na zabezpečení bezplatného stravování na služební cestě. Jediné vodítko obsahuje pokyn GFŘ D-22, nicméně ten potvrzuje daňovou uznatelnost nákladů na stravování pouze ve vztahu k nákladům na stravování zajištěném při školení. V praxi proto vyvstávala otázka, zda při jiných pracovních cestách, například výjezdní jednání nebo akce pro zákazníky, je daňová uznatelnost těchto nákladů přípustná.

GFŘ vyjádřilo souhlas s názorem autora, že náklady na zajištění stravování zaměstnanců na pracovní cestě nebo na cestě mimo pravidelné pracoviště podávané formou snídaně, oběda nebo večeře představují daňově uznatelné náklady, a to za předpokladu, že poplatník prokáže oprávněnost takového nákladu a bezplatné zajištění stravování není nepřiměřené s ohledem na okolnosti pracovní cesty, anebo se nejedná převážně či zcela o skryté odměňování zaměstnanců.

Doporučujeme provést revizi interních pravidel pro služební cesty a stanovit, v jakých případech lze náklady na stravování zabezpečené zaměstnavatelem považovat za daňově uznatelný náklad.

Pro úplnost upozorňujeme, že závěry koordinačních výborů nejsou právně závazné, správci daně je však v praxi zpravidla respektují.

Zároveň bychom chtěli zdůraznit, že výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Ladislava Zamazalová
Ivan Zhurkin

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services