Údaje ze systému kontroly vozidel v rukou správce daně

Nejvyšší správní soud („NSS“) se v nedávném rozsudku věnoval oprávnění správce daně využít záznamy Policie ČR o pohybu motorového vozidla daňového subjektu (viz ZDE).

Důvodem pro vyžádání si údajů od policie byly pochybnosti správce daně o správnosti údajů v knize jízd předložené daňovým subjektem (např. první jízda byla v knize zaznamenána ještě před převzetím vozidla od prodejce).

Policie zaslala správci daně údaje ze systému Automatické kontroly vozidel (AKV), který obsahuje: registrační značku motorového vozidla, datum a čas průjezdu, označení senzoru průjezdu, černobílou fotografii RZ a černobílou fotografii motorového vozidla.

Po ověření údajů získaných od policie správce daně uzavřel, že neodpovídají knize jízd, a zamítl tak daňovým subjektem uplatňovaný nárok na odpočet DPH z pořízení vozidla.

Daňový subjekt namítal, že policie není oprávněna na žádost správce daně shromažďovat údaje o vozidlech pro účely daňového řízení. NSS však potvrdil argument, podle kterého policie údaje v systému AKV shromažďuje primárně za účelem předcházení ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti. Policie tak dle soudu záznamy nepořizovala na žádost správce daně pro účely daňového řízení, pouze je na základě informační povinnosti stanovené daňovým řádem poskytla správci daně jako informace nezbytné pro správu daní.

Správci daně tak v zásadě nic nebrání využívat údaje shromažďované policií v AKV jako účinný nástroj ke kontrole záznamů v knihách jízd s potenciálními dopady nejen na DPH, ale i na daně z příjmů daňových poplatníků.

V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo daňový tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Jakub Tměj

Tomáš Stacho

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services