Stanovisko generální advokátky SDEU k dokladům u třístranných obchodů

Soudní dvůr EU zveřejnil stanovisko generální advokátky v případě C-247/21 Luxury Trust Automobil. Případ se týká třístranného obchodu se zbožím, konkrétně povinností prostředníka uvést správnou referenci na faktuře.

Třístranný obchod s vozidly se uskutečnil mezi britským dodavatelem1, rakouským prostředníkem a českým finálním odběratelem. Dle rakouského správce daně nebyly splněny podmínky pro třístranný obchod, protože na faktuře rakouského prostředníka bylo uvedeno pouze „osvobozená intrakomunitární třístranná transakce“ a nebylo explicitně uvedeno, že povinnost odvést DPH má kupující.

Rakouský správce daně doměřil prostředníkovi rakouskou DPH, protože při pořízení zboží z Velké Británie bylo použito rakouské DIČ. Svou roli sehrál také fakt, že český kupující DPH v ČR nepřiznal a byl nekontaktní.

Dle generální advokátky není samotná zmínka o osvobození od daně dostačující a neimplikuje přenesení daňové povinnosti na kupujícího. Využití zjednodušení pro trojstranný obchod je totiž dobrovolné. Prostředník demonstruje své rozhodnutí využít zjednodušení právě tím, že informuje finálního zákazníka, že je místo něho povinen odvést daň. Tím se z formálního požadavku stává fakticky požadavek hmotněprávní. Daňový doklad je sice možné opravit, nicméně tato oprava nebude mít zpětnou účinnost.

Bude zajímavé sledovat, zda se tento přísný formalistický názor generální advokátky projeví i v konečném rozsudku SDEU. Bez ohledu na výsledek bude patrně nutné novelizovat český zákon o DPH, protože ten nesprávně klasifikuje transakci mezi prostředníkem a finálním zákazníkem2.

V případě otázek či zájmu o revizi dokladů se prosím obraťte na autory příspěvku nebo členy týmu EY, se kterými obvykle spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services