Odpočet na podporu výzkumu a vývoje - třetí fáze klinických studií

V dnešním alertu bychom Vám rádi krátce shrnuli závěry rozsudku Nejvyššího správního soudu („NSS“) č.j. 4 Afs 341/2019 – 47 potvrzující neuznání odpočtu na podporu výzkumu a vývoje („VaV“) za rok 2015.

Poplatník byl nestátním zdravotnickým zařízením, které uskutečňovalo (zejména pro zahraniční farmaceutické společnosti) klinické studie především tzv. III. fáze. Jednalo se o služby systematického testování léků na pacientech s cílem prokázat a ověřit léčivé účinky daného léku a zjistit nežádoucí účinky.

Dle NSS je klinické hodnocení léčivých přípravků (obecně) činností podřaditelnou pod pojem VaV. Pro možnost uplatnění odpočtu na podporu VaV však musí být rovněž mj. splněna podmínka, že tuto činnost musí při realizaci projektu provádět sám poplatník - a nepořizovat ji jako službu (smyslem zákona je podpořit VaV prováděný vlastními pracovníky v rámci jednoho podnikatelského subjektu).

NSS uzavřel, že v daném případě vlastní výzkumná aktivita neprobíhala u poplatníka, ale u zadavatele (farmaceutické společnosti), který nový lék vyvíjel. S ohledem na předcházející fáze vývoje pak zadavatel vytvořil též zadání, podle kterého probíhala III. fáze vývoje léku. Zadavatel stanovil, v jakých dávkách, kdy, komu a jak bude testovaný lék podáván.

Z tohoto důvodu riziko výzkumné nejistoty nesl zadavatel (v případě negativního výsledku klinického hodnocení by nebyla zmařena investice poplatníka, ale zadavatele). U zadavatele bylo rovněž naplněno kritérium novosti (vývoj léčiva).

NSS doměrek finančního úřadu potvrdil a kasační stížnost poplatníka zamítnul.

V případě dotazů se prosím obraťte na autora článku nebo na EY daňový tým, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autor:

Vladislav Pejchal


Zdroj:    EY
Partners Financial Services