Blíží se solidární daň pro fyzické osoby?

O možném zavedení sektorové či tzv. windfall daně (z „mimořádných“ zisků) pro vybrané společnosti vás průběžně informujeme (naposledy ZDE).

K tomuto se nově přidává i téma možného zavedení zvýšeného zdanění pro (vybrané) fyzické osoby.

Ministr Jurečka (KDU-ČSL) totiž v čerstvém rozhovoru pro tisk nadnesl téma možného zavedení "solidární“ daně pro fyzické osoby s "vyššími" příjmy (ZDE): "...Dovedu si ale představit i debatu okolo zavedení progresivního zdanění. Solidaritu, která by nyní měla být namístě, bychom měli vyžadovat nejenom od právnických osob a podnikatelských subjektů. I my, lidé, kteří máme vyšší příjmy, bychom mohli mít nějakou míru solidarity. Mohla by být i dočasná, v intervalu dvou až čtyř let, protože to je doba, kdy budeme muset pokrýt nejvyšší náklady, které budeme mít kvůli vysokým cenám energií při pomoci domácnostem."

Oficiální reakce představitelů dalších vládních stran k této iniciativě jsou zatím vlažné.

Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová se vyjádřila následovně (ZDE): "Nesouzním s návrhem více danit vyšší příjmy.  Netrestejme za píli a ambice. Vyšší míru solidarity navíc lidé s nadprůměrnými příjmy projevují, protože na daních odvádí do systému více peněz - mají vyšší sazbu daně. O příjmech státního rozpočtu se bavme, ale tohle je slepá ulička."

Obdobně se vyjádřil Jan Skopeček - místopředseda poslanecké sněmovny - z ODS (ZDE): "Nemáme levicovou, sociálnědemokratickou vládu. Proto věřím, že nápad na trestání aktivních, úspěšných lidí progresivním zdaněním nemá šanci. Už nyní odvádí bohatí více. Náš problém nejsou nízké daně, ale extrémně vysoké výdaje. Tam musí ministři zabrat…"

Tak se nechme překvapit.

V případě dotazů se prosím obraťte na daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Lucie Říhová

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services