Sleva na pojistném pro zaměstnavatele u vybraných skupin zaměstnanců

Po projednání tzv. rodinného balíčku za účelem pomoci rodinám v souvislosti s rostoucí inflací a energetickou krizí navrhla vláda ČR i změnu zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Novelou by měla být nově zavedena sleva na pojistném pro zaměstnavatele u vybraných skupin zaměstnanců ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů pro pojistné, nepřesahuje-li vyměřovací základ zaměstnance 1,5násobek průměrné mzdy. Odvody zaměstnavatele za kalendářní měsíc by tak u daného zaměstnance činily namísto 24,8 % pouze 19,8 %.

Cílem uvedených změn je primárně motivovat zaměstnavatele k nabídce zkrácených pracovních úvazků, a zvýšit tak zaměstnanost osob, které z důvodu věku či různých životních situací nemohou vykonávat pracovní činnost v rámci plného úvazku.

Do vybraných kategorií zaměstnanců by měli patřit například rodiče pečující o malé děti, studenti, osoby mladší 21 let, osoby nad 55, respektive 60 let, osoby se zdravotním postižením či rekvalifikovaní zaměstnanci.

S výjimkou zaměstnanců mladších 21 let bude pro ostatní skupiny zaměstnanců podmínkou pro uplatnění slevy sjednaný zkrácený pracovní úvazek v rozsahu 8 až 32 hodin týdně. Slevu na pojistném bude možné na konkrétního zaměstnance uplatnit v kalendářním měsíci pouze jednou a nebude možné ji uplatnit zpětně. Novela zavádí i další podmínky, například povinnou evidenci na straně zaměstnavatele, informační povinnost vůči zaměstnanci či povinnost zaměstnance uhradit zaměstnavateli penále, pokud byla sleva uplatněna neoprávněně z důvodu nesprávných údajů poskytnutých zaměstnancem.

Vývoj novely budeme dále monitorovat. V případě dotazů se obraťte na autorky článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorky:

 

Zdroj:    EY
Partners Financial Services