Prodloužení mimořádných odpisů a schválená „ukrajinská“ novela

V rámci návrhu zákona (ZDE), o němž jsme Vás informovali ZDEa ZDE navrhuje MFČR prodloužení možnosti uplatnit si mimořádné odpisy.

Mimořádné odpisy byly obnoveny novelou zákona o daních z příjmů účinnou od roku 2021 (viz náš dřívější alert ZDE). Podle současného znění je možné si je uplatnit jen na majetek pořízený od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021. Výše zmíněná novela rozšiřuje možnost použití mimořádných odpisů i na majetek pořízený až do 31. prosince 2023. Ostatní zůstává stejné, tj.

  • Mimořádné odpisy lze uplatnit pouze u prvního odpisovatele;
  • Mimořádné odpisy lze použít jen na majetek zařazený v 1. a 2. odpisové skupině;
  • Majetek v 1. odpisové skupině se odepisuje 12 měsíců a majetek zařazený ve 2. odpisové skupině 24 měsíců (prvních 12 měsíců se uplatní odpisy do výše 60 % vstupní ceny a za dalších 12 měsíců zbytek);
  • Technické zhodnocení nezvyšuje vstupní cenu tohoto majetku, ale odpisuje se samostatně s použitím běžných rovnoměrných nebo zrychlených odpisů;

Dále bychom vás rádi informovali, že minulý týden Senát schválil zákon o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny. Jak jsme již dříve uvedli v našem alertu ZDE a ZDE, tento zákon se zabývá především dopady daně z příjmů u bezúplatných plnění souvisejících s děním na Ukrajině. Ministerstvo financí rovněž publikovalo Otázky a odpovědi k uvedenému zákonu.

Vývoj novel budeme dále monitorovat. V případě dotazů se obraťte na autora článku nebo tým EY, se kterým spolupracujete.

Autor:

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services