Částečné vyřazení hmotného majetku

V dnešním alertu bychom se s Vámi rádi podělili o praktické aspekty související s částečným vyřazováním hmotného majetku, se kterým se v praxi občas setkáváme.

Protože se pro zjištění základu daně u poplatníků, kteří vedou účetnictví podle zákona o účetnictví, vychází z výsledku hospodaření, je nejprve nutné vyjasnit, zda část hmotného majetku může být v souladu s účetními předpisy skutečně vyřazena. Zjednodušeně by mělo být možné vyřadit část hmotného majetku, která má po vyřazení povahu samostatné movité věci, aniž se zbývající majetek znehodnotí nebo ztratí způsobilost užívání. Účetní pohled na situaci doporučujeme ověřit také s auditorem.

Druhou otázkou je daňové zacházení. Zákon o daních z příjmů bohužel částečné vyřazení hmotného majetku jednoznačně neřeší, a proto může být prakticky obtížné správně stanovit „hodnoty“ vyřazované části hmotného majetku a „hodnoty“ zbývajícího majetku. Dle závěrů Koordinačního výboru k příspěvku 243/17.09.08 by se v případě částečného vyřazení mělo v daňové oblasti zjednodušeně postupovat tímto způsobem:

  1. Stanovit poměr historické hodnoty trvale vyřazované části hmotného majetku ke vstupní ceně hmotného majetku;
  2. Stejným poměrem následně zjistit poměrnou část zůstatkové ceny vyřazované části.

Daňové odpisy v roce částečného vyřazení lze uplatnit pouze ze změněné vstupní, resp. zůstatkové ceny hmotného majetku evidovaného na konci období (z vyřazované části hmotného majetku již nelze uplatnit žádné daňové odpisy).

Situace se může navíc zkomplikovat v případě, že ve stejném roce dojde zároveň k částečnému vyřazení a technickému zhodnocení téhož majetku.

Výše uvedený stručný komentář nemůže nahradit podrobné daňové posouzení konkrétní daňové situace. Závěry koordinačních výborů nejsou právně závazné, nicméně správce daně se jimi v praxi obvykle řídí. S těmito a jinými daňovými aspekty vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Ladislava Zamazalová
Markéta Soukupová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services