Investiční fondy a daňové dopady vykazování finančních nástrojů dle IFRS

Vyhláška č. 501/2002 Sb., pro banky a jiné finanční instituce („Vyhláška“) od 1. 1. 2018 upravuje ustanovením § 4a povinnosti vybraných účetních jednotek ohledně vykazování finančních nástrojů. Dle uvedeného ustanovení účetní jednotka pro účely vykazování finančních nástrojů, jejich oceňování a uvádění informací v příloze v účetní závěrce postupuje podle mezinárodních účetních standardů (IFRS) upravených přímo použitelnými předpisy Evropské unie.

Na základě přechodného ustanovení se § 4a Vyhlášky uplatní (mimo jiné) pro investiční fondy až na účetní období započatá 1. lednem 2021. Zdaňovací období daně z příjmů právnických osob za rok 2021 tak bude prvním obdobím, ve kterém se změny ve vykazování promítnou.

Před podáním daňového přiznání z příjmu právnických osob za zdaňovací období 2021 proto doporučujeme důkladné zamyšlení zejména nad následujícími oblastmi:

  • Daňové dopady změn ve vykazování jednotlivých investičních nástrojů a případné jednorázové reklasifikace – zejména se bude jednat o transakce, které se dříve účtovaly do vlastního kapitálu, a nyní se účtují do výsledku hospodaření.
  • Přecenění finančních nástrojů na reálnou hodnotu a jejich daňové posouzení u různých druhů finančních nástrojů – podílů v s.r.o., úvěrů, akcií – nejenom v kontextu § 23 odst. 9 zákona o daních z příjmů.
  • Daňový režim fondem emitovaných investičních akcií nebo podílových listů v případech, kdy jsou vykazovány jako závazek a přeceňovány na reálnou hodnotu.
  • Kurzové rozdíly.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo poradenský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Radek Matuštík

Tomáš Stacho


Zdroj:    EY
Partners Financial Services