Nový výklad k uplatnění DPH u zpětného leasingu

Finanční správa zveřejnila 1. dubna 2022 zápis z březnového jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR (ZDE), kde byl mimo jiné projednán příspěvek č. 592/23.03.22. Ten se zabýval uplatněním DPH u tzv. zpětného finančního leasingu.

Příspěvek reagoval na vývoj evropské judikatury (ZDE), která zpětný leasing klasifikuje jako finanční službu osvobozenou od DPH bez nároku na odpočet daně. Dosavadní praxe se přitom různila, ale ve většině případů se ke zpětnému leasingu přistupovalo jako ke (i) zdanitelnému prodeji předmětu nájmu jeho vlastníkem leasingové společnosti a (ii) zdanitelnému finančnímu pronájmu zpět původnímu vlastníku. Cílem předkladatelů bylo sjednotit praxi do budoucna.

GFŘ potvrdilo, že u smluv na zpětný leasing uzavřených nejpozději po zveřejnění projednaného závěru bude režim DPH jednotně posuzován jako finanční služba. Pokud by nájemce při prodeji uplatnil DPH, leasingová společnost nebude moci uplatnit odpočet daně. Podobně pokud by leasingová společnost uplatnila na finanční pronájem DPH, nájemce by rovněž nemohl uplatnit odpočet daně.

V praxi mohou nastat zajímavé přechodné situace, které plátce DPH potrápí. Zejména očekáváme nejasnosti kolem dodatků ke stávajícím smlouvám a také různé opravy daně u společností, které změny nezaznamenají včas. S nastavením a revizí konkrétních situací Vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů kontaktujte autora článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autor:

Stanislav Kryl

 

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services