Plánovaná opatření vlády k růstu cen pohonných hmot

Vláda ve středu 6. dubna 2022 informovala o dalších plánovaných opatřeních v souvislosti s růstem cen pohonných hmot – níže stručně shrnujeme daňová opatření, která nás zaujala.

Daň z příjmů

Navrhuje se v případě nízkoemisních motorových vozidel snížit procentuální částku vstupní ceny, která se považuje pro účely zákona o daních z příjmů za příjem zaměstnance v souvislosti s bezplatným poskytnutím motorového vozidla zaměstnavatele ke služebním i soukromým účelům, a to z 1 % na 0,5 % vstupní ceny nízkoemisního motorového vozidla. Toto by se (v případě schválení) mělo použít již na celé zdaňovací období roku 2022.

Dále se navrhuje přeřadit položky zařízení, která slouží výlučně k dobíjení elektrických vozidel, která mají elektrický pohon nebo pohon kombinující spalovací motor a elektromotor, uvedených v klasifikaci CZ CPA pod označením 27.11.50 a 27.12 (tzn. jak klasické dobíjecí stanice, tak tzv. wallboxy) ze 3. odpisové skupiny do 2. odpisové skupiny. Poplatníkovi by již u pořízeného majetku (tzn. majetku pořízeného přede dnem nabytí účinnosti této novely) měla být dána možnost volby mezi dosavadním a novým režimem.

Bližší detail naleznete ZDE.

Spotřební daň z benzínu a nafty 

Kabinet údajně schválil snížení spotřební daně o 1,5 koruny na litr, přičemž ke snížení by mělo dojít v období od 1. června do 30. září 2022 (blíže ZDE).

Silniční daň

Kromě zrušení silniční daně v kategorii pod 12 tun navrhovaná novela silniční daně řeší také nákladní vozidla a přívěsy nad 12 tun, u nichž sazby silniční daně přiblíží evropským minimům daným směrnicí o Eurovinětě (blíže ZDE a ZDE). 

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo daňový tým EY, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autorky:

Lucie Říhová

Hana Cicvárková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services