NSS k použití zvláštního režimu DPH při organizaci propagační akce

Nejvyšší správní soud potvrdil zamítnutí žádosti o vracení české DPH německé společnosti, která v ČR zorganizovala propagační akci pro jinou německou společnost.

Žalobce organizoval propagační akci, při níž kromě zajištění prostor a prezentační techniky, poskytl návštěvníkům též ubytování, dopravu, poznávací jízdy a stravování v ČR. Tyto služby sám nakoupil od českých subdodavatelů, a proto žádal o vrácení české DPH. Žádost byla zamítnuta s argumentem, že se jedná o tzv. cestovní službu, která má pro účely DPH speciální režim[1].

I když primárním cílem byla propagace určité společnosti, dle NSS cestovní služby tvořily podstatnou, ne-li stěžejní část.

Ačkoliv to na první pohled nemusí být zřejmé, podobné riziko v praxi vidíme u mnoha společností z různých oborů. Typicky jde o situace, kdy česká společnost fakturuje do zahraničí jiné společnosti ze skupiny za uspořádání konference či jiné propagační akce, přičemž pro účastníky (zákazníky či potenciální zákazníky) zajišťuje též dopravu nebo ubytování. Se správným nastavením zdanění těchto akcí Vám rádi pomůžeme.

V případě dotazů kontaktujte autory článku nebo daňový tým EY, s kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jevgenija Bajzíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services