Reporting osvobozených příjmů plynoucích do zahraničí do 31. ledna

Novela zákona o dani z příjmu s účinností od 1. ledna 2021, o které jsme Vás informovali ZDE a ZDE, přinesla zjednodušení oznamování osvobozených příjmů plynoucích do zahraničí.

Konkrétně zjednodušení platí pro příjem, který je od daně osvobozen nebo o němž mezinárodní smlouva stanoví, že nepodléhá zdanění v České republice. U tohoto příjmu jsou plátci daně povinni podat oznámení správci daně na roční bázi, a to do 31. ledna následujícího kalendářního roku. Nadto není nutné vůbec oznamovat příjmy stejného druhu (dividendy, licenční poplatky, úroky atd.), které v souhrnu jednomu příjemci nepřekročí 300 000 Kč za kalendářní měsíc.

Prakticky je nutné vyplnit příslušný formulář poskytnutý správcem daně nadepsaný „Oznámení o příjmech plynoucích do zahraničí“ (najdete jej ZDE v sekci Daň vybíraná srážkou). V rámci jednoho formuláře lze oznámit osvobozené příjmy stejného druhu plynoucí jednomu daňovému nerezidentovi. Platí, že se do oznámení souhrnně zahrnují osvobozené příjmy pouze za kalendářní měsíce, ve kterých byl překročen limit 300 000 Kč.

V případě dotazů se prosím obraťte na autory článku nebo EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Lucie Říhová
Petr Muroň

Zdroj:    EY
Partners Financial Services