Grantová podpora pro registraci ochranné známky

Fond pro malé a střední podniky (MSP) Ideas Powered for Business je iniciativou Evropské komise, kterou provádí Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) a která bude v roce 2022 vydávat vouchery na částečnou úhradu nákladů souvisejících s ochranou práv duševního vlastnictví malých a středních podniků.

Konkrétně se jedná o podporu nákladů na (i) diagnózu duševního vlastnictví (tzv. IP scan) a (ii) na přihlášky ochranných známek, průmyslových vzorů a patentů.

Pro IP scan je pro Českou republiku stanovena jednotná výše dotace na 900 EUR, což představuje náhradu 90 % nákladů potřebných na provedení IP scanu. Dotace na ochranné známky a průmyslové vzory je stanovena na 75 % nákladů za poplatky na ochranné známky a průmyslové vzory, a to jak pro registraci na úrovni Evropské unie, tak pro registraci na úrovni České republiky.

Dotace na mezinárodní ochranné známky a průmyslové vzory je stanovena na 50 % nákladů za poplatky potřebné pro jejich registraci. Dále bude poskytována také podpora pro náhradu nákladů za patentové přihlášky, jejich maximální výše je stanovena na 750 EUR.

Podmínky pro získání dotace nejsou složité, nicméně iniciativa je založena na principu vyřizování žádostí podle pořadí jejich podání a Fond pro MSP bude dotace vyplácet pouze do vyčerpání vyčleněných prostředků. Pokud o podání žádosti o některý z výše uvedených grantů přemýšlíte, určitě je vhodné zažádat co nejdříve.

V případě zájmu o podrobnější informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy advokátní kanceláře EY Law či týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autoři:

Jan Turek

Kryštof Chmelan


Zdroj:    EY
Partners Financial Services