Přiznání k DPH na konci roku – co vzít do úvahy?

Výkazy za prosinec (resp. poslední čtvrtletí) 2021 jsou poněkud specifické. Poslední přiznání k DPH v roce se může svým obsahem podstatně lišit od výkazů za předchozí období.

Níže shrnujeme oblasti a témata, na která je vhodné při přípravě přiznání myslet.

Nárok na odpočet DPH
  • Je nutno provést vypořádání nároku na odpočet daně v krácené výši za použití vypořádacího koeficientu z údajů za celý rok. Vypořádací koeficient se použije jako zálohový koeficient pro další zdaňovací období v roce 2022.
  • Provádí se také oprava odpočtu DPH za použití poměrného koeficientu, pokud se skutečný poměr použití vstupu pro ekonomickou činnost liší od kvalifikovaného odhadu o více než 10 procentních bodů.
  • Úprava odpočtu daně u dlouhodobého majetku se vykazuje, pokud došlo v roce 2021 ke změně v rozsahu použití dlouhodobého majetku pro účely zakládající nárok na odpočet daně a tato změna je větší než 10 procentních bodů.
  • Nárok na odpočet daně v částečné výši lze uplatnit v přiznání za poslední zdaňovací období kalendářního roku, ve kterém mohl být tento odpočet uplatněn nejdříve (toto platí pro poměrný i krátící koeficient).
Změny na přelomu roku
  • O změnu zdaňovacího období je při splnění určitých podmínek možné požádat pouze prostřednictvím posledního přiznání k DPH za rok 2021.
  • K 1. lednu také standardně vznikají a zanikají skupiny DPH. Přiznání k DPH za poslední zdaňovací období jednotlivých členů skupiny za ně podává již zastupující člen skupiny.
Hlášení Intrastat
  • Doporučujeme zkontrolovat překročení roční hranice pro registraci a vykazování k Intrastatu ve výši 12 miliónů Kč. Ta se počítá na bázi kalendářních let.
  • Dále doporučujeme zkontrolovat překročení hranice pro zjednodušené hlášení Intrastat. To může podat jednou za rok zpravodajská jednotka, pokud celková hodnota dovezeného a vyvezeného zboží (zvlášť pro oba směry) nepřekročí výši 20 miliónů Kč v současném ani předcházejícím roce a zároveň neobchoduje se zbožím, které není možné vykazovat zjednodušeně.

Pokud se Vás některá z uvedených témat týkají, rádi je s Vámi prodiskutujeme ve větším detailu. V případě zájmu kontaktujte autory článku nebo EY daňový tým, se kterým spolupracujete.

Autoři:

Tomáš Synák

Pavol Bezek


Zdroj:    EY
Partners Financial Services