Prominutí DPH na pohonné hmoty pro Správu státních hmotných rezerv

Ministryně financí před koncem roku prominula daň z přidané hodnoty za dodání pohonných hmot pro potřeby základních složek integrovaného záchranného systému v souvislosti s odstraněním následků větrné smrště (ZDE).

Na základě stavu nebezpečí, vyhlášeného hejtmanem Jihomoravského kraje, a rozhodnutí Vlády ČR mohly záchranné složky v období od 25. června 2021 do 30. září 2021 po předložení odběrové karty Správy státních hmotných rezerv (SSHR) bezplatně čerpat pohonné hmoty u smluvních partnerů. Prominutí DPH se vztahuje na (i) dodání pohonných hmot základním složkám na čerpacích stanicích smluvních partnerů a (ii) následné vrácení pohonných hmot smluvním partnerům v daňovém skladu SSHR. 

Prominutí je relevantní pro velmi omezenou skupinu plátců daně (SSHR a jejich smluvní partnery). Prominutí je však pozoruhodné pro širokou veřejnost tím, že v něm daňová správa poprvé explicitně uvádí, že uvedenou situaci chápe jako nepeněžitou směnnou transakci (barter). Daňová správa rovněž naznačuje, že pohonné hmoty nebyly dodány na čerpací stanici vydavateli palivové karty (SSHR), ale přímo jednotlivým složkám integrovaného záchranného systému (patrně na základě rozsudků Soudního dvora EU v případech C-185/01 Auto Lease Holland a C-235/18 Vega International).

V případě dotazů se, prosím, neváhejte obrátit na autory článku nebo EY daňový tým, se kterým pravidelně spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Lenka Doležalová

 


Zdroj:    EY
Partners Financial Services