Oprava DPH u nedobytných pohledávek před SDEU

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl další českou předběžnou otázku, tentokrát předloženou Krajským soudem v Brně[1]. Spor ve věci ELVOSPOL C-398/20 spočíval v tom, že finanční úřad znemožnil společnosti opravu výše daně u nezaplacené pohledávky, která vznikla v období 6 měsíců před rozhodnutím dlužníka o úpadku[2].

Pro pochopení kontextu připomínáme, že tehdejší znění zákona o DPH[3] bylo předmětem mnoha sporů o výklad výrazu „nejpozději před“ a nebylo jasné, zda lhůta 6 měsíců míří na předinsolvenční pohledávky, nebo naopak pohledávky starší 6 měsíců před rozhodnutím o insolvenci. Jeden z takových sporů rozhodl NSS[4] překvapivě tak, že se jedná o předinsolvenční pohledávky, vzniklé v období 6 měsíců před insolvencí. Právě tímto rozsudkem argumentovala společnost ELVOSPOL před správcem daně.

SDEU ve svém rozsudku dal za pravdu Krajskému soudu v Brně a uzavřel, že nebylo možné podmínit opravu DPH šestiměsíční lhůtou pro vznik pohledávky, pokud se tato pohledávka stane na konci insolvenčního řízení s konečnou platností nevymahatelnou. SDEU tak potvrdil, že šestiměsíční časová lhůta není v souladu se zásadou neutrality (ať už se počítala jakkoliv).

Český zákon o DPH byl v mezidobí novelizován a 6 měsíční podmínku již neobsahuje. Přesto stojí rozhodnutí SDEU za pozornost, neboť potvrzuje, že právo dodavatelů na opravu DPH u nedobytných pohledávek může být omezeno pouze výjimečně (např. v případě podvodu). Lze z něj proto dovozovat, že i některé podmínky současného zákona o DPH by před SDEU nemusely obstát.

Rádi s Vámi prodiskutujeme možnosti opravy základu daně v případě nedobytných pohledávek. V případě dotazů se obraťte na autory článku nebo na Váš klientský tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Hana Baierl Slavíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services