NSS k podmínkám nabytí pevných paliv bez daně

Nedávno jsme vás informovali o pozitivním rozsudku Nejvyššího správního soudu k podmínkám získání povolení k nabytí elektřiny bez daně (ZDE). Soud zvrátil dlouhotrvající praxi celní správy, která fakticky nutila zahraniční obchodníky založit si v ČR odštěpný závod.

V navazujícím rozsudku (ZDE) použil Nejvyšší správní soud stejnou logiku i v případě obchodníků s pevnými palivy (tj. typicky s uhlím), přestože u pevných paliv (oproti elektřině a plynu[1]) neexistuje zvláštní ustanovení českého zákona uznávající oprávnění k podnikání z jiných států EU.

Soud odmítl výklad celní správy ohledně svobody usazování (čl. 49 Smlouvy o fungování EU), z níž údajně měla plynout povinnost založit v ČR odštěpný závod. Takový výklad by dle soudu naopak vedl k popření svobody usadit se.

Závěry autorů tohoto článku prezentované na Koordinačním výboru v příspěvku 532/19.09.18 (ZDE) se tak použijí i na daně z pevných paliv.

V případě dotazů či bližšího zájmu se, prosím, obraťte na autory tohoto článku nebo na tým EY, s kterým spolupracujete.

Autoři:

Stanislav Kryl

Jakub Tměj

 

[1] Viz § 7a zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon).


Zdroj:    EY
Partners Financial Services