Program Antivirus se znovu otevře pro automobilový průmysl

Společnosti automobilového průmyslu po celém světě se aktuálně potýkají se značnými problémy v důsledku chybějících dodávek čipů a řady materiálů a surovin. Tyto problémy vedou k nucenému omezování výroby největších českých výrobců automobilů a v návaznosti na ně i k potížím v celém dodavatelském řetězci.

Vzhledem k významu automobilového průmyslu pro českou ekonomiku se nyní zintenzivnily snahy o nalezení způsobu, jak výrobcům v automobilovém průmyslu pomoci. Dne 18. října 2021 se situací zabývala plenární schůze Rady hospodářské a sociálního dohody ČR (tzv. tripartita), kde zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o možnostech podpory.

V Daňových a právních zprávách ze září 2021 (ZDE) jsme vás informovali o úskalích nového nástroje aktivní politiky zaměstnanosti, tzv. kurzarbeitu, který má pomáhat zaměstnavatelům překlenout obtížné období bez propouštění zaměstnanců, včetně ekonomických obtíží v konkrétním odvětví. Aktivace kurzarbeitu však vyžaduje další legislativní a administrativní kroky, a především zatím nebyla dokončena notifikace Evropské komisi, aby mohly být náklady částečně hrazeny z prostředků EU.

Kurzarbeit tedy zatím použitelný není, ovšem program Antivirus dosud v omezeném režimu běží a prostředky z EU je v jeho rámci možné čerpat až do konce roku 2021. Svaz průmyslu a dopravy ČR tedy na mimořádné schůzi tripartity navrhl obnovení režimu B programu Antivirus a vláda tento návrh podpořila. Zaměstnavatelé by tedy opět mohli v případě, že pro zaměstnance nemají práci z důvodu částečné nezaměstnanosti (omezení odbytu výrobků či služeb) anebo kvůli omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti, čerpat příspěvky z programu Antivirus na pokrytí náhrady mzdy vyplácené zaměstnancům za pracovní dobu zameškanou z těchto důvodů.

Dle předběžných informací by příspěvek měl činit 60 procent vyplacené náhrady mzdy, včetně odpovídající části odvodů zaměstnavatele na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Nejvýše pak 29 000 korun měsíčně na jednoho zaměstnance.

Podmínky pro poskytování podpory z programu Antivirus by měly zůstat stejné, tedy zaměstnanec, na kterého se podpora čerpá, musí mít uzavřenu pracovní smlouvu, nesmí být ve výpovědní době, a zaměstnavatel mu musí vyplatit náhradu mzdy, řádně uhradit veškeré odvody a dodržovat další povinnosti stanovené zákoníkem práce.

O dalším vývoji vás budeme informovat.

V případě dotazů se prosím obraťte na autorky článku nebo náš EY poradenský tým, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Barbora Suchá

Lada Proxová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services